Monday, December 12, 2016

MISI KEMBALI KE SEKOLAH 2017

Teks : Zaleha Mustapha
Gambar : Eksekutifsuri

Assalamu'alaikum & Salam kebahagiaan,
Allahumma salli 'ala sayyidina Muhammad.

Saya kongsikan post Puan Elly Eksekutifsuri untuk sama-sama kita beramal.



Sumbangan diperlukan sama ada dalam bentuk kewangan atau barangan:

1. Pakaian & Kasut Sekolah (ditempah @ dibeli di kedai bersama pelajar)
2. Bekas pensel & alat tulis
3. Buku rujukan (baru @ terpakai)
4. Beg sekolah

Untuk Sumbangan
Maybank 564593050270
(NORLAILI TALIB)
Nota: Misi Sekolah

Untuk maklumat lanjut:
FB: Elly Eksekutifsuri
012-3614014 eksekutifsuri@yahoo.com.my

Teruskan bersama kami .
Hubungi:
FB: Elly EksekutifSuri
WA/Telegram/SMS: 012-3614014

Jazakumullah khairan kathira
 
#BantuanSekolah
#MisiKembalikeSekolah
#SanggarSuri


Sharing with ♥

Zaleha Mustapha
Kaunselor Laktasi
 ------------------------------------
Inginkan konsultasi penyusuan susu ibu PERCUMA? 
email zalehamustapha.lc@gmail.com Telegram 011-2300 8261 

Mahukah ibu-ibu memiliki baju menyusu Muslimah yang membantu ibu-ibu menyusu dengan mudah, anggun bergaya? 
Klik di sini >>> http://clothdnz.blogspot.my

Sunday, December 11, 2016

Aktiviti cuti sekolah - Explore the nature

Teks : Zaleha Mustapha
Gambar : Koleksi Peribadi

Assalamu'alaikum & Salam kebahagiaan,
Allahumma salli 'ala sayyidina Muhammad.

Semalam ke Free Children Activity Day (CAD) di Tadika Naluri Bangi2, Seksyen 3 Bangi. Tadika ini akan dibuka Januari nanti. Bila masuk ke tadika tersebut rasa seronok sangat sebab kawasannya lapang dan ada banyak pokok. Ada buai, pondok dan tandas di luar rumah. Rumah itu dahulu katanya tempat penjagaan warga emas.



Aktiviti bermula dengan sesi melawat sekitar rumah dan kemudahan dalam tadika. Seterusnya sesi mengenal pokok. Dalam sesi ini anak-anak belajar nama, bau, rupa dan bagaimana ia hidup. Sesi diteruskan dengan aktivti menanam pokok bersama ibubapa. Dalam aktiviti ini ibubapa digalakkan berinteraksi dengan anak-anak seperti membilang scoop tanah yang dimasukkan ke polibeg.

Pn Noor Hayati Abdul Hamid.
Principal Consultant NLI Education Sdn Bhd.

Adnin tanam anak kangkung

Tanam bunga spider lily

Hasil tanaman anak-anak bersama ibu bapa dan boleh dibawa balik
Aktiviti Flower Craft
Beli pokok basil dan ulam dengan harga seikhlas hati ☺
Untuk ibu bapa yang ingin mengetahui lanjut mengenai tadika yang berkonsepkan natural learning ini boleh dapatkan maklumat di https://www.facebook.com/NALURI.early.excellence.centre/


Sharing with ♥

Zaleha Mustapha
Kaunselor Laktasi
------------------------------------
Inginkan konsultasi penyusuan susu ibu PERCUMA? 
email zalehamustapha.lc@gmail.com 
Telegram 011-2300 8261 

Mahukah ibu-ibu memiliki baju menyusu Muslimah yang membantu ibu-ibu menyusu dengan mudah, anggun bergaya? 
Klik di sini >>> http://clothdnz.blogspot.my

Sunday, December 4, 2016

Persiapan sekolah 2017 - KAFA

Teks : Zaleha Mustapha
Gambar : Koleksi Peribadi

Assalamu'alaikum & Salam kebahagiaan,
Allahumma salli 'ala sayyidina Muhammad.

#anaksekolah #backtoschool2017
 


Alhamdulillah selesai daftar Sekolah Rendah Islam/KAFA anakanda puteri.
Setelah ditolak apa yang boleh ditolak, jumlahnya kurang RM7 nak genap RM1K.
😰 Mak tanjat.
Ingatkan ada lebihan barang seratus dua.
Nak jimat, pilih skim buku teks.
Tak dapat beg percuma sebab ada item yang tolak.

Huhu ..
Mak terus membawa diri ke kedai.
Beli makanan buat terapi.
Dah habis duit, lagi menghabiskan duit.

Sambil memandu sambil memujuk diri.
Ini tanggungjawab. Ini pelaburan.
Habis duit untuk pendidikan itu bagus 😃
Kerana itu pilihan sendiri, maka ada harga yang perlu dibayar sendiri.

Mungkin ada tempat yang lebih jimat tapi tempat ni difikirkan terbaik 😊
Duit habis boleh dicari.
Anak gembira belajar dan dapat ilmu itu lebih bermakna.

TIP MEREDAKAN SEDIH HATI BILA DUIT HABIS 🔛 SEDEKAH
Kalau musim belanja nak masuk sekolah ni, sedekahlah berkaitan anak sekolah.
InsyaAllah hati tenang dan cukup je keperluan anak sekolah kita.
.




Petang tu mak terus cari tabung duit syiling.
Lupa dah letak mana.
Alhamdulillah jumpa.

Siap kira dah.
Senang nak tukar ke duit kertas atau bank in.
Isunya berat nak angkut semua ke bank 😂

Lepas kelengkapan sekolah anak ni.
Siapa nak bagi ratus-ratus kan 😉

#tipmenabung
Asal ada syiling, masukkan je dalam tabung.
Tak kiralah berapa sen.
Tunggu je sampai penuh.
Lagi besar tabung lagi elok.
Sangat berguna masa perlu belanja lebih macam untuk #anaksekolah dll.
 


Persiapan sekolah untuk anakanda putera belum mula lagi.
Pasti beli pakaian baru tu sebab semakin membesar bagai johan.
Beg sekolah dia dah diambil oleh adik.
Mak kena buat senarai baru lah ni.

 #kembalikesekolah2017 #belanjasekolah

Sharing with ♥

Zaleha Mustapha
Kaunselor Laktasi
------------------------------------
Inginkan konsultasi penyusuan susu ibu PERCUMA? 
email zalehamustapha.lc@gmail.com 
Telegram 011-2300 8261 

Mahukah ibu-ibu memiliki baju menyusu Muslimah yang membantu ibu-ibu menyusu dengan mudah, anggun bergaya? 
Klik di sini >>> http://clothdnz.blogspot.my

Tuesday, November 22, 2016

Kemudahan pendidikan anak istimewa di Bangi

Teks : Zaleha Mustapha
Gambar : Carian Google & Koleksi Peribadi

Assalamu'alaikum & Salam kebahagiaan,
Allahumma salli 'ala sayyidina Muhammad.

[Source]

Sedar tak sedar, sudah 3 bulan blog ini terbiar sepi ... Banyak menulis ringkas dan santai (tema diari) di Instagram sahaja. Blog ni macam lebih serius :) Tahun ini dan akan datang, kurang aktif sedikit dalam bidang penyusuan susu ibu atas faktor semasa. Namun bidang ini sentiasa di hati saya. Banyak kongsi penulisan rakan-rakan sahaja (di FB). InsyaAllah saya usahakan juga sedikit perkongsian tentang penyusuan susu ibu nanti.

Kini banyak cari info tentang keibubapaan khususnya penjagaan dan pendidikan anak istimewa. Saya tulis di blog untuk rujukan dan kenangan akan datang :)



Hampir memasuki bulan Disember, sejujurnya saya semakin berdebar untuk menghadapi rutin baru - persekolahan anakanda putera Januari nanti di sekolah yang mempunyai Program Pendidikan Khas Integrasi (PPKI). Responnya masih sama=diam bila saya maklumkan: "nanti abang sekolah baru tau". Perlu sesi hati ke hati ni. 

Bermula Rabu lepas (16 November 2016), saya mulakan rutin diffuse calming eo setiap pagi dan malam. Pagi diffuse Frankincense, malam diffuse Purification/Lavender. Alhamdulillah dia boleh terima bau-bauan eo ni. Sebelum ni cuba sapu tapi dia tak selesa, selalu mengelak bila nak sapukan. Jadi kita ubah ke teknik diffuse pula. Masa titik eo tu baca doa-doa tulus dari hati ibu :)

Antara perancangan bulan Disember :

- terapi untuk anxiety (hipnosis + perubatan Islam)

- ujian pengesanan tahap masalah pembelajaran spesifik di PDM
- kelas mengaji dengan home tutor yang mesra anak istimewa

- weekly outing (taman/pantai/kedai/zoo/pet corner)

Di Bangi sebenarnya banyak kemudahan untuk anak-anak istimewa walaupun sesetengahnya agak terhad dari segi kemasukan. Itulah rupanya hikmah ditakdirkan berpindah ke Bangi 9 tahun lepas.


Antara kemudahan pendidikan untuk anak istimewa di Bangi:

Pusat Disleksia Bangi
Qamara Therapy and Special Education
SK Jalan 6 Bandar Baru Bangi - PPKI
SMK Abu Bakar Baginda -  Kelas Pendidikan Khas
PLPP Bangi - Kursus Pra Vokasional

Senarai kemudahan dan keistimewaan OKU di web JKM

Sharing with ♥

Zaleha Mustapha
Kaunselor Laktasi
------------------------------------
Inginkan konsultasi penyusuan susu ibu PERCUMA? 
email zalehamustapha.lc@gmail.com 
Telegram 011-2300 8261 

Mahukah ibu-ibu memiliki baju menyusu Muslimah yang membantu ibu-ibu menyusu dengan mudah, anggun bergaya? 
Klik di sini >>> http://clothdnz.blogspot.my

Monday, August 29, 2016

Tip mengatasi 'brain fog'

Teks : Zaleha Mustapha
Gambar : Carian Google & Koleksi Peribadi

Assalamu'alaikum & Salam kebahagiaan,
Allahumma salli 'ala sayyidina Muhammad.


[Source]

Sejak kebelakangan ini, saya selalu rasa macam otak berkabus, blur, mata pun jadi kabur. Bila Google, jumpa istilah brain fog. Saya juga menghadapi cabaran untuk fokus dan mudah lupa. Bila masuk usia 40-an ni, mula lah terfikir tentang kesihatan otak sampai rasa nak pergi cek otak lah. Nak hafal satu surah 30 ayat pun tak ingat-ingat walaupun dah mula dari awal tahun. Nampak sangat isu fokus yang ketara. Nanti kena baca  lebih lagi tentang kesihatan otak ni.

Macam hari Isnin ni, lambat je nak pick up tentang rutin pagi di rumah dan kerja. Sementelah saya tengah mengamalkan aromaterapi, jadi mulalah cari maklumat tentang minyak pati (essential oils) yang membantu berkaitan isu minda dan mood.

Boleh diffuse essential oils (eo) ini atau sedut (inhale) atau dititiskan bersama garam bukit untuk mandi.

Berikut eo yang boleh digunakan ketika menghadapi brain fog:

1. Lavender
2. Frankincense
3. Vetiver (belum ada dalam koleksi)
4. Peppermint

Baru terbaca tip mencerdaskan otak dengan membaca Qur'an selepas Maghrib dan Subuh. Dikatakan kecerdasan otak meningkat 80% kerana waktu tersebut adalah perubahan siang ke malam dan malam ke siang.

Alhamdulillah, membaca Qur'an selepas Subuh sudah dijadikan amalan. Rutin pagi, bila bangun tidur, buka diffuser YLEO sepanjang gosok baju, solat subuh dan baca Qur'an. Memang segar je terasa.

Baca Qur'an selepas Maghrib ni belum jadi rutin tetap kerana hari bekerja kadang-kadang masak lambat. Lepas Maghrib baru nak masak. Kena atur balik masa ni :)

Ibu-ibu menyusu bolehlah amalkan untuk kurangkan stress. Maklumlah bila bekerja, banyaklah yang kena fikir sampai tepu kepala rasanya.


Sharing with ♥

 Zaleha Mustapha
Kaunselor Laktasi
 ------------------------------------
Inginkan konsultasi penyusuan susu ibu PERCUMA? 
email zalehamustapha.lc@gmail.com 
Telegram 011-2300 8261 

Mahukah ibu-ibu memiliki baju menyusu Muslimah yang membantu ibu-ibu menyusu dengan mudah, anggun bergaya? 
Klik di sini >>> http://clothdnz.blogspot.my

Wednesday, August 17, 2016

Sesi temujanji untuk anak soleh (5) - Kaunselor sekolah

Teks : Zaleha Mustapha
Gambar : Carian Google

Assalamu'alaikum & Salam kebahagiaan,
Allahumma salli 'ala sayyidina Muhammad.

Entri ini catatan lama sekadar kenangan saya menguruskan anak istimewa :)

[Source]
19/5/16
Guru kaunseling dan ustazah datang ke rumah buat kali ke 2.
Berlari Qaiyum naik ke tingkat atas, mahu menyorok dalam bilik tapi abahnya yang gagah sempat menarik pintu..he..he..
Duk menahan pintu dari dibuka oleh Qaiyum.
.
Bermula drama tepis menepis nak pakaikan baju.
Reward balik kampung ditolak mentah-mentah.
Menangis sampai nak termuntah.
.
Pujuk-pujuk, dapatlah pakai baju biasa, bukan baju sukan sekolah
Mohon ustazah ruqyahkan.
Mata pejam tak buka sampai sudah.
Adegan tepi tangga seriau je takut tertendang ustazah.
Akhirnya belum dapat ke sekolah jua ...
.
Ustazah cadangkan kerap bawa ke Darul Syifa.
Pujuk dan paksa juga.
Kami pun masih mencari apa lagi yang boleh diumpan ..huhu..
.
Dugaan ini berat rasanya.
Kerana saya juga dikatakan oleh perawat ada gangguan yang sama.
Ada juga isu psikologi (suka belajar psikologi utk memahami diri sendiri)
Apa yang Qaiyum alami, saya pernah alami.
Tak nak ke tempat kerja.
Menangis dalam kereta on the way ke ofis.
Prestasi kerja drop. Pernah rasa macam2 perasaan tak terungkap.
Nak nangis, stress, sakit kepala, sakit belakang.
Tahap nak jumpa psikiatri tapi saya jumpa perawat perubatan Islam dahulu.
Hikmahnya lebih dekat dengan terapi kerohanian.
Bertahan dengan amalan ayat-ayat suci Al Qur'an dan makanan Sunnah.
Hipnosis diri sendiri, affirmasi.
Kadang-kadang berjaya kawal diri, kadang-kadang terlepas juga.
.
Isu bercampur: gangguan dan psikologi.
Aturan Allah itu terbaik.
Saya doa untuk kuat.
Allah berikan ujian ini untuk jadi double kuat.
Mengurus diri sendiri dan anak soleh.
Doakan kami ya.



29 April lawatan guru sekolah yang pertama ke rumah.

18/5/16
Hari ini kali ke 3 berjumpa guru kaunseling sekolah sejak April.
Kali ini bersama suami.
Perbincangan berlangsung sejam.
.
Tersentuh juga emosi, tiba-tiba 'hujan' .he..he..
Suamilah yang menyambung bercerita sementara saya menenangkan diri sendiri.
.
Hari tu ter'hujan' juga semasa guru penyelaras kurikulum call.
Mungkin masa tu emosi saya dah tak stabil.
Berulang-ulang saya dengar perkataan "saya tahu puan STRESS ..... tapi tak boleh BIAR je anak tak datang sekolah..bla..bla..
Rasa down tiba-tiba.

 .
Tadi tersentuh lagi bila diberitahu tiada surat, tak datang jumpa cikgu, hanya berwasap sahaja ..
Ter'down' sekejap.
Yang sebenarnya sudah ada surat diberi kepada guru kelas cuma bukan surat dari doktor.
Kena ada surat bukti dari doktor semasa berjumpa pakar kanak-kanak tempohari.
Kami fikirkan sekolah boleh menunggu selesai temujanji dengan psikologist yang boleh mengeluarkan laporan rasmi.
.
Rupanya kalau ikut prosedur yg betul 10 hari tak datang sekolah, dah boleh dapat surat warning pertama.
Tapi sekolah mengambil budi bicara tidak menghantar surat warning kerana ada rekod berjumpa guru kaunseling dan surat makluman ketidakhadiran anak dari saya.
.
Keputusan dari perbincangan:
- Cikgu kaunseling akan datang pujuk Qaiyum untuk ke sekolah pagi esok.
- Pakai baju sukan dan duduk di Pusat Sumber (kami beritahu dia suka baca buku) atau di Bilik Kaunseling, tak masuk bilik darjah pun tak pe
- Cikgu akan usaha pujuk dalam tempoh seminggu
- Jika masih tidak berjaya, cikgu usulkan pindah sekolah yang tidak berstatus Berprestasi Tinggi/Kluster.



Sharing with ♥

 Zaleha Mustapha
Kaunselor Laktasi
------------------------------------
Inginkan konsultasi penyusuan susu ibu PERCUMA? 
email zalehamustapha.lc@gmail.com 
Telegram 011-2300 8261 

Mahukah ibu-ibu memiliki baju menyusu Muslimah yang membantu ibu-ibu menyusu dengan mudah, anggun bergaya? 
Klik di sini >>> http://clothdnz.blogspot.my

Monday, August 15, 2016

Essential oils untuk ibu menyusu

Teks : Zaleha Mustapha
Gambar : Carian Google

Assalamu'alaikum & Salam kebahagiaan,
Allahumma salli 'ala sayyidina Muhammad.

Sekarang ni, saya tengah jatuh cinta dengan essential oils atau minyak pati Young Living :D 
Bagaimana boleh terjebak? Asbabnya kisah anak dan diri sendiri yang ada stress, anxiety. Saya memang utamakan natural healing atau perubatan alternatif dahulu. Anak ada makan supplement homopati. Saya kongsikan di entri lain ya. Saya pula makan supplement Shaklee (B Complex).

Pada mulanya rasa mahal sangat minyak ni, tapi demi kesembuhan, korbankan duit jua. Duit boleh dicari, tapi kesihatan mental dan emosi tiada ganti kerana ia akan mempengaruhi kesihatan fizikal juga.

Bila dah beli, rasa berbaloi pula sebab guna sedikit je dan tahan lama. Bila dah serasi, sakit pun cepat hilang, Alhamdulillah.

Memang circle mak-mak yang suka natural living ni mudah berjangkit dari breastfeeding, cloth diapering, cloth pad, babywearing, homemade food (yang ni belum hard core lagi ..he..he..), natural remedies, oiling.

Kaunselor Laktasi tak sah kalau tak kaitkan dengan penyusuan susu ibu :)
Ada baca sedikit tentang penggunaan essential oil (eo) untuk ibu menyusu. Nak cerita pengalaman sendiri dah tak boleh sebab dah pencen menyusu. Anak dah besar ..he..he.. Nanti saya kongsikan juga dari group mak-mak yang masih menyusu dan guna eo ni ya.

Macam biasa, untuk ibu mengandung dan menyusu, seeloknya rujuk Dr dahulu sebelum ambil/guna apa jua supplement. Produk semulajadi ni berbeza kesannya untuk setiap orang, bergantung pada penerimaan badan dan cara penggunaannya. Jadi boleh cuba dan adjust.


Ini antara eo yang digunakan oleh ibu menyusu :

Eo untuk menggalakkan penghasilan susu:






Juga digunakan untuk merawat puting kering/luka

Eo untuk merawat mastitis :



Eo untuk mengurangkan susu (semasa proses bercerai susu/wean off) :


Pengalaman saya guna eo ni lebih kepada merawat emosi. Untuk ibu menyusu, perlu sangatlah menjaga mood kerana stress akan mengganggu pengeluaran susu ibu. Bila kita gembira, insyaAllah susu akan melimpah ruah. 

Rakan penyusuan susu ibu dan blogger, Liyana Anaqi ada berkongsi tentang Essential oils di SINI.

Rujukan:
Essential oils to use while breastfeeding
Breastfeeding & essential oils
Essential oils for breastfeeding moms


Sharing with ♥

Zaleha Mustapha
Kaunselor Laktasi
 ------------------------------------
Inginkan konsultasi penyusuan susu ibu PERCUMA? 
email zalehamustapha.lc@gmail.com 
Telegram 011-2300 8261 

Mahukah ibu-ibu memiliki baju menyusu Muslimah yang membantu ibu-ibu menyusu dengan mudah, anggun bergaya? 
Klik di sini >>> http://clothdnz.blogspot.my

Tuesday, July 19, 2016

Sambutan Minggu Penyusuan Susu Ibu

Teks : Zaleha Mustapha
Gambar : National Lactation Center

Assalamu'alaikum & Salam kebahagiaan,
Allahumma salli 'ala sayyidina Muhammad.

Sambutan Minggu Penyusuan Susu Ibu Peringkat Pusat Laktasi Kebangsaan dan Unit Laktasi Hospital Selayang 
2-3 Ogos 2016 
Ruang Legar Lobi Utama Hospital Selayang 
9.00 pagi hingga 4.00 petang. 

Pelbagai aktiviti menarik akan berlangsung :
- Public Talk, 
- Sharing Session, 
- Kuiz, 
- Teka Silang Kata 
- Pameran Poster Pendidikan. 
- Pertandingan Mencipta Baby Doll untuk penyusuan, 
- Booth-booth jualan 


Untuk keterangan lanjut boleh hubungi Pusat Laktasi Kebangsaan di talian 03-61201491.


Sharing with ♥ Zaleha Mustapha

Kaunselor Laktasi
------------------------------------
Inginkan konsultasi penyusuan susu ibu PERCUMA? 
email zalehamustapha.lc@gmail.com 
Telegram 011-2300 8261 

Mahukah ibu-ibu memiliki baju menyusu Muslimah yang membantu ibu-ibu menyusu dengan mudah, anggun bergaya? 
Klik di sini >>> http://clothdnz.blogspot.my

Saturday, July 2, 2016

Sesi temujanji untuk anak soleh (4) - Clinical Psychologist

Teks : Zaleha Mustapha
Gambar : Koleksi Peribadi

Assalamu'alaikum & Salam kebahagiaan,
Allahumma salli 'ala sayyidina Muhammad.


23 Jun 2016
 














7.30 pagi bertolak ke Hospital Annur, Seksyen 9, Bangi.
Alhamdulillah lancar je.
Parking masih ada berdekatan hospital sebab masih awal.
1st time masuk bangunan tu, sebelum ni di Klinik Pakar Kanak-kanak.
Selepas pendaftaran, di bawa naik ke Tingkat 1 menunggu Konsultan Psikologi Klinikal.

Qaiyum nampak ok sebab ada adiknya.
Abah tak dapat teman kerana ada check up di HKL.

Macam biasa, sesi intoduction sekejap dengan psychologist kemudian diminta tunggu di luar.
Berdebar juga menanti keadaan dia keluar nanti.
Dalam hati doa tak berhenti agar semuanya berjalan lancar.
Alhamdulillah sekejap je sesi diagnos tu.
Qaiyum pun tak nangis sebab konsultant tak banyak soal yang buat dia stress.
Hanya test dia jawab soalan bertulis (BM, BI, Matematik)
Ummi kena jawab questionnaire juga.

Result Konsultan Psikologi Klinikal : Specific Learning Disabilities
Dicadangkan mengikuti Program Pemulihan di sekolah biasa.
PPKI boleh masuk untuk sekolah menengah, pilih kemahiran.
.
Apply kad OKU untuk dapat tambahan masa exam.
Bergegas ummi ke JKM di Hentian Kajang sebab psychologist nak settle hari yang sama.
Melilau jugalah cari ofis JKM tu.
Maklumlah selalu pergi bawah tempat bas dan KWSP je.
Alhamdulillah masih awal, adalah parking walaupun kena pusing sekali dan jalan jauh sikit.
Doa je dalam hati sebab jalan sorang-sorang.



 













Dah ambil borang, pecut ke Annur semula.
Dah hampir jam 11 pagi, nak parking dekat agak tipis lah harapan.
Parking kat bangunan belakang, jalan je lah sikit.
Senaman jalan kaki bulan puasa ni, doanya pahala lebih sikit :D


Psychologist lebih tekankan isu pembelajaran.
Ada anxiety yang mungkin timbul apabila tertekan dengan gaya pembelajaran kelas arus perdana untuk target tinggi dalam UPSR.
Teknik pembelajaran yang sesuai : one to one coaching
Cikgu kena selalu appproach khusus untuk dia.
.
Kehadiran ke sekolah = tak perlu paksa, pujuk je


Sharing with ♥

Zaleha Mustapha
Kaunselor Laktasi
------------------------------------
Inginkan konsultasi penyusuan susu ibu PERCUMA?
email zalehamustapha.lc@gmail.com
Telegram 011-2300 8261

Mahukah ibu-ibu memiliki baju menyusu Muslimah yang membantu ibu-ibu menyusu dengan mudah, anggun bergaya?
Klik di sini >>> http://clothdnz.blogspot.my

Friday, July 1, 2016

Sesi temujanji untuk anak soleh (3) - Occupational Therapist

Teks : Zaleha Mustapha
Gambar : Koleksi Peribadi

Assalamu'alaikum & Salam kebahagiaan,
Allahumma salli 'ala sayyidina Muhammad.















KISAH DI QAMARA (1 Jun 2016)
================
Tak beritahu nak jumpa therapist.
Umpan nak cari kedai baru dekat Bangi Gateway dengan adiknya.
Jumpa suami dari ofis di Qamara's Centre
.















Bila masuk center dia ok lagi.
Cakap-cakap dengan therapist tentang latar belakang dulu,
ummi kawal suara tak nak bagi dia dengar.
.

Lepas tu sementara saya isi Questionnaire for Parents or Caregivers & Routine Pattern Form,
therapist ajak ke bilik untuk assessment dengan adik dia,
lepas beberapa minit, adiknya balik semula.
Ummi doa je lah dia bagi kerjasama dengan baik.
1 jam jugak la assessment tu.
Ummi pun gigih recall tentang behaviour Qaiyum sejak kecil untuk jawab questionnaire tu.





 














Setelah beberapa lama Qaiyum keluar dari bilik.
Baju basah dengan air mata & hingus ..huhu
Biasa dah tu.
Ummi bincang dengan therapist dalam setengah jam jugak.
Isu utama yang dikenal pasti adalah anxiety.
Antara faktor berkaitan, takut dengan guru, takut tentang belajar, kerja sekolah banyak, exam, takut tentang kawan2.
Tunggu result penuh dalam laporan nanti.
.
Dalam kereta Qaiyum nangis sungguh2.
Ummi biar dia release je :)
Alhamdulillah kat rumah dia tak semoody masa cikgu sekolah datang rumah dulu.
Diam jugak la tapi masih respond bila ummi cakap.
.
9 Jun ambil laporan.
Assessment pertama dengan Occupational Therapist : Mild autism symptom with Social Anxiety Disorder.
Kos assessment RM250

Didoakan dipermudahkan untuk assessment kedua dengan Clinical psychologist (23 Jun 2016)




























Sharing with ♥

 Zaleha Mustapha
Kaunselor Laktasi
------------------------------------
Inginkan konsultasi penyusuan susu ibu PERCUMA?
email zalehamustapha.lc@gmail.com
Telegram 011-2300 8261

Mahukah ibu-ibu memiliki baju menyusu Muslimah yang membantu ibu-ibu menyusu dengan mudah, anggun bergaya?
Klik di sini >>> http://clothdnz.blogspot.my

Thursday, June 30, 2016

Sesi temujanji untuk anak soleh (2) - Pakar Kanak-Kanak

Teks : Zaleha Mustapha
Gambar : Carian Google & Koleksi Peribadi

Assalamu'alaikum & Salam kebahagiaan,
Allahumma salli 'ala sayyidina Muhammad.

23 Mei 2016
Alhamdulillah hari ni dapat bawa Qaiyum jumpa Dr Md Nazim, Pakar Kanak-Kanak Az Zahrah.
Bawa adiknya sekali.
Itu syarat nak keluar rumah waktu sekolah 😅
.
Dari Sabtu tak lena tidur katanya.
Berkali-kali tanya dr buat apa? Kena cakap banyak ke?
Bila dia angguk pagi tadi tanda setuju nak pergi, ummi rasa nak lompat bintang 😄
.
Dalam kereta siap cakap dia nak tutup telinga, tak nak duduk depan Dr.
1 jam menunggu (sbb walk in je) macam2 dia mengadu:penat, nak demam, bosan, lama sangat.
.
Dah masuk jumpa Dr, diam je bila dr tanya.
Dr duk bercerita kisah2 inspirasi.
Harapan untuk kami.
Agar kami terus bersemangat.
Bila nak berkomunikasi dgn Qaiyum, dr tanya panggilan manja, ada physical touch.
Qaiyum rasa selesa, dia boleh senyum2 walaupun tak jawab soalan.
Kalau dia tak selesa, dia akan tunduk even pejam mata macam masa cikgu sekolah dtg hari tu.
.
Di sini saya belajar teknik approach anak2 istimewa ni.
Dr bercakap dgn mak ayah dulu.
Beri masa anak selesa dgn tempat duduk, bilik yg baru dia masuk tu.
Dr tak terus arah "angkat muka, tengok mata Dr, kenapa tak pergi sekolah lagi ...."
.
Dr suggest ambil makanan/supplement yg ada Omega 3 & seangkatan,
termasuk untuk mak ayah juga


Cuba baca tulisan Dr untuk bagi kepada pihak sekolah.
Dalam surat tu dr diagnosed
"School refusal ; underlying Attention Deficit Hyperactive Disorder spectrum
Awaiting full psychologist assessment June 2016.
...required for a TCA/clinic visit on 2 months.
.
 

Sharing with ♥

Zaleha Mustapha
Kaunselor Laktasi

------------------------------------
Inginkan konsultasi penyusuan susu ibu PERCUMA?
email zalehamustapha.lc@gmail.com
Telegram 011-2300 8261

Mahukah ibu-ibu memiliki baju menyusu Muslimah yang membantu ibu-ibu menyusu dengan mudah, anggun bergaya?
Klik di sini >>> http://clothdnz.blogspot.my

Wednesday, June 29, 2016

Sesi temujanji untuk anak soleh (1)

Teks : Zaleha Mustapha
Gambar : Carian Google & Koleksi Peribadi

Assalamu'alaikum & Salam kebahagiaan,
Allahumma salli 'ala sayyidina Muhammad.

Lama blog terbiar sepi.
Nota pendek tentang Tip ibu menyusu dan berpuasa saya kongsikan di IG dan page ClothDNZ.
InsyaAllah saya tuliskan semula di sini.

Entri seterusnya akan banyak tentang Diari Saya & Keluarga. Terapi untuk saya dan perkongsian untuk ibu-ibu yang ada anak istimewa.

Catatan temujanji untuk mengenal pasti keadaan anakanda putera. Saya memilih hospital dan psychologist swasta atas faktor masa dan tempat. Itu pun kena cepat. Lambat call sahaja, slot dah penuh.

23 April 206
Temujanji dengan Pakar Kanak-Kanak Pusat Rawatan Islam Az-Zahrah, Dr. Md Nazim Bin Abu.
Anak soleh tak nak keluar rumah.
Adiknya pula ada Kem Bestari Solat.
Ummi dan abah je ke sana.

Dr banyak bercerita tentang kisah anak-anak istimewa, memberi harapan dan semangat kepada kami. Sedikit komen tentang sistem pendidikan kita.
Dirujuk ke Clinical Psychologist untuk diagnos.
Dr berikan pamplet Atfal Jannal, ada di Bandar Baru Bangi dan Bukit Mahkota.

9 Mei 2016
Temujanji dengan clinical psychologist di Atfal Jannah untuk diagnosis.
Jam 11 pagi.
Berlalu begitu sahaja.
Belum berjaya memujuk untuk keluar rumah.
.
Umpan nak pergi beli hadiah & kek hari jadi dia pun tak berjaya.
.
Slot kosong kedua jam 4ptg.
Pujuk lagi.
Allahu musta'an
.
Belum berjaya juga ...


10 Mei 2016
Hari ni dapat bercakap melalui telefon dengan clinical psychologist.
Lapang dada, sejuk hati mendengarnya.
Itulah peranan kaunselorkan.
Hilang separuh gundah hati ibu yang kadang2 buntu memikirkan solusinya.
.
Setelah diceritakan serba sedikit keadaan anak soleh, kaunselor maklumkan ada tanda2 anxiety.
Perlu diagnos lebih lanjut.
Perlukan konsultasi dengan psikiatri kanak2 jika confirm berkaitan psikologi tingkahlaku.
Buat masa ini pujuk sahaja, beri reward, elakkan paksaan, doa.
InsyaAllah akan terbuka hatinya satu hari nanti.
.
Temujanji di An Nur dengan clinical psychologist yang sama dapat 16 Jun.
Atfal Jannah bulan Julai baru ada kosong.
Allahumma yassir wa tammim bilkhair.


Sharing with ♥

Zaleha Mustapha
Kaunselor Laktasi
------------------------------------
Inginkan konsultasi penyusuan susu ibu PERCUMA? 
email zalehamustapha.lc@gmail.com 
Telegram 011-2300 8261 

Mahukah ibu-ibu memiliki baju menyusu Muslimah yang membantu ibu-ibu menyusu dengan mudah, anggun bergaya? 
Klik di sini >>> http://clothdnz.blogspot.my

Friday, May 20, 2016

Anak ada gangguan?

Teks : Zaleha Mustapha 
Gambar : Carian Google & Koleksi Peribadi 

Assalamu'alaikum & Salam kebahagiaan, 
Allahumma salli 'ala sayyidina Muhammad. 

Lama blog ini 'bersawang'
Baru semalam ber'terapi' menulis. Rindu nak menulis di blog.
Bulan Mac, bermula bulan ujian (kata suami) :) Hakikatnya setiap hari kita diuji kan. Senang ujian, susah pun ujian.

Doa untuk Qaiyum - catatan bonda untuk anakanda putera sepanjang melalui rahmat dan ujian ini.

Kini hampir 2 bulan anak soleh tidak ke sekolah. Episod bermula selepas program Skor A di MPOB.
KENAPA?
Soalan yang bertubi-tubi di benak ummi dan abah dan sesiapa sahaja bila diberitahu tidak ke sekolah.
Pada cikgu lebihlah lagi. Tahun ini tahun UPSR. Cikgu dah siap pelbagai strategi dan program demi 6A di Sekolah Berprestasi Tinggi ini.
Sungguh ia juga ujian untuk guru dan sekolah tersohor ini.

Hikmah ujian ini, sampailah kami ke Darul Syifa. Orang Bangi yang tak pernah sampai Darul Syifa'...he..he..Mencabar juga. Lama menunggu. Ada yang potong barisan. Ujian ...

Macam biasa no eye contact dengan orang yang tak dikenali. Ustaz tanya-tanya nama, kenapa tak nak ke sekolah, nangis. Ustaz doa sekejap je. Bawa balik air penawar untuk minum dan mandi.

Seminggu berlalu, anak soleh belum berubah. Kami panggil ustaz datang rumah pula. Asalnya beli sabun bidara. Dia boleh merawat sekali, jadi panggil datang rumah lah memandangkan anak soleh susah nak keluar rumah.

Ustaz ruqyah dan katanya ada saka. Jadi susah fokus. Jin manja pulak tu yang menumpang. Mudah menangis dan lemah semangat. Aduh ...

Seminggu kemudian, masih tak mahu ke sekolah. Kami bawa pula berubat dengan kakak yang merawat saya (ini pun ujian yang tak saya sangka, dalam proses redha, insyaAllah).

Mulanya dia senyum-senyum je masa diurut dahi dan kepala, tapi bila baring dan kakak tu tekan dada, nampak dia tak selesa dan tak nak buka mulut. Balik, mandikan dengan air penawar, garam dan air limau.

Entri ini, insyaAllah akan saya kemaskini semula dengan doa-doa merawat gangguan.

Entri akan datang, saya kongsikan pengalaman kami membuat temujanji dengan pakar kanak-kanak, pusat untuk anak-anak istimewa dan urusan dengan pihak sekolah.

Sharing with ♥

Zaleha Mustapha
Kaunselor Laktasi
------------------------------------
Inginkan konsultasi penyusuan susu ibu PERCUMA? 
email zalehamustapha.lc@gmail.com 
Telegram 011-2300 8261 

Mahukah ibu-ibu memiliki baju menyusu Muslimah yang membantu ibu-ibu menyusu dengan mudah, anggun bergaya? 
Klik di sini >>> http://clothdnz.blogspot.my

Thursday, May 19, 2016

Tip menyusu anak untuk cikgu

Teks : Zaleha Mustapha
Gambar : Carian Google

Assalamu'alaikum & Salam kebahagiaan,
Allahumma salli 'ala sayyidina Muhammad.


Tip untuk cikgu berjaya menyusukan anak dengan susu ibu:

1. Yakin anda BOLEH melakukannya

2. Perancangan & persediaan awal

3. Ketahui hak anda.
- rujuk Akta/ Undang-undang tentang hak pekerja yang menyusukan anak
- majukan surat dengan sokongan jabatan kesihatan/kementerian wanita/pekerja/ doktor/ pakar laktasi
- berbincang dengan pihak Pengetua dan rakan-rakan.
- maklumkan anda ingin menyusukan anak anda dengan susu ibu secara ekslusif selama 6 bulan dan sepenuhnya hingga 2 tahun.
- minta izin jika boleh diberi jadual/tugas yang lebih fleksibel.

4. Maklumkan kepada pelajar anda bahawa memerlukan masa tertentu untuk menguruskan penyusuan susu ibu ini (menyusukan anak di tempat jagaan, memerah susu dll)

5. Jika di tempat kerja tiada kelengkapan/bilik khas untuk ibu menyusu, anda boleh membawa peralatan tambahan seperti cooler bag, nursing cover, nursing pad, kain mengelap peralatan mengepam dll yang diperlukan mengikut situasi anda.

6. Sediakan jadual memerah susu & penanda khas ketika anda sedang memerah susu.
- jika ada tugasan penting yang tidak dapat dielakkan, pastikan anda mengganti sesi memerah susu itu

7. Bawa air/makanan sendiri untuk menjimatkan masa anda di kantin/kafeteria

8. Elakkan stress



Sharing with ♥

Zaleha Mustapha
Kaunselor Laktasi
------------------------------------
Inginkan konsultasi penyusuan susu ibu PERCUMA?
email zalehamustapha.lc@gmail.com 
Telegram 011-2300 8261 

Mahukah ibu-ibu memiliki baju menyusu Muslimah yang membantu ibu-ibu menyusu dengan mudah, anggun bergaya? 
Klik di sini >>> http://clothdnz.blogspot.my

Thursday, March 17, 2016

Bagaimana hisapan bayi boleh menambah susu ibu?

Teks : Zaleha Mustapha
Video : Cozy Lady

Assalamu'alaikum & Salam kebahagiaan,
Allahumma salli 'ala sayyidina Muhammad.


Penyusuan susu ibu adalah proses supply and demand=susu dihasilkan mengikut permintaan. Semakin banyak susu dikeluarkan (melalui hisapan bayi atau perahan), semakin banyaklah susu dihasilkan. Saiz payudara atau keadaan puting payudara tidak mempengaruhi sedikit atau banyaknya susu yang dihasilkan.


Bagaimana hisapan bayi boleh meransang pengeluaran susu ibu?

[Source]
Apabila bayi menyusu, hisapannya akan meransang saraf pada puting dan aerola, yang akan menghantar signal ke kelenjar pituitari di otak untuk mengeluarkan hormon prolaktin dan oksitosin.

Prolaktin membolehkan alveoli menukar protin dan gula dalam darah untuk menjadi susu, manakala oksitosin membolehkan sel-sel di sekitar alveoli bertindak balas untuk menghantar susu ke saluran susu (duct) (contract and eject your milk down the milk ducts).

Bayi akan menerima susu dari proses pancutan susu (let down) ini. Begitulah seterusnya proses hisapan bayi akan menggalakkan pengeluaran susu.

Indahnya aturan Pencipta susu ni kan. Tiada alat yang mampu meniru hisapan bayi (kaedah semulajadi yang diciptakan Tuhan) untuk meransang pengeluaran susu.

Jadi, jika ibu-ibu (rasa) kekurangan susu, hanya tambahkan kekerapan menyusu atau kekerapan memerah susu.

Saya pernah mengalami kekurangan susu setelah anakanda puteri berumur 5 bulan lebih. Itu normal kerana bayi sudah mula menghampiri fasa untuk diperkenalkan solid food dan fasa perubahan hormon ibu itu sendiri. Ditakdirkan beliau mengalami chicken pox, jadi saya ambil cuti dan kerjanya mengempeng je lah. Alhamdulillah dalam tempoh seminggu, saya dapat buat stok susu perahan tambahan.

Jangan anggap susu kita macam air paip ya ..he..he.. Ia akan bertambah sedikit demi sedikit. Usah terpengaruh dengan impian memenuhkan peti sejuk beku dengan susu perahan dalam kadar singkat. Bukanlah bermakna saya tidak menggalakkan ibu-ibu memerah susu. Bersederhana dan ikut keperluan itu lebih baik :) Kerana ada ibu yang stress tengok susu ibu-ibu lain penuh satu peti sejuk. Gambar iklan banyak macam tu kan.

Ada ibu-ibu yang perlu stok susu lebih banyak kerana anaknya memang high demand atau rutin kerja yang tidak menentu. Fahami corak penyusuan anak kita.

Serahkan sepenuhnya kepada yang Maha Pencipta susu itu. Itu rezeki kita dan anak. Tidak mustahil susu penuh satu peti sejuk terpaksa dibuang begitu sahaja. Ada kes blackout, maid tertutup suis, peti ais rosak dan lain-lain. Syukur dengan apa yang kita dapat dan usaha yang mampu kita buat.

Jika ada isu/cabaran, insyaAllah ada penyelesaiannya. Pastilah Tuhan telah cukupkan rezeki susu untuk anak kita. Tinggal tugas kita untuk berdoa, cari ilmu dan usaha sehingga sempurna penyusuan susu ibu ini selama 2 tahun sebagaimana yang termaktub dalam Al Qur'an.

"If you want something bad enough you will find a way to make it work"
-- Jennifer, The Relaxed Homeschool!

Fighting ;)

Sharing with ♥

Zaleha Mustapha
Kaunselor Laktasi
 ------------------------------------
Inginkan konsultasi penyusuan susu ibu PERCUMA? 
email zalehamustapha.lc@gmail.com 
Telegram 011-2300 8261 

 Mahukah ibu-ibu memiliki baju menyusu Muslimah yang membantu ibu-ibu menyusu dengan mudah, anggun bergaya? 
Klik di sini >>> http://clothdnz.blogspot.my

Saturday, March 12, 2016

Anakku ... berbeza?

Teks : Zaleha Mustapha
Gambar : Carian Google

Assalamu'alaikum & Salam kebahagiaan,
Allahumma salli 'ala sayyidina Muhammad.

Semalam jumpa guru kaunseling anakanda putera. Sudah lama sebenarnya nak jumpa, berikutan sedikit kelainan yang ada pada anak kesayangan ini. Mother's instint yang terpendam sekian lama ... Mungkin juga saya dan suami melalui fasa "denial" = dia macam budak-budak biasa, lambat sedikit je dalam pembelajaran. Hakikatnya hanya Allah yang tahu ...

Tahun ini agak tough kerana anakanda putera akan menduduki UPSR. Di sekolah, telah mula proses "drilling" soalan-soalan latihan UPSR. Anakanda pernah tak hadir sekolah 4 hari berikutan demam viral. Banyak pelajaran dan latihan yang tertinggal sampailah dia mogok tak nak ke sekolah sebab takut tak siap latihan. 2 hari tak ke sekolah. Itulah menjadi titik pertemuan dengan guru kaunseling.



Melalui perbincangan, ada 2 isu besar yang kami perlu uruskan: masalah pembelajaran dan psikologi (kurang yakin, kurang berani, kurang aktif)

Isu pembelajaran:
- one-to-one teaching (tidak sesuai ke kelas tuisyen ramai)
- kami ajar sendiri subjek-subjek yang dipelajari
- cari guru yang dia biasa dan selesa

Isu psikologi:
- abah ambil alih sebahagian besar aktiviti dengannya (jalan-jalan, belajar)
- beri tanggungjawab ringan sedikit demi sedikit
- selalu bawa ke tempat awam
- hantar ke kem motivasi
- dapatkan surat dari doktor panel untuk di rujuk ke ujian pengesanan masalah pembelajaran akibat disleksia dll.




To read http://homeschoolingwithdyslexia.com/

Cikgu Matematik pun perasan masih ada nombor yang ditulis terbalik.

Masa buat latihan, macam dia ok tetapi bila jawab soalan terutama yang bertulis, seolah dia tak faham langsung apa yang dipelajari. Subjek UPSR semuanya "atas pagar dan merah", subjek selainnya seperti Seni, Muzik dapat A. Memang budak-budak yang ada ciri-ciri disleksia ni, kelebihannya pada bidang seni.

Cikgu bimbang bila dia dah masuk sekolah menengah dan ditempatkan dalam kelas hujung, banyak pengaruh tak elok. Jadi, kena sama-sama usaha untuk dia ada peningkatan dalam pelajaran.

Sepanjang sesi perbincangan, rasa bercampur baur tapi kawal diri. Tersentuh bila guru kaunseling memberi harapan anakanda putera akan jadi seorang yang baik jika kena cara didikannya sebab dia tak pernah ada masalah disiplin, hormat cikgu.

Balik dari sekolah, termenung sekejap. Fikir tindakan selanjutnya. Siri ujian dan pengesahan dari doktor pakar bukan ambil masa sekejap tapi penting untuk dibuat kerana jika anakanda disahkan ada disleksia atau apa-apa masalah pembelajaran yang lain, sekolah boleh mohon untuk calon berkeperluan khas dalam UPSR. Jadi, tempoh masa menjawab adalah berbeza dari murid biasa.

[Sumber]
Syaratnya kena ada kad OKU atau laporan perubatan from hospital kerajaan/swasta. 
Ada ibu yang kongsi, tarikh temujanji dengan pakar untuk dapat surat pengesahan sahaja (anak dah ada kad OKU) 6 minggu baru dapat. Itu yang paling awal berbanding hospital lain. Kena fikir alternatif melalui hospital swasta juga. Bersedia untuk berkorban duit, masa, tenaga ..

Saya kena solat hajat dulu sebelum bincang dengan suami. Masih mencari kekuatan dan ayat-ayat hendak dituturkan kerana sebelum ini pernah usulkan untuk pemeriksaan tetapi suami rasa anakanda ok.

Info dari group Anak istimewa~ADHD, Dyslexia, Austisme atau Masalah Pembelajaran:
(belum disemak jika ada perubahan maklumat terkini)

DEVELOPMENTAL PAEDIACTRICS 

Sime Darby Medical Centre Subang Jaya/Bangsar
-------------------------
1. Dr Rajini Sarvananthan/Developmental Paediatrics
- http://www.ramsaysimedarby.asia/ 03- 6279 3017
- Dr Ranjini also registered with Baby and Beyond - Bangsar Village.

HUKM, CHERAS
-------------------
Jabatan Pediatrik | Pusat Perkembangan Kanak-kanak
1. Prof Madya Raja Dr. Juanita Raja Lope at HUKM.
Pakar Pediatrik (Perkembangan Kanak-Kanak) (DU54)
5410
juanita@ppukm.ukm.edu.my

Jabatan Pediatrik
Tingkat 4 Blok Klinikal
Pusat Perubatan UKM
Jalan Yaacob Latif 56000 Kuala Lumpur
Tel: 603-91455380 / 5385 / 7888 Faks: 603-91737827
Emel: kjped@ppukm.ukm.my
Waktu Operasi: 8.00pg – 5.00ptg

Pusat Perubatan Primer | Klinik Kanak-kanak dan Remaja
Khidmat pakar – setiap hari Selasa
( 9 pagi – 2 petang)

Ujian saringan untuk kanak-kanak dengan masalah perkembangan (developmental delay), masalah pembelajaran (Learning disabilities), Dyslexia, Autism, ADHD.
Khidmat  “Expressive therapy”
Khidmat kaunseling (pesakit/ibu-bapa atau penjaga)

JABATAN PERUBATAN KELUARGA
Pusat Perubatan UKM
Jalan Yaacob Latif, Bandar Tun Razak 56000 Cheras, Kuala Lumpur
Tel:  +603 9145 6117 / 6118 / 7925 Fax: +603 9145 6680
Waktu Operasi: 8.00 pagi – 5.00 petang
Email: kjperkl@ppukm.ukm.my

KM Specialist Centre

7th Floor, Clinical Block, UKM Medical Centre
Jalan Yaacob Latif,
56000 Cheras, Kuala Lumpur
General Line : 03-9172 6064 / 7326
Email : marketing@ukmsc.com.my

Specialist Clinics : 03-9145 6288 / 7776 / 7777
Email : info.ukmsc@gmail.com
(Enquiries / Appointments / Registration / Admission)

Klinik Psikologi Kesihatan, Fakulti Sains Kesihatan UKM
Aras 2, BYS Kg. Baru, Jln Raja Muda Abd Aziz
WP Kuala Lumpur
+603-2687 8198/ 8196 /+6012-6476401


1. Dr Zulkifli 0355431111
(KPJ Seksyen 20 Shah Alam)


2. Dr Alex Ng Wei Siong
0356391212
(SJMC Subang Jaya)


3. Dr Raja Juanita
0378044171
(Pantai Medical KL or she can be at WQ Park Kelana Jaya)


Pusat Disleksia Titiwangsa, 
No 6, Persiaran Kuantan,
Jalan Kuantan, Titiwangsa.
Hubungi En. Hafiz, hp 019-4446059
di dalam waktu pejabat utk temujanji ujian ini.
Kos RM150 akan terlibat.
Ujian berlangsung selama 1 jam 30 minit.
[Sumber]

Wisma Kagumas
No. 18, Jalan 9/3
Taman IKS
Seksyen 9
Bandar Baru Bangi
Coordinator: Pn. Zaliita (014 7188188)
Tel: 03 8926 8954

http://dyslexiamalaysia.org.my/dam-centres/
https://www.facebook.com/dyslexia.malaysia/?fref=nf

Allahumma yassir wa tammim bilkhair.


Sharing with ♥

Zaleha Mustapha
Kaunselor Laktasi
 ------------------------------------
Inginkan konsultasi penyusuan susu ibu PERCUMA? 
email zalehamustapha.lc@gmail.com 
Telegram 011-2300 8261 

 Mahukah ibu-ibu memiliki baju menyusu Muslimah yang membantu ibu-ibu menyusu dengan mudah, anggun bergaya? 
Klik di sini >>> http://clothdnz.blogspot.my

Thursday, March 10, 2016

Minggu Penyusuan Susu Ibu Sedunia 2016

Teks : Zaleha Mustapha
Gambar : Carian Google

Assalamu'alaikum & Salam kebahagiaan,
Allahumma salli 'ala sayyidina Muhammad.

[http://worldbreastfeedingweek.org/]

Tema Minggu Penyusuan Susu Ibu Sedunia tahun ni adalah Breastfeeding: A key to Sustainable Development























Sharing with ♥


 Zaleha Mustapha
Kaunselor Laktasi
 ------------------------------------
Inginkan konsultasi penyusuan susu ibu PERCUMA? 
email zalehamustapha.lc@gmail.com
Telegram 011-2300 8261 


 Mahukah ibu-ibu memiliki baju menyusu Muslimah yang membantu ibu-ibu menyusu dengan mudah, anggun bergaya? 
Klik di sini >>> http://clothdnz.blogspot.my

Tuesday, March 8, 2016

Apa persiapan untuk menyusu?

Teks : Zaleha Mustapha
Gambar : Carian Google & Koleksi Peribadi


Assalamu'alaikum & Salam kebahagiaan,
Allahumma salli 'ala sayyidina Muhammad.

[Source]

Anda ibu hamil dan terdetik mahu menyusukan anak? 

Apa persiapan yang perlu dibuat ya?

Di SINI saya catatkan persiapan yang saya buat dahulu. Antara kelengkapan yang saya sediakan sebelum bersalin, ada saya kongsikan di SINI. 

Ringkasannya:

1. Beli/baca buku
2. Baca/print info dari blog/web
3. Join forum susu ibu
4. Join kelas breastfeeding
5. Join support group meeting
6. Ambil contact no ibu2 menyusu
7. Ambil contact no Kaunselor Laktasi.
8. Beli semua keperluan sebelum bersalin (pam, storage bottle dll)



Pagi ini saya jumpa terjumpa artikel yang menarik mengenai persediaan untuk menyusu di The humbled homemaker.

5 persediaan untuk menyusukan anak dengan susu ibu:

1. Dapatkan pengalaman dari ibu-ibu yang telah menyusukan anak mereka.


Pengalaman ibu-ibu menyusu ini boleh didapati dari rakan-rakan sekerja, perkongsian kumpulan-kumpulan sokongan susu ibu dan blog-blog persendirian.

2. Baca, baca, baca

Membaca adalah WAJIB bagi ibu menyusu kerana ilmu penyusuan susu ibu ini sangat luas dan perlu dipelajari. Akibat arus kemodenan, penyusuan susu ibu kelihatan tidak lagi "natural". 

3. Pilih kelahiran secara alami

4. Jumpa Kaunselor Laktasi

5. Cari kawan-kawan yang juga mahu menyusukan anak dengan susu ibu.



Sharing with ♥

Zaleha Mustapha
Kaunselor Laktasi
------------------------------------
Inginkan konsultasi penyusuan susu ibu PERCUMA? 
email zalehamustapha.lc@gmail.com 
Telegram 011-2300 8261 

Mahukah ibu-ibu memiliki baju menyusu Muslimah yang membantu ibu-ibu menyusu dengan mudah, anggun bergaya? 
Klik di sini >>> http://clothdnz.blogspot.my

Thursday, March 3, 2016

Bolehkah ibu demam denggi menyusukan anak?

Teks : Zaleha Mustapha
Gambar : Carian Google & Koleksi Peribadi

Assalamu'alaikum & Salam kebahagiaan,
Allahumma salli 'ala sayyidina Muhammad.


Denggi adalah demam akibat gigitan nyamuk Aedes yang telah menyebarkan virusnya ke dalam tubuh manusia. Demam akibat virus ini tiada ubat khusus. Hanya ubat untuk melegakan simptomnya seperti ubat demam, ubat tahan muntah, ubat pening dan yang berkaitan.

Badan kita akan mengeluarkan antibodi sendiri untuk melawan virus ini.

Bolehkah ibu yang mengalami demam denggi menyusukan anak?

Alhamdulillah, secara umumnya ibu-ibu boleh terus menyusukan anak. Beritahu doktor, ibu masih menyusukan bayi. Doktor akan berikan ubat yang selamat untuk ibu menyusu.

Secara khususnya, ia bergantung pada tahap keseriusan demam denggi tersebut dan atas nasihat doktor. Contohnya demam denggi berdarah adalah lebih serius. Mungkin ibu-ibu perlu berhenti menyusu buat sementara waktu. Alternatifnya, anak boleh diberi susu perahan. Jika ibu-ibu mengalami kekurangan stok susu, boleh usaha untuk mendapatkan susu melalui ibu susuan.

Dr Zubaidi Hj Ahmad :
"Dalam kebanyakan kes-kes demam, tidak satu pun yang menghalang pemberian susu kepada anak kecuali pesakit HIV atau keadaan itu terlalu lemah. Di Negara-negara maju, pesakit HIV sememangnya dilarang memberikan susu kepada anak mereka.

Sebagai contoh lagi, jika seorang ibu disyaki mengalami penyakit “keracunan makanan”, penyususan badan harus diteruskan, asalkan simptom yang dialami hanya melibatkan sistem penghadaman usus saja.

Jika kuman penyakit itu telah memasuki sistem peredaran darah (septicaemia), dibimbangi kuman-kuman itu telah memasuki susu ibu. Dalam kes seperti ini, ibu yang demam dan sakit tidak dibenarkan menyusukan anak mereka.

Selain itu jika ibu yang demam dan sakit telah dimasukkan ke hospital kerana keadaan fizikal terlalu lemah, maka penyusuan juga boleh ditangguhkan sehingga mereka sihat".

Kisah ibu yang mengalami denggi dan tetap terus menyusukan anak di sini

Ibu-ibu biasanya mengalami kekurangan susu apabila berada dalam keadaan letih dan kurang sihat. Langkah-langkah yang boleh diambil adalah :

- teruskan menyusu anak (direct feeding) sekerap yang boleh. Jika rasa terlalu letih, boleh minta ahli keluarga susukan dengan susu perahan

- minum banyak air, jus buah-buahan, sup. Penawar denggi di SINI.

- dapatkan suplemen yang boleh membantu ibu lebih cepat sihat dan cergas dengan nasihat doktor


Sharing with ♥

Zaleha Mustapha
Kaunselor Laktasi
------------------------------------
Inginkan konsultasi penyusuan susu ibu PERCUMA? 
email zalehamustapha.lc@gmail.com 
Telegram 011-2300 8261 

Mahukah ibu-ibu memiliki baju menyusu Muslimah yang membantu ibu-ibu menyusu dengan mudah, anggun bergaya? 
Klik di sini >>> http://clothdnz.blogspot.my
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...