Saturday, July 2, 2016

Sesi temujanji untuk anak soleh (4) - Clinical Psychologist

Teks : Zaleha Mustapha
Gambar : Koleksi Peribadi

Assalamu'alaikum & Salam kebahagiaan,
Allahumma salli 'ala sayyidina Muhammad.


23 Jun 2016
 














7.30 pagi bertolak ke Hospital Annur, Seksyen 9, Bangi.
Alhamdulillah lancar je.
Parking masih ada berdekatan hospital sebab masih awal.
1st time masuk bangunan tu, sebelum ni di Klinik Pakar Kanak-kanak.
Selepas pendaftaran, di bawa naik ke Tingkat 1 menunggu Konsultan Psikologi Klinikal.

Qaiyum nampak ok sebab ada adiknya.
Abah tak dapat teman kerana ada check up di HKL.

Macam biasa, sesi intoduction sekejap dengan psychologist kemudian diminta tunggu di luar.
Berdebar juga menanti keadaan dia keluar nanti.
Dalam hati doa tak berhenti agar semuanya berjalan lancar.
Alhamdulillah sekejap je sesi diagnos tu.
Qaiyum pun tak nangis sebab konsultant tak banyak soal yang buat dia stress.
Hanya test dia jawab soalan bertulis (BM, BI, Matematik)
Ummi kena jawab questionnaire juga.

Result Konsultan Psikologi Klinikal : Specific Learning Disabilities
Dicadangkan mengikuti Program Pemulihan di sekolah biasa.
PPKI boleh masuk untuk sekolah menengah, pilih kemahiran.
.
Apply kad OKU untuk dapat tambahan masa exam.
Bergegas ummi ke JKM di Hentian Kajang sebab psychologist nak settle hari yang sama.
Melilau jugalah cari ofis JKM tu.
Maklumlah selalu pergi bawah tempat bas dan KWSP je.
Alhamdulillah masih awal, adalah parking walaupun kena pusing sekali dan jalan jauh sikit.
Doa je dalam hati sebab jalan sorang-sorang.



 













Dah ambil borang, pecut ke Annur semula.
Dah hampir jam 11 pagi, nak parking dekat agak tipis lah harapan.
Parking kat bangunan belakang, jalan je lah sikit.
Senaman jalan kaki bulan puasa ni, doanya pahala lebih sikit :D


Psychologist lebih tekankan isu pembelajaran.
Ada anxiety yang mungkin timbul apabila tertekan dengan gaya pembelajaran kelas arus perdana untuk target tinggi dalam UPSR.
Teknik pembelajaran yang sesuai : one to one coaching
Cikgu kena selalu appproach khusus untuk dia.
.
Kehadiran ke sekolah = tak perlu paksa, pujuk je


Sharing with ♥

Zaleha Mustapha
Kaunselor Laktasi
------------------------------------
Inginkan konsultasi penyusuan susu ibu PERCUMA?
email zalehamustapha.lc@gmail.com
Telegram 011-2300 8261

Mahukah ibu-ibu memiliki baju menyusu Muslimah yang membantu ibu-ibu menyusu dengan mudah, anggun bergaya?
Klik di sini >>> http://clothdnz.blogspot.my
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...