Monday, December 12, 2016

MISI KEMBALI KE SEKOLAH 2017

Teks : Zaleha Mustapha
Gambar : Eksekutifsuri

Assalamu'alaikum & Salam kebahagiaan,
Allahumma salli 'ala sayyidina Muhammad.

Saya kongsikan post Puan Elly Eksekutifsuri untuk sama-sama kita beramal.



Sumbangan diperlukan sama ada dalam bentuk kewangan atau barangan:

1. Pakaian & Kasut Sekolah (ditempah @ dibeli di kedai bersama pelajar)
2. Bekas pensel & alat tulis
3. Buku rujukan (baru @ terpakai)
4. Beg sekolah

Untuk Sumbangan
Maybank 564593050270
(NORLAILI TALIB)
Nota: Misi Sekolah

Untuk maklumat lanjut:
FB: Elly Eksekutifsuri
012-3614014 eksekutifsuri@yahoo.com.my

Teruskan bersama kami .
Hubungi:
FB: Elly EksekutifSuri
WA/Telegram/SMS: 012-3614014

Jazakumullah khairan kathira
 
#BantuanSekolah
#MisiKembalikeSekolah
#SanggarSuri


Sharing with ♥

Zaleha Mustapha
Kaunselor Laktasi
 ------------------------------------
Inginkan konsultasi penyusuan susu ibu PERCUMA? 
email zalehamustapha.lc@gmail.com Telegram 011-2300 8261 

Mahukah ibu-ibu memiliki baju menyusu Muslimah yang membantu ibu-ibu menyusu dengan mudah, anggun bergaya? 
Klik di sini >>> http://clothdnz.blogspot.my

Sunday, December 11, 2016

Aktiviti cuti sekolah - Explore the nature

Teks : Zaleha Mustapha
Gambar : Koleksi Peribadi

Assalamu'alaikum & Salam kebahagiaan,
Allahumma salli 'ala sayyidina Muhammad.

Semalam ke Free Children Activity Day (CAD) di Tadika Naluri Bangi2, Seksyen 3 Bangi. Tadika ini akan dibuka Januari nanti. Bila masuk ke tadika tersebut rasa seronok sangat sebab kawasannya lapang dan ada banyak pokok. Ada buai, pondok dan tandas di luar rumah. Rumah itu dahulu katanya tempat penjagaan warga emas.



Aktiviti bermula dengan sesi melawat sekitar rumah dan kemudahan dalam tadika. Seterusnya sesi mengenal pokok. Dalam sesi ini anak-anak belajar nama, bau, rupa dan bagaimana ia hidup. Sesi diteruskan dengan aktivti menanam pokok bersama ibubapa. Dalam aktiviti ini ibubapa digalakkan berinteraksi dengan anak-anak seperti membilang scoop tanah yang dimasukkan ke polibeg.

Pn Noor Hayati Abdul Hamid.
Principal Consultant NLI Education Sdn Bhd.

Adnin tanam anak kangkung

Tanam bunga spider lily

Hasil tanaman anak-anak bersama ibu bapa dan boleh dibawa balik
Aktiviti Flower Craft
Beli pokok basil dan ulam dengan harga seikhlas hati ☺
Untuk ibu bapa yang ingin mengetahui lanjut mengenai tadika yang berkonsepkan natural learning ini boleh dapatkan maklumat di https://www.facebook.com/NALURI.early.excellence.centre/


Sharing with ♥

Zaleha Mustapha
Kaunselor Laktasi
------------------------------------
Inginkan konsultasi penyusuan susu ibu PERCUMA? 
email zalehamustapha.lc@gmail.com 
Telegram 011-2300 8261 

Mahukah ibu-ibu memiliki baju menyusu Muslimah yang membantu ibu-ibu menyusu dengan mudah, anggun bergaya? 
Klik di sini >>> http://clothdnz.blogspot.my

Sunday, December 4, 2016

Persiapan sekolah 2017 - KAFA

Teks : Zaleha Mustapha
Gambar : Koleksi Peribadi

Assalamu'alaikum & Salam kebahagiaan,
Allahumma salli 'ala sayyidina Muhammad.

#anaksekolah #backtoschool2017
 


Alhamdulillah selesai daftar Sekolah Rendah Islam/KAFA anakanda puteri.
Setelah ditolak apa yang boleh ditolak, jumlahnya kurang RM7 nak genap RM1K.
😰 Mak tanjat.
Ingatkan ada lebihan barang seratus dua.
Nak jimat, pilih skim buku teks.
Tak dapat beg percuma sebab ada item yang tolak.

Huhu ..
Mak terus membawa diri ke kedai.
Beli makanan buat terapi.
Dah habis duit, lagi menghabiskan duit.

Sambil memandu sambil memujuk diri.
Ini tanggungjawab. Ini pelaburan.
Habis duit untuk pendidikan itu bagus 😃
Kerana itu pilihan sendiri, maka ada harga yang perlu dibayar sendiri.

Mungkin ada tempat yang lebih jimat tapi tempat ni difikirkan terbaik 😊
Duit habis boleh dicari.
Anak gembira belajar dan dapat ilmu itu lebih bermakna.

TIP MEREDAKAN SEDIH HATI BILA DUIT HABIS 🔛 SEDEKAH
Kalau musim belanja nak masuk sekolah ni, sedekahlah berkaitan anak sekolah.
InsyaAllah hati tenang dan cukup je keperluan anak sekolah kita.
.




Petang tu mak terus cari tabung duit syiling.
Lupa dah letak mana.
Alhamdulillah jumpa.

Siap kira dah.
Senang nak tukar ke duit kertas atau bank in.
Isunya berat nak angkut semua ke bank 😂

Lepas kelengkapan sekolah anak ni.
Siapa nak bagi ratus-ratus kan 😉

#tipmenabung
Asal ada syiling, masukkan je dalam tabung.
Tak kiralah berapa sen.
Tunggu je sampai penuh.
Lagi besar tabung lagi elok.
Sangat berguna masa perlu belanja lebih macam untuk #anaksekolah dll.
 


Persiapan sekolah untuk anakanda putera belum mula lagi.
Pasti beli pakaian baru tu sebab semakin membesar bagai johan.
Beg sekolah dia dah diambil oleh adik.
Mak kena buat senarai baru lah ni.

 #kembalikesekolah2017 #belanjasekolah

Sharing with ♥

Zaleha Mustapha
Kaunselor Laktasi
------------------------------------
Inginkan konsultasi penyusuan susu ibu PERCUMA? 
email zalehamustapha.lc@gmail.com 
Telegram 011-2300 8261 

Mahukah ibu-ibu memiliki baju menyusu Muslimah yang membantu ibu-ibu menyusu dengan mudah, anggun bergaya? 
Klik di sini >>> http://clothdnz.blogspot.my

Tuesday, November 22, 2016

Kemudahan pendidikan anak istimewa di Bangi

Teks : Zaleha Mustapha
Gambar : Carian Google & Koleksi Peribadi

Assalamu'alaikum & Salam kebahagiaan,
Allahumma salli 'ala sayyidina Muhammad.

[Source]

Sedar tak sedar, sudah 3 bulan blog ini terbiar sepi ... Banyak menulis ringkas dan santai (tema diari) di Instagram sahaja. Blog ni macam lebih serius :) Tahun ini dan akan datang, kurang aktif sedikit dalam bidang penyusuan susu ibu atas faktor semasa. Namun bidang ini sentiasa di hati saya. Banyak kongsi penulisan rakan-rakan sahaja (di FB). InsyaAllah saya usahakan juga sedikit perkongsian tentang penyusuan susu ibu nanti.

Kini banyak cari info tentang keibubapaan khususnya penjagaan dan pendidikan anak istimewa. Saya tulis di blog untuk rujukan dan kenangan akan datang :)



Hampir memasuki bulan Disember, sejujurnya saya semakin berdebar untuk menghadapi rutin baru - persekolahan anakanda putera Januari nanti di sekolah yang mempunyai Program Pendidikan Khas Integrasi (PPKI). Responnya masih sama=diam bila saya maklumkan: "nanti abang sekolah baru tau". Perlu sesi hati ke hati ni. 

Bermula Rabu lepas (16 November 2016), saya mulakan rutin diffuse calming eo setiap pagi dan malam. Pagi diffuse Frankincense, malam diffuse Purification/Lavender. Alhamdulillah dia boleh terima bau-bauan eo ni. Sebelum ni cuba sapu tapi dia tak selesa, selalu mengelak bila nak sapukan. Jadi kita ubah ke teknik diffuse pula. Masa titik eo tu baca doa-doa tulus dari hati ibu :)

Antara perancangan bulan Disember :

- terapi untuk anxiety (hipnosis + perubatan Islam)

- ujian pengesanan tahap masalah pembelajaran spesifik di PDM
- kelas mengaji dengan home tutor yang mesra anak istimewa

- weekly outing (taman/pantai/kedai/zoo/pet corner)

Di Bangi sebenarnya banyak kemudahan untuk anak-anak istimewa walaupun sesetengahnya agak terhad dari segi kemasukan. Itulah rupanya hikmah ditakdirkan berpindah ke Bangi 9 tahun lepas.


Antara kemudahan pendidikan untuk anak istimewa di Bangi:

Pusat Disleksia Bangi
Qamara Therapy and Special Education
SK Jalan 6 Bandar Baru Bangi - PPKI
SMK Abu Bakar Baginda -  Kelas Pendidikan Khas
PLPP Bangi - Kursus Pra Vokasional

Senarai kemudahan dan keistimewaan OKU di web JKM

Sharing with ♥

Zaleha Mustapha
Kaunselor Laktasi
------------------------------------
Inginkan konsultasi penyusuan susu ibu PERCUMA? 
email zalehamustapha.lc@gmail.com 
Telegram 011-2300 8261 

Mahukah ibu-ibu memiliki baju menyusu Muslimah yang membantu ibu-ibu menyusu dengan mudah, anggun bergaya? 
Klik di sini >>> http://clothdnz.blogspot.my

Monday, August 29, 2016

Tip mengatasi 'brain fog'

Teks : Zaleha Mustapha
Gambar : Carian Google & Koleksi Peribadi

Assalamu'alaikum & Salam kebahagiaan,
Allahumma salli 'ala sayyidina Muhammad.


[Source]

Sejak kebelakangan ini, saya selalu rasa macam otak berkabus, blur, mata pun jadi kabur. Bila Google, jumpa istilah brain fog. Saya juga menghadapi cabaran untuk fokus dan mudah lupa. Bila masuk usia 40-an ni, mula lah terfikir tentang kesihatan otak sampai rasa nak pergi cek otak lah. Nak hafal satu surah 30 ayat pun tak ingat-ingat walaupun dah mula dari awal tahun. Nampak sangat isu fokus yang ketara. Nanti kena baca  lebih lagi tentang kesihatan otak ni.

Macam hari Isnin ni, lambat je nak pick up tentang rutin pagi di rumah dan kerja. Sementelah saya tengah mengamalkan aromaterapi, jadi mulalah cari maklumat tentang minyak pati (essential oils) yang membantu berkaitan isu minda dan mood.

Boleh diffuse essential oils (eo) ini atau sedut (inhale) atau dititiskan bersama garam bukit untuk mandi.

Berikut eo yang boleh digunakan ketika menghadapi brain fog:

1. Lavender
2. Frankincense
3. Vetiver (belum ada dalam koleksi)
4. Peppermint

Baru terbaca tip mencerdaskan otak dengan membaca Qur'an selepas Maghrib dan Subuh. Dikatakan kecerdasan otak meningkat 80% kerana waktu tersebut adalah perubahan siang ke malam dan malam ke siang.

Alhamdulillah, membaca Qur'an selepas Subuh sudah dijadikan amalan. Rutin pagi, bila bangun tidur, buka diffuser YLEO sepanjang gosok baju, solat subuh dan baca Qur'an. Memang segar je terasa.

Baca Qur'an selepas Maghrib ni belum jadi rutin tetap kerana hari bekerja kadang-kadang masak lambat. Lepas Maghrib baru nak masak. Kena atur balik masa ni :)

Ibu-ibu menyusu bolehlah amalkan untuk kurangkan stress. Maklumlah bila bekerja, banyaklah yang kena fikir sampai tepu kepala rasanya.


Sharing with ♥

 Zaleha Mustapha
Kaunselor Laktasi
 ------------------------------------
Inginkan konsultasi penyusuan susu ibu PERCUMA? 
email zalehamustapha.lc@gmail.com 
Telegram 011-2300 8261 

Mahukah ibu-ibu memiliki baju menyusu Muslimah yang membantu ibu-ibu menyusu dengan mudah, anggun bergaya? 
Klik di sini >>> http://clothdnz.blogspot.my
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...