Thursday, June 30, 2016

Sesi temujanji untuk anak soleh (2) - Pakar Kanak-Kanak

Teks : Zaleha Mustapha
Gambar : Carian Google & Koleksi Peribadi

Assalamu'alaikum & Salam kebahagiaan,
Allahumma salli 'ala sayyidina Muhammad.

23 Mei 2016
Alhamdulillah hari ni dapat bawa Qaiyum jumpa Dr Md Nazim, Pakar Kanak-Kanak Az Zahrah.
Bawa adiknya sekali.
Itu syarat nak keluar rumah waktu sekolah 😅
.
Dari Sabtu tak lena tidur katanya.
Berkali-kali tanya dr buat apa? Kena cakap banyak ke?
Bila dia angguk pagi tadi tanda setuju nak pergi, ummi rasa nak lompat bintang 😄
.
Dalam kereta siap cakap dia nak tutup telinga, tak nak duduk depan Dr.
1 jam menunggu (sbb walk in je) macam2 dia mengadu:penat, nak demam, bosan, lama sangat.
.
Dah masuk jumpa Dr, diam je bila dr tanya.
Dr duk bercerita kisah2 inspirasi.
Harapan untuk kami.
Agar kami terus bersemangat.
Bila nak berkomunikasi dgn Qaiyum, dr tanya panggilan manja, ada physical touch.
Qaiyum rasa selesa, dia boleh senyum2 walaupun tak jawab soalan.
Kalau dia tak selesa, dia akan tunduk even pejam mata macam masa cikgu sekolah dtg hari tu.
.
Di sini saya belajar teknik approach anak2 istimewa ni.
Dr bercakap dgn mak ayah dulu.
Beri masa anak selesa dgn tempat duduk, bilik yg baru dia masuk tu.
Dr tak terus arah "angkat muka, tengok mata Dr, kenapa tak pergi sekolah lagi ...."
.
Dr suggest ambil makanan/supplement yg ada Omega 3 & seangkatan,
termasuk untuk mak ayah juga


Cuba baca tulisan Dr untuk bagi kepada pihak sekolah.
Dalam surat tu dr diagnosed
"School refusal ; underlying Attention Deficit Hyperactive Disorder spectrum
Awaiting full psychologist assessment June 2016.
...required for a TCA/clinic visit on 2 months.
.
 

Sharing with ♥

Zaleha Mustapha
Kaunselor Laktasi

------------------------------------
Inginkan konsultasi penyusuan susu ibu PERCUMA?
email zalehamustapha.lc@gmail.com
Telegram 011-2300 8261

Mahukah ibu-ibu memiliki baju menyusu Muslimah yang membantu ibu-ibu menyusu dengan mudah, anggun bergaya?
Klik di sini >>> http://clothdnz.blogspot.my
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...