Saturday, March 12, 2016

Anakku ... berbeza?

Teks : Zaleha Mustapha
Gambar : Carian Google

Assalamu'alaikum & Salam kebahagiaan,
Allahumma salli 'ala sayyidina Muhammad.

Semalam jumpa guru kaunseling anakanda putera. Sudah lama sebenarnya nak jumpa, berikutan sedikit kelainan yang ada pada anak kesayangan ini. Mother's instint yang terpendam sekian lama ... Mungkin juga saya dan suami melalui fasa "denial" = dia macam budak-budak biasa, lambat sedikit je dalam pembelajaran. Hakikatnya hanya Allah yang tahu ...

Tahun ini agak tough kerana anakanda putera akan menduduki UPSR. Di sekolah, telah mula proses "drilling" soalan-soalan latihan UPSR. Anakanda pernah tak hadir sekolah 4 hari berikutan demam viral. Banyak pelajaran dan latihan yang tertinggal sampailah dia mogok tak nak ke sekolah sebab takut tak siap latihan. 2 hari tak ke sekolah. Itulah menjadi titik pertemuan dengan guru kaunseling.



Melalui perbincangan, ada 2 isu besar yang kami perlu uruskan: masalah pembelajaran dan psikologi (kurang yakin, kurang berani, kurang aktif)

Isu pembelajaran:
- one-to-one teaching (tidak sesuai ke kelas tuisyen ramai)
- kami ajar sendiri subjek-subjek yang dipelajari
- cari guru yang dia biasa dan selesa

Isu psikologi:
- abah ambil alih sebahagian besar aktiviti dengannya (jalan-jalan, belajar)
- beri tanggungjawab ringan sedikit demi sedikit
- selalu bawa ke tempat awam
- hantar ke kem motivasi
- dapatkan surat dari doktor panel untuk di rujuk ke ujian pengesanan masalah pembelajaran akibat disleksia dll.




To read http://homeschoolingwithdyslexia.com/

Cikgu Matematik pun perasan masih ada nombor yang ditulis terbalik.

Masa buat latihan, macam dia ok tetapi bila jawab soalan terutama yang bertulis, seolah dia tak faham langsung apa yang dipelajari. Subjek UPSR semuanya "atas pagar dan merah", subjek selainnya seperti Seni, Muzik dapat A. Memang budak-budak yang ada ciri-ciri disleksia ni, kelebihannya pada bidang seni.

Cikgu bimbang bila dia dah masuk sekolah menengah dan ditempatkan dalam kelas hujung, banyak pengaruh tak elok. Jadi, kena sama-sama usaha untuk dia ada peningkatan dalam pelajaran.

Sepanjang sesi perbincangan, rasa bercampur baur tapi kawal diri. Tersentuh bila guru kaunseling memberi harapan anakanda putera akan jadi seorang yang baik jika kena cara didikannya sebab dia tak pernah ada masalah disiplin, hormat cikgu.

Balik dari sekolah, termenung sekejap. Fikir tindakan selanjutnya. Siri ujian dan pengesahan dari doktor pakar bukan ambil masa sekejap tapi penting untuk dibuat kerana jika anakanda disahkan ada disleksia atau apa-apa masalah pembelajaran yang lain, sekolah boleh mohon untuk calon berkeperluan khas dalam UPSR. Jadi, tempoh masa menjawab adalah berbeza dari murid biasa.

[Sumber]
Syaratnya kena ada kad OKU atau laporan perubatan from hospital kerajaan/swasta. 
Ada ibu yang kongsi, tarikh temujanji dengan pakar untuk dapat surat pengesahan sahaja (anak dah ada kad OKU) 6 minggu baru dapat. Itu yang paling awal berbanding hospital lain. Kena fikir alternatif melalui hospital swasta juga. Bersedia untuk berkorban duit, masa, tenaga ..

Saya kena solat hajat dulu sebelum bincang dengan suami. Masih mencari kekuatan dan ayat-ayat hendak dituturkan kerana sebelum ini pernah usulkan untuk pemeriksaan tetapi suami rasa anakanda ok.

Info dari group Anak istimewa~ADHD, Dyslexia, Austisme atau Masalah Pembelajaran:
(belum disemak jika ada perubahan maklumat terkini)

DEVELOPMENTAL PAEDIACTRICS 

Sime Darby Medical Centre Subang Jaya/Bangsar
-------------------------
1. Dr Rajini Sarvananthan/Developmental Paediatrics
- http://www.ramsaysimedarby.asia/ 03- 6279 3017
- Dr Ranjini also registered with Baby and Beyond - Bangsar Village.

HUKM, CHERAS
-------------------
Jabatan Pediatrik | Pusat Perkembangan Kanak-kanak
1. Prof Madya Raja Dr. Juanita Raja Lope at HUKM.
Pakar Pediatrik (Perkembangan Kanak-Kanak) (DU54)
5410
juanita@ppukm.ukm.edu.my

Jabatan Pediatrik
Tingkat 4 Blok Klinikal
Pusat Perubatan UKM
Jalan Yaacob Latif 56000 Kuala Lumpur
Tel: 603-91455380 / 5385 / 7888 Faks: 603-91737827
Emel: kjped@ppukm.ukm.my
Waktu Operasi: 8.00pg – 5.00ptg

Pusat Perubatan Primer | Klinik Kanak-kanak dan Remaja
Khidmat pakar – setiap hari Selasa
( 9 pagi – 2 petang)

Ujian saringan untuk kanak-kanak dengan masalah perkembangan (developmental delay), masalah pembelajaran (Learning disabilities), Dyslexia, Autism, ADHD.
Khidmat  “Expressive therapy”
Khidmat kaunseling (pesakit/ibu-bapa atau penjaga)

JABATAN PERUBATAN KELUARGA
Pusat Perubatan UKM
Jalan Yaacob Latif, Bandar Tun Razak 56000 Cheras, Kuala Lumpur
Tel:  +603 9145 6117 / 6118 / 7925 Fax: +603 9145 6680
Waktu Operasi: 8.00 pagi – 5.00 petang
Email: kjperkl@ppukm.ukm.my

KM Specialist Centre

7th Floor, Clinical Block, UKM Medical Centre
Jalan Yaacob Latif,
56000 Cheras, Kuala Lumpur
General Line : 03-9172 6064 / 7326
Email : marketing@ukmsc.com.my

Specialist Clinics : 03-9145 6288 / 7776 / 7777
Email : info.ukmsc@gmail.com
(Enquiries / Appointments / Registration / Admission)

Klinik Psikologi Kesihatan, Fakulti Sains Kesihatan UKM
Aras 2, BYS Kg. Baru, Jln Raja Muda Abd Aziz
WP Kuala Lumpur
+603-2687 8198/ 8196 /+6012-6476401


1. Dr Zulkifli 0355431111
(KPJ Seksyen 20 Shah Alam)


2. Dr Alex Ng Wei Siong
0356391212
(SJMC Subang Jaya)


3. Dr Raja Juanita
0378044171
(Pantai Medical KL or she can be at WQ Park Kelana Jaya)


Pusat Disleksia Titiwangsa, 
No 6, Persiaran Kuantan,
Jalan Kuantan, Titiwangsa.
Hubungi En. Hafiz, hp 019-4446059
di dalam waktu pejabat utk temujanji ujian ini.
Kos RM150 akan terlibat.
Ujian berlangsung selama 1 jam 30 minit.
[Sumber]

Wisma Kagumas
No. 18, Jalan 9/3
Taman IKS
Seksyen 9
Bandar Baru Bangi
Coordinator: Pn. Zaliita (014 7188188)
Tel: 03 8926 8954

http://dyslexiamalaysia.org.my/dam-centres/
https://www.facebook.com/dyslexia.malaysia/?fref=nf

Allahumma yassir wa tammim bilkhair.


Sharing with ♥

Zaleha Mustapha
Kaunselor Laktasi
 ------------------------------------
Inginkan konsultasi penyusuan susu ibu PERCUMA? 
email zalehamustapha.lc@gmail.com 
Telegram 011-2300 8261 

 Mahukah ibu-ibu memiliki baju menyusu Muslimah yang membantu ibu-ibu menyusu dengan mudah, anggun bergaya? 
Klik di sini >>> http://clothdnz.blogspot.my
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...