Monday, August 29, 2016

Tip mengatasi 'brain fog'

Teks : Zaleha Mustapha
Gambar : Carian Google & Koleksi Peribadi

Assalamu'alaikum & Salam kebahagiaan,
Allahumma salli 'ala sayyidina Muhammad.


[Source]

Sejak kebelakangan ini, saya selalu rasa macam otak berkabus, blur, mata pun jadi kabur. Bila Google, jumpa istilah brain fog. Saya juga menghadapi cabaran untuk fokus dan mudah lupa. Bila masuk usia 40-an ni, mula lah terfikir tentang kesihatan otak sampai rasa nak pergi cek otak lah. Nak hafal satu surah 30 ayat pun tak ingat-ingat walaupun dah mula dari awal tahun. Nampak sangat isu fokus yang ketara. Nanti kena baca  lebih lagi tentang kesihatan otak ni.

Macam hari Isnin ni, lambat je nak pick up tentang rutin pagi di rumah dan kerja. Sementelah saya tengah mengamalkan aromaterapi, jadi mulalah cari maklumat tentang minyak pati (essential oils) yang membantu berkaitan isu minda dan mood.

Boleh diffuse essential oils (eo) ini atau sedut (inhale) atau dititiskan bersama garam bukit untuk mandi.

Berikut eo yang boleh digunakan ketika menghadapi brain fog:

1. Lavender
2. Frankincense
3. Vetiver (belum ada dalam koleksi)
4. Peppermint

Baru terbaca tip mencerdaskan otak dengan membaca Qur'an selepas Maghrib dan Subuh. Dikatakan kecerdasan otak meningkat 80% kerana waktu tersebut adalah perubahan siang ke malam dan malam ke siang.

Alhamdulillah, membaca Qur'an selepas Subuh sudah dijadikan amalan. Rutin pagi, bila bangun tidur, buka diffuser YLEO sepanjang gosok baju, solat subuh dan baca Qur'an. Memang segar je terasa.

Baca Qur'an selepas Maghrib ni belum jadi rutin tetap kerana hari bekerja kadang-kadang masak lambat. Lepas Maghrib baru nak masak. Kena atur balik masa ni :)

Ibu-ibu menyusu bolehlah amalkan untuk kurangkan stress. Maklumlah bila bekerja, banyaklah yang kena fikir sampai tepu kepala rasanya.


Sharing with ♥

 Zaleha Mustapha
Kaunselor Laktasi
 ------------------------------------
Inginkan konsultasi penyusuan susu ibu PERCUMA? 
email zalehamustapha.lc@gmail.com 
Telegram 011-2300 8261 

Mahukah ibu-ibu memiliki baju menyusu Muslimah yang membantu ibu-ibu menyusu dengan mudah, anggun bergaya? 
Klik di sini >>> http://clothdnz.blogspot.my

Wednesday, August 17, 2016

Sesi temujanji untuk anak soleh (5) - Kaunselor sekolah

Teks : Zaleha Mustapha
Gambar : Carian Google

Assalamu'alaikum & Salam kebahagiaan,
Allahumma salli 'ala sayyidina Muhammad.

Entri ini catatan lama sekadar kenangan saya menguruskan anak istimewa :)

[Source]
19/5/16
Guru kaunseling dan ustazah datang ke rumah buat kali ke 2.
Berlari Qaiyum naik ke tingkat atas, mahu menyorok dalam bilik tapi abahnya yang gagah sempat menarik pintu..he..he..
Duk menahan pintu dari dibuka oleh Qaiyum.
.
Bermula drama tepis menepis nak pakaikan baju.
Reward balik kampung ditolak mentah-mentah.
Menangis sampai nak termuntah.
.
Pujuk-pujuk, dapatlah pakai baju biasa, bukan baju sukan sekolah
Mohon ustazah ruqyahkan.
Mata pejam tak buka sampai sudah.
Adegan tepi tangga seriau je takut tertendang ustazah.
Akhirnya belum dapat ke sekolah jua ...
.
Ustazah cadangkan kerap bawa ke Darul Syifa.
Pujuk dan paksa juga.
Kami pun masih mencari apa lagi yang boleh diumpan ..huhu..
.
Dugaan ini berat rasanya.
Kerana saya juga dikatakan oleh perawat ada gangguan yang sama.
Ada juga isu psikologi (suka belajar psikologi utk memahami diri sendiri)
Apa yang Qaiyum alami, saya pernah alami.
Tak nak ke tempat kerja.
Menangis dalam kereta on the way ke ofis.
Prestasi kerja drop. Pernah rasa macam2 perasaan tak terungkap.
Nak nangis, stress, sakit kepala, sakit belakang.
Tahap nak jumpa psikiatri tapi saya jumpa perawat perubatan Islam dahulu.
Hikmahnya lebih dekat dengan terapi kerohanian.
Bertahan dengan amalan ayat-ayat suci Al Qur'an dan makanan Sunnah.
Hipnosis diri sendiri, affirmasi.
Kadang-kadang berjaya kawal diri, kadang-kadang terlepas juga.
.
Isu bercampur: gangguan dan psikologi.
Aturan Allah itu terbaik.
Saya doa untuk kuat.
Allah berikan ujian ini untuk jadi double kuat.
Mengurus diri sendiri dan anak soleh.
Doakan kami ya.



29 April lawatan guru sekolah yang pertama ke rumah.

18/5/16
Hari ini kali ke 3 berjumpa guru kaunseling sekolah sejak April.
Kali ini bersama suami.
Perbincangan berlangsung sejam.
.
Tersentuh juga emosi, tiba-tiba 'hujan' .he..he..
Suamilah yang menyambung bercerita sementara saya menenangkan diri sendiri.
.
Hari tu ter'hujan' juga semasa guru penyelaras kurikulum call.
Mungkin masa tu emosi saya dah tak stabil.
Berulang-ulang saya dengar perkataan "saya tahu puan STRESS ..... tapi tak boleh BIAR je anak tak datang sekolah..bla..bla..
Rasa down tiba-tiba.

 .
Tadi tersentuh lagi bila diberitahu tiada surat, tak datang jumpa cikgu, hanya berwasap sahaja ..
Ter'down' sekejap.
Yang sebenarnya sudah ada surat diberi kepada guru kelas cuma bukan surat dari doktor.
Kena ada surat bukti dari doktor semasa berjumpa pakar kanak-kanak tempohari.
Kami fikirkan sekolah boleh menunggu selesai temujanji dengan psikologist yang boleh mengeluarkan laporan rasmi.
.
Rupanya kalau ikut prosedur yg betul 10 hari tak datang sekolah, dah boleh dapat surat warning pertama.
Tapi sekolah mengambil budi bicara tidak menghantar surat warning kerana ada rekod berjumpa guru kaunseling dan surat makluman ketidakhadiran anak dari saya.
.
Keputusan dari perbincangan:
- Cikgu kaunseling akan datang pujuk Qaiyum untuk ke sekolah pagi esok.
- Pakai baju sukan dan duduk di Pusat Sumber (kami beritahu dia suka baca buku) atau di Bilik Kaunseling, tak masuk bilik darjah pun tak pe
- Cikgu akan usaha pujuk dalam tempoh seminggu
- Jika masih tidak berjaya, cikgu usulkan pindah sekolah yang tidak berstatus Berprestasi Tinggi/Kluster.



Sharing with ♥

 Zaleha Mustapha
Kaunselor Laktasi
------------------------------------
Inginkan konsultasi penyusuan susu ibu PERCUMA? 
email zalehamustapha.lc@gmail.com 
Telegram 011-2300 8261 

Mahukah ibu-ibu memiliki baju menyusu Muslimah yang membantu ibu-ibu menyusu dengan mudah, anggun bergaya? 
Klik di sini >>> http://clothdnz.blogspot.my

Monday, August 15, 2016

Essential oils untuk ibu menyusu

Teks : Zaleha Mustapha
Gambar : Carian Google

Assalamu'alaikum & Salam kebahagiaan,
Allahumma salli 'ala sayyidina Muhammad.

Sekarang ni, saya tengah jatuh cinta dengan essential oils atau minyak pati Young Living :D 
Bagaimana boleh terjebak? Asbabnya kisah anak dan diri sendiri yang ada stress, anxiety. Saya memang utamakan natural healing atau perubatan alternatif dahulu. Anak ada makan supplement homopati. Saya kongsikan di entri lain ya. Saya pula makan supplement Shaklee (B Complex).

Pada mulanya rasa mahal sangat minyak ni, tapi demi kesembuhan, korbankan duit jua. Duit boleh dicari, tapi kesihatan mental dan emosi tiada ganti kerana ia akan mempengaruhi kesihatan fizikal juga.

Bila dah beli, rasa berbaloi pula sebab guna sedikit je dan tahan lama. Bila dah serasi, sakit pun cepat hilang, Alhamdulillah.

Memang circle mak-mak yang suka natural living ni mudah berjangkit dari breastfeeding, cloth diapering, cloth pad, babywearing, homemade food (yang ni belum hard core lagi ..he..he..), natural remedies, oiling.

Kaunselor Laktasi tak sah kalau tak kaitkan dengan penyusuan susu ibu :)
Ada baca sedikit tentang penggunaan essential oil (eo) untuk ibu menyusu. Nak cerita pengalaman sendiri dah tak boleh sebab dah pencen menyusu. Anak dah besar ..he..he.. Nanti saya kongsikan juga dari group mak-mak yang masih menyusu dan guna eo ni ya.

Macam biasa, untuk ibu mengandung dan menyusu, seeloknya rujuk Dr dahulu sebelum ambil/guna apa jua supplement. Produk semulajadi ni berbeza kesannya untuk setiap orang, bergantung pada penerimaan badan dan cara penggunaannya. Jadi boleh cuba dan adjust.


Ini antara eo yang digunakan oleh ibu menyusu :

Eo untuk menggalakkan penghasilan susu:






Juga digunakan untuk merawat puting kering/luka

Eo untuk merawat mastitis :



Eo untuk mengurangkan susu (semasa proses bercerai susu/wean off) :


Pengalaman saya guna eo ni lebih kepada merawat emosi. Untuk ibu menyusu, perlu sangatlah menjaga mood kerana stress akan mengganggu pengeluaran susu ibu. Bila kita gembira, insyaAllah susu akan melimpah ruah. 

Rakan penyusuan susu ibu dan blogger, Liyana Anaqi ada berkongsi tentang Essential oils di SINI.

Rujukan:
Essential oils to use while breastfeeding
Breastfeeding & essential oils
Essential oils for breastfeeding moms


Sharing with ♥

Zaleha Mustapha
Kaunselor Laktasi
 ------------------------------------
Inginkan konsultasi penyusuan susu ibu PERCUMA? 
email zalehamustapha.lc@gmail.com 
Telegram 011-2300 8261 

Mahukah ibu-ibu memiliki baju menyusu Muslimah yang membantu ibu-ibu menyusu dengan mudah, anggun bergaya? 
Klik di sini >>> http://clothdnz.blogspot.my

Tuesday, July 19, 2016

Sambutan Minggu Penyusuan Susu Ibu

Teks : Zaleha Mustapha
Gambar : National Lactation Center

Assalamu'alaikum & Salam kebahagiaan,
Allahumma salli 'ala sayyidina Muhammad.

Sambutan Minggu Penyusuan Susu Ibu Peringkat Pusat Laktasi Kebangsaan dan Unit Laktasi Hospital Selayang 
2-3 Ogos 2016 
Ruang Legar Lobi Utama Hospital Selayang 
9.00 pagi hingga 4.00 petang. 

Pelbagai aktiviti menarik akan berlangsung :
- Public Talk, 
- Sharing Session, 
- Kuiz, 
- Teka Silang Kata 
- Pameran Poster Pendidikan. 
- Pertandingan Mencipta Baby Doll untuk penyusuan, 
- Booth-booth jualan 


Untuk keterangan lanjut boleh hubungi Pusat Laktasi Kebangsaan di talian 03-61201491.


Sharing with ♥ Zaleha Mustapha

Kaunselor Laktasi
------------------------------------
Inginkan konsultasi penyusuan susu ibu PERCUMA? 
email zalehamustapha.lc@gmail.com 
Telegram 011-2300 8261 

Mahukah ibu-ibu memiliki baju menyusu Muslimah yang membantu ibu-ibu menyusu dengan mudah, anggun bergaya? 
Klik di sini >>> http://clothdnz.blogspot.my

Saturday, July 2, 2016

Sesi temujanji untuk anak soleh (4) - Clinical Psychologist

Teks : Zaleha Mustapha
Gambar : Koleksi Peribadi

Assalamu'alaikum & Salam kebahagiaan,
Allahumma salli 'ala sayyidina Muhammad.


23 Jun 2016
 














7.30 pagi bertolak ke Hospital Annur, Seksyen 9, Bangi.
Alhamdulillah lancar je.
Parking masih ada berdekatan hospital sebab masih awal.
1st time masuk bangunan tu, sebelum ni di Klinik Pakar Kanak-kanak.
Selepas pendaftaran, di bawa naik ke Tingkat 1 menunggu Konsultan Psikologi Klinikal.

Qaiyum nampak ok sebab ada adiknya.
Abah tak dapat teman kerana ada check up di HKL.

Macam biasa, sesi intoduction sekejap dengan psychologist kemudian diminta tunggu di luar.
Berdebar juga menanti keadaan dia keluar nanti.
Dalam hati doa tak berhenti agar semuanya berjalan lancar.
Alhamdulillah sekejap je sesi diagnos tu.
Qaiyum pun tak nangis sebab konsultant tak banyak soal yang buat dia stress.
Hanya test dia jawab soalan bertulis (BM, BI, Matematik)
Ummi kena jawab questionnaire juga.

Result Konsultan Psikologi Klinikal : Specific Learning Disabilities
Dicadangkan mengikuti Program Pemulihan di sekolah biasa.
PPKI boleh masuk untuk sekolah menengah, pilih kemahiran.
.
Apply kad OKU untuk dapat tambahan masa exam.
Bergegas ummi ke JKM di Hentian Kajang sebab psychologist nak settle hari yang sama.
Melilau jugalah cari ofis JKM tu.
Maklumlah selalu pergi bawah tempat bas dan KWSP je.
Alhamdulillah masih awal, adalah parking walaupun kena pusing sekali dan jalan jauh sikit.
Doa je dalam hati sebab jalan sorang-sorang.



 













Dah ambil borang, pecut ke Annur semula.
Dah hampir jam 11 pagi, nak parking dekat agak tipis lah harapan.
Parking kat bangunan belakang, jalan je lah sikit.
Senaman jalan kaki bulan puasa ni, doanya pahala lebih sikit :D


Psychologist lebih tekankan isu pembelajaran.
Ada anxiety yang mungkin timbul apabila tertekan dengan gaya pembelajaran kelas arus perdana untuk target tinggi dalam UPSR.
Teknik pembelajaran yang sesuai : one to one coaching
Cikgu kena selalu appproach khusus untuk dia.
.
Kehadiran ke sekolah = tak perlu paksa, pujuk je


Sharing with ♥

Zaleha Mustapha
Kaunselor Laktasi
------------------------------------
Inginkan konsultasi penyusuan susu ibu PERCUMA?
email zalehamustapha.lc@gmail.com
Telegram 011-2300 8261

Mahukah ibu-ibu memiliki baju menyusu Muslimah yang membantu ibu-ibu menyusu dengan mudah, anggun bergaya?
Klik di sini >>> http://clothdnz.blogspot.my
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...