Wednesday, March 4, 2015

Mahukan peluang kaya dunia akhirat?

Teks : Zaleha Mustapha
Gambar : Koleksi Peribadi

Assalamu'alaikum & Salam kebahagiaan,
Allahumma salli 'ala sayyidina Muhammad.

Allahummayassir.

Ahad lepas, syukur sangat kepada Allah kerana diberi peluang menimba ilmu dengan Ustazah Norhafizah Musa dan suaminya Dr Azahar Yaakob. Dalam slot Berkongsi rasa, ustazah ceritakan pengalaman beliau dalam projek membangunkan sekolah tahfiz ini. 

Pada satu masa, projek ini amat memerlukan RM100,000 lagi untuk urusan pembelian tanah. Ditakdirkan ada seorang wanita menelefon dan ingin datang untuk memberikan sumbangan. Beliau datang dengan menaiki bas. Ustazah agak jumlah sumbangan mungkin amaun biasa sahaja. Setelah cek diserahkan, Ustazah dan suaminya sama-sama kira jumlah 0 dalam cek tu.
Boleh agak jumlahnya?
.
.
.
RM100000!

Subhanallah. Ini adalah inspirasi buat kita khususnya sebagai wanita. Kita mahu kaya dan dermawan seperti beliau. Aamiin.

Satu kisah lagi adalah mengenai penubuhan tahfiz di Indonesia. Seorang yang sama-sama bergiat cergas dalam jema'ah penubuhan tahfiz tersebut mengalami kesempitan wang sehingga tidak mampu membayar ansuran kereta. Tetapi gurunya menyuruh beliau infaq kereta itu kepada jema'ah.

Kata gurunya, "engkau tidak akan yakin selagi engkau tidak berbuat".
Beliau yakin dengan kata-kata itu lalu menggunakan kereta itu sebagai infaq kepada tahfiz tersebut dan janji Allah adalah benar apabila beliau mendapat peluang kerja yang berlipat ganda gajinya sehingga beliau mampu membayar kereta tersebut.

Pesan Ustazah, terus sedekah, terus menderma walaupun ada rasa sayang, banyak fikir, kerana selagi kita tidak buat kita tidak akan yakin dengan janji Allah.

Berikut saya kongsikan peluang untuk kita kaya dunia dan akhirat. Aamiin.

Ustazah juga ada kongsikan mengenai persoalan kanak-kanak yang meminta sedekah. Ada yang risau ia adalah sindiket dan tidak baik jika kita menyokong perbuatan tersebut. Ustazah menceritakan apa yang dibuat seorang ustaz mengenai isu ini. Ustaz tersebut selalu membawa roti dan air dalam kereta. Jika ada kanak-kanak yang minta sedekah, beliau akan tanya nama guru/penjaga dan rumah kebajikan/tahfiz. Beliau akan memberi roti dan air kepada kanak-kanak tersebut.

InsyaAllah, sama-sama kita amalkan untuk kaya dunia dan akhirat.


Sharing with

  
Zaleha Mustapha
Kaunselor Laktasi

 ------------------------------------
Inginkan konsultasi penyusuan susu ibu PERCUMA?
Maklumkan persoalan ibu di sini >>>  Borang Konsultasi Susu Ibu

 
Mahukah ibu-ibu memiliki baju menyusu Muslimah yang membantu ibu-ibu menyusu dengan mudah, anggun bergaya?
Klik di sini >>> ClothDNZ


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...