Sunday, December 4, 2016

Persiapan sekolah 2017 - KAFA

Teks : Zaleha Mustapha
Gambar : Koleksi Peribadi

Assalamu'alaikum & Salam kebahagiaan,
Allahumma salli 'ala sayyidina Muhammad.

#anaksekolah #backtoschool2017
 


Alhamdulillah selesai daftar Sekolah Rendah Islam/KAFA anakanda puteri.
Setelah ditolak apa yang boleh ditolak, jumlahnya kurang RM7 nak genap RM1K.
😰 Mak tanjat.
Ingatkan ada lebihan barang seratus dua.
Nak jimat, pilih skim buku teks.
Tak dapat beg percuma sebab ada item yang tolak.

Huhu ..
Mak terus membawa diri ke kedai.
Beli makanan buat terapi.
Dah habis duit, lagi menghabiskan duit.

Sambil memandu sambil memujuk diri.
Ini tanggungjawab. Ini pelaburan.
Habis duit untuk pendidikan itu bagus 😃
Kerana itu pilihan sendiri, maka ada harga yang perlu dibayar sendiri.

Mungkin ada tempat yang lebih jimat tapi tempat ni difikirkan terbaik 😊
Duit habis boleh dicari.
Anak gembira belajar dan dapat ilmu itu lebih bermakna.

TIP MEREDAKAN SEDIH HATI BILA DUIT HABIS 🔛 SEDEKAH
Kalau musim belanja nak masuk sekolah ni, sedekahlah berkaitan anak sekolah.
InsyaAllah hati tenang dan cukup je keperluan anak sekolah kita.
.




Petang tu mak terus cari tabung duit syiling.
Lupa dah letak mana.
Alhamdulillah jumpa.

Siap kira dah.
Senang nak tukar ke duit kertas atau bank in.
Isunya berat nak angkut semua ke bank 😂

Lepas kelengkapan sekolah anak ni.
Siapa nak bagi ratus-ratus kan 😉

#tipmenabung
Asal ada syiling, masukkan je dalam tabung.
Tak kiralah berapa sen.
Tunggu je sampai penuh.
Lagi besar tabung lagi elok.
Sangat berguna masa perlu belanja lebih macam untuk #anaksekolah dll.
 


Persiapan sekolah untuk anakanda putera belum mula lagi.
Pasti beli pakaian baru tu sebab semakin membesar bagai johan.
Beg sekolah dia dah diambil oleh adik.
Mak kena buat senarai baru lah ni.

 #kembalikesekolah2017 #belanjasekolah

Sharing with ♥

Zaleha Mustapha
Kaunselor Laktasi
------------------------------------
Inginkan konsultasi penyusuan susu ibu PERCUMA? 
email zalehamustapha.lc@gmail.com 
Telegram 011-2300 8261 

Mahukah ibu-ibu memiliki baju menyusu Muslimah yang membantu ibu-ibu menyusu dengan mudah, anggun bergaya? 
Klik di sini >>> http://clothdnz.blogspot.my

Tuesday, November 22, 2016

Kemudahan pendidikan anak istimewa di Bangi

Teks : Zaleha Mustapha
Gambar : Carian Google & Koleksi Peribadi

Assalamu'alaikum & Salam kebahagiaan,
Allahumma salli 'ala sayyidina Muhammad.

[Source]

Sedar tak sedar, sudah 3 bulan blog ini terbiar sepi ... Banyak menulis ringkas dan santai (tema diari) di Instagram sahaja. Blog ni macam lebih serius :) Tahun ini dan akan datang, kurang aktif sedikit dalam bidang penyusuan susu ibu atas faktor semasa. Namun bidang ini sentiasa di hati saya. Banyak kongsi penulisan rakan-rakan sahaja (di FB). InsyaAllah saya usahakan juga sedikit perkongsian tentang penyusuan susu ibu nanti.

Kini banyak cari info tentang keibubapaan khususnya penjagaan dan pendidikan anak istimewa. Saya tulis di blog untuk rujukan dan kenangan akan datang :)



Hampir memasuki bulan Disember, sejujurnya saya semakin berdebar untuk menghadapi rutin baru - persekolahan anakanda putera Januari nanti di sekolah yang mempunyai Program Pendidikan Khas Integrasi (PPKI). Responnya masih sama=diam bila saya maklumkan: "nanti abang sekolah baru tau". Perlu sesi hati ke hati ni. 

Bermula Rabu lepas (16 November 2016), saya mulakan rutin diffuse calming eo setiap pagi dan malam. Pagi diffuse Frankincense, malam diffuse Purification/Lavender. Alhamdulillah dia boleh terima bau-bauan eo ni. Sebelum ni cuba sapu tapi dia tak selesa, selalu mengelak bila nak sapukan. Jadi kita ubah ke teknik diffuse pula. Masa titik eo tu baca doa-doa tulus dari hati ibu :)

Antara perancangan bulan Disember :

- terapi untuk anxiety (hipnosis + perubatan Islam)

- ujian pengesanan tahap masalah pembelajaran spesifik di PDM
- kelas mengaji dengan home tutor yang mesra anak istimewa

- weekly outing (taman/pantai/kedai/zoo/pet corner)

Di Bangi sebenarnya banyak kemudahan untuk anak-anak istimewa walaupun sesetengahnya agak terhad dari segi kemasukan. Itulah rupanya hikmah ditakdirkan berpindah ke Bangi 9 tahun lepas.


Antara kemudahan pendidikan untuk anak istimewa di Bangi:

Pusat Disleksia Bangi
Qamara Therapy and Special Education
SK Jalan 6 Bandar Baru Bangi - PPKI
SMK Abu Bakar Baginda -  Kelas Pendidikan Khas
PLPP Bangi - Kursus Pra Vokasional

Senarai kemudahan dan keistimewaan OKU di web JKM

Sharing with ♥

Zaleha Mustapha
Kaunselor Laktasi
------------------------------------
Inginkan konsultasi penyusuan susu ibu PERCUMA? 
email zalehamustapha.lc@gmail.com 
Telegram 011-2300 8261 

Mahukah ibu-ibu memiliki baju menyusu Muslimah yang membantu ibu-ibu menyusu dengan mudah, anggun bergaya? 
Klik di sini >>> http://clothdnz.blogspot.my

Monday, August 29, 2016

Tip mengatasi 'brain fog'

Teks : Zaleha Mustapha
Gambar : Carian Google & Koleksi Peribadi

Assalamu'alaikum & Salam kebahagiaan,
Allahumma salli 'ala sayyidina Muhammad.


[Source]

Sejak kebelakangan ini, saya selalu rasa macam otak berkabus, blur, mata pun jadi kabur. Bila Google, jumpa istilah brain fog. Saya juga menghadapi cabaran untuk fokus dan mudah lupa. Bila masuk usia 40-an ni, mula lah terfikir tentang kesihatan otak sampai rasa nak pergi cek otak lah. Nak hafal satu surah 30 ayat pun tak ingat-ingat walaupun dah mula dari awal tahun. Nampak sangat isu fokus yang ketara. Nanti kena baca  lebih lagi tentang kesihatan otak ni.

Macam hari Isnin ni, lambat je nak pick up tentang rutin pagi di rumah dan kerja. Sementelah saya tengah mengamalkan aromaterapi, jadi mulalah cari maklumat tentang minyak pati (essential oils) yang membantu berkaitan isu minda dan mood.

Boleh diffuse essential oils (eo) ini atau sedut (inhale) atau dititiskan bersama garam bukit untuk mandi.

Berikut eo yang boleh digunakan ketika menghadapi brain fog:

1. Lavender
2. Frankincense
3. Vetiver (belum ada dalam koleksi)
4. Peppermint

Baru terbaca tip mencerdaskan otak dengan membaca Qur'an selepas Maghrib dan Subuh. Dikatakan kecerdasan otak meningkat 80% kerana waktu tersebut adalah perubahan siang ke malam dan malam ke siang.

Alhamdulillah, membaca Qur'an selepas Subuh sudah dijadikan amalan. Rutin pagi, bila bangun tidur, buka diffuser YLEO sepanjang gosok baju, solat subuh dan baca Qur'an. Memang segar je terasa.

Baca Qur'an selepas Maghrib ni belum jadi rutin tetap kerana hari bekerja kadang-kadang masak lambat. Lepas Maghrib baru nak masak. Kena atur balik masa ni :)

Ibu-ibu menyusu bolehlah amalkan untuk kurangkan stress. Maklumlah bila bekerja, banyaklah yang kena fikir sampai tepu kepala rasanya.


Sharing with ♥

 Zaleha Mustapha
Kaunselor Laktasi
 ------------------------------------
Inginkan konsultasi penyusuan susu ibu PERCUMA? 
email zalehamustapha.lc@gmail.com 
Telegram 011-2300 8261 

Mahukah ibu-ibu memiliki baju menyusu Muslimah yang membantu ibu-ibu menyusu dengan mudah, anggun bergaya? 
Klik di sini >>> http://clothdnz.blogspot.my

Wednesday, August 17, 2016

Sesi temujanji untuk anak soleh (5) - Kaunselor sekolah

Teks : Zaleha Mustapha
Gambar : Carian Google

Assalamu'alaikum & Salam kebahagiaan,
Allahumma salli 'ala sayyidina Muhammad.

Entri ini catatan lama sekadar kenangan saya menguruskan anak istimewa :)

[Source]
19/5/16
Guru kaunseling dan ustazah datang ke rumah buat kali ke 2.
Berlari Qaiyum naik ke tingkat atas, mahu menyorok dalam bilik tapi abahnya yang gagah sempat menarik pintu..he..he..
Duk menahan pintu dari dibuka oleh Qaiyum.
.
Bermula drama tepis menepis nak pakaikan baju.
Reward balik kampung ditolak mentah-mentah.
Menangis sampai nak termuntah.
.
Pujuk-pujuk, dapatlah pakai baju biasa, bukan baju sukan sekolah
Mohon ustazah ruqyahkan.
Mata pejam tak buka sampai sudah.
Adegan tepi tangga seriau je takut tertendang ustazah.
Akhirnya belum dapat ke sekolah jua ...
.
Ustazah cadangkan kerap bawa ke Darul Syifa.
Pujuk dan paksa juga.
Kami pun masih mencari apa lagi yang boleh diumpan ..huhu..
.
Dugaan ini berat rasanya.
Kerana saya juga dikatakan oleh perawat ada gangguan yang sama.
Ada juga isu psikologi (suka belajar psikologi utk memahami diri sendiri)
Apa yang Qaiyum alami, saya pernah alami.
Tak nak ke tempat kerja.
Menangis dalam kereta on the way ke ofis.
Prestasi kerja drop. Pernah rasa macam2 perasaan tak terungkap.
Nak nangis, stress, sakit kepala, sakit belakang.
Tahap nak jumpa psikiatri tapi saya jumpa perawat perubatan Islam dahulu.
Hikmahnya lebih dekat dengan terapi kerohanian.
Bertahan dengan amalan ayat-ayat suci Al Qur'an dan makanan Sunnah.
Hipnosis diri sendiri, affirmasi.
Kadang-kadang berjaya kawal diri, kadang-kadang terlepas juga.
.
Isu bercampur: gangguan dan psikologi.
Aturan Allah itu terbaik.
Saya doa untuk kuat.
Allah berikan ujian ini untuk jadi double kuat.
Mengurus diri sendiri dan anak soleh.
Doakan kami ya.



29 April lawatan guru sekolah yang pertama ke rumah.

18/5/16
Hari ini kali ke 3 berjumpa guru kaunseling sekolah sejak April.
Kali ini bersama suami.
Perbincangan berlangsung sejam.
.
Tersentuh juga emosi, tiba-tiba 'hujan' .he..he..
Suamilah yang menyambung bercerita sementara saya menenangkan diri sendiri.
.
Hari tu ter'hujan' juga semasa guru penyelaras kurikulum call.
Mungkin masa tu emosi saya dah tak stabil.
Berulang-ulang saya dengar perkataan "saya tahu puan STRESS ..... tapi tak boleh BIAR je anak tak datang sekolah..bla..bla..
Rasa down tiba-tiba.

 .
Tadi tersentuh lagi bila diberitahu tiada surat, tak datang jumpa cikgu, hanya berwasap sahaja ..
Ter'down' sekejap.
Yang sebenarnya sudah ada surat diberi kepada guru kelas cuma bukan surat dari doktor.
Kena ada surat bukti dari doktor semasa berjumpa pakar kanak-kanak tempohari.
Kami fikirkan sekolah boleh menunggu selesai temujanji dengan psikologist yang boleh mengeluarkan laporan rasmi.
.
Rupanya kalau ikut prosedur yg betul 10 hari tak datang sekolah, dah boleh dapat surat warning pertama.
Tapi sekolah mengambil budi bicara tidak menghantar surat warning kerana ada rekod berjumpa guru kaunseling dan surat makluman ketidakhadiran anak dari saya.
.
Keputusan dari perbincangan:
- Cikgu kaunseling akan datang pujuk Qaiyum untuk ke sekolah pagi esok.
- Pakai baju sukan dan duduk di Pusat Sumber (kami beritahu dia suka baca buku) atau di Bilik Kaunseling, tak masuk bilik darjah pun tak pe
- Cikgu akan usaha pujuk dalam tempoh seminggu
- Jika masih tidak berjaya, cikgu usulkan pindah sekolah yang tidak berstatus Berprestasi Tinggi/Kluster.



Sharing with ♥

 Zaleha Mustapha
Kaunselor Laktasi
------------------------------------
Inginkan konsultasi penyusuan susu ibu PERCUMA? 
email zalehamustapha.lc@gmail.com 
Telegram 011-2300 8261 

Mahukah ibu-ibu memiliki baju menyusu Muslimah yang membantu ibu-ibu menyusu dengan mudah, anggun bergaya? 
Klik di sini >>> http://clothdnz.blogspot.my

Monday, August 15, 2016

Essential oils untuk ibu menyusu

Teks : Zaleha Mustapha
Gambar : Carian Google

Assalamu'alaikum & Salam kebahagiaan,
Allahumma salli 'ala sayyidina Muhammad.

Sekarang ni, saya tengah jatuh cinta dengan essential oils atau minyak pati Young Living :D 
Bagaimana boleh terjebak? Asbabnya kisah anak dan diri sendiri yang ada stress, anxiety. Saya memang utamakan natural healing atau perubatan alternatif dahulu. Anak ada makan supplement homopati. Saya kongsikan di entri lain ya. Saya pula makan supplement Shaklee (B Complex).

Pada mulanya rasa mahal sangat minyak ni, tapi demi kesembuhan, korbankan duit jua. Duit boleh dicari, tapi kesihatan mental dan emosi tiada ganti kerana ia akan mempengaruhi kesihatan fizikal juga.

Bila dah beli, rasa berbaloi pula sebab guna sedikit je dan tahan lama. Bila dah serasi, sakit pun cepat hilang, Alhamdulillah.

Memang circle mak-mak yang suka natural living ni mudah berjangkit dari breastfeeding, cloth diapering, cloth pad, babywearing, homemade food (yang ni belum hard core lagi ..he..he..), natural remedies, oiling.

Kaunselor Laktasi tak sah kalau tak kaitkan dengan penyusuan susu ibu :)
Ada baca sedikit tentang penggunaan essential oil (eo) untuk ibu menyusu. Nak cerita pengalaman sendiri dah tak boleh sebab dah pencen menyusu. Anak dah besar ..he..he.. Nanti saya kongsikan juga dari group mak-mak yang masih menyusu dan guna eo ni ya.

Macam biasa, untuk ibu mengandung dan menyusu, seeloknya rujuk Dr dahulu sebelum ambil/guna apa jua supplement. Produk semulajadi ni berbeza kesannya untuk setiap orang, bergantung pada penerimaan badan dan cara penggunaannya. Jadi boleh cuba dan adjust.


Ini antara eo yang digunakan oleh ibu menyusu :

Eo untuk menggalakkan penghasilan susu:






Juga digunakan untuk merawat puting kering/luka

Eo untuk merawat mastitis :



Eo untuk mengurangkan susu (semasa proses bercerai susu/wean off) :


Pengalaman saya guna eo ni lebih kepada merawat emosi. Untuk ibu menyusu, perlu sangatlah menjaga mood kerana stress akan mengganggu pengeluaran susu ibu. Bila kita gembira, insyaAllah susu akan melimpah ruah. 

Rakan penyusuan susu ibu dan blogger, Liyana Anaqi ada berkongsi tentang Essential oils di SINI.

Rujukan:
Essential oils to use while breastfeeding
Breastfeeding & essential oils
Essential oils for breastfeeding moms


Sharing with ♥

Zaleha Mustapha
Kaunselor Laktasi
 ------------------------------------
Inginkan konsultasi penyusuan susu ibu PERCUMA? 
email zalehamustapha.lc@gmail.com 
Telegram 011-2300 8261 

Mahukah ibu-ibu memiliki baju menyusu Muslimah yang membantu ibu-ibu menyusu dengan mudah, anggun bergaya? 
Klik di sini >>> http://clothdnz.blogspot.my
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...