Monday, August 29, 2016

Tip mengatasi 'brain fog'

Teks : Zaleha Mustapha
Gambar : Carian Google & Koleksi Peribadi

Assalamu'alaikum & Salam kebahagiaan,
Allahumma salli 'ala sayyidina Muhammad.


[Source]

Sejak kebelakangan ini, saya selalu rasa macam otak berkabus, blur, mata pun jadi kabur. Bila Google, jumpa istilah brain fog. Saya juga menghadapi cabaran untuk fokus dan mudah lupa. Bila masuk usia 40-an ni, mula lah terfikir tentang kesihatan otak sampai rasa nak pergi cek otak lah. Nak hafal satu surah 30 ayat pun tak ingat-ingat walaupun dah mula dari awal tahun. Nampak sangat isu fokus yang ketara. Nanti kena baca  lebih lagi tentang kesihatan otak ni.

Macam hari Isnin ni, lambat je nak pick up tentang rutin pagi di rumah dan kerja. Sementelah saya tengah mengamalkan aromaterapi, jadi mulalah cari maklumat tentang minyak pati (essential oils) yang membantu berkaitan isu minda dan mood.

Boleh diffuse essential oils (eo) ini atau sedut (inhale) atau dititiskan bersama garam bukit untuk mandi.

Berikut eo yang boleh digunakan ketika menghadapi brain fog:

1. Lavender
2. Frankincense
3. Vetiver (belum ada dalam koleksi)
4. Peppermint

Baru terbaca tip mencerdaskan otak dengan membaca Qur'an selepas Maghrib dan Subuh. Dikatakan kecerdasan otak meningkat 80% kerana waktu tersebut adalah perubahan siang ke malam dan malam ke siang.

Alhamdulillah, membaca Qur'an selepas Subuh sudah dijadikan amalan. Rutin pagi, bila bangun tidur, buka diffuser YLEO sepanjang gosok baju, solat subuh dan baca Qur'an. Memang segar je terasa.

Baca Qur'an selepas Maghrib ni belum jadi rutin tetap kerana hari bekerja kadang-kadang masak lambat. Lepas Maghrib baru nak masak. Kena atur balik masa ni :)

Ibu-ibu menyusu bolehlah amalkan untuk kurangkan stress. Maklumlah bila bekerja, banyaklah yang kena fikir sampai tepu kepala rasanya.


Sharing with ♥

 Zaleha Mustapha
Kaunselor Laktasi
 ------------------------------------
Inginkan konsultasi penyusuan susu ibu PERCUMA? 
email zalehamustapha.lc@gmail.com 
Telegram 011-2300 8261 

Mahukah ibu-ibu memiliki baju menyusu Muslimah yang membantu ibu-ibu menyusu dengan mudah, anggun bergaya? 
Klik di sini >>> http://clothdnz.blogspot.my
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...