Wednesday, May 27, 2009

n3 tertangguh

Jumaat 1/5 kenduri kesyukuran & akikah Adnin. For sure sponsor dr che & ayah lg..he..he..ummi & abah Adnin ni kena kumpul duit dulu kalau nak buat sendiri. Frust jgk sbb abe tak dpt tiket bas. Sampai sehari slps kenduri. Perancangan Dia ada hikmah tersendiri. Aku yakin & nampak sbb musabbabnya jd lagu tu tp tak mampu nak trgkan pd org lain. Alhamdulillah, Allah sentiasa tetapkan rezeki yg terbaik, rezeki Adnin kot. Abe dpt offer keje kat tpt lama. Aku nangis je bila ada yg lahirkan rasa tak puas hati. Makin tua ni aku makin sensitiflah..huhu.. (Ayat2 ini hanya sbg ingatan masa hdpn, hari2 yg dilalui bkn selalunya suka, bkn selalunya duka. Gabungan suka & duka lah yg membuat hidup lebih bermakna… Mood: Jiwang…)

Back to mood ceria!Terima kasih pd Bie, K.We, Da, Zura, Masni & hubby sekeluarga & kwn2 sekampung yg sudi dtg. Sorrylah kalau ada kwn2 yg jumpa blog ni & tak dijemput. Duk pk sape lg kwn2 yg ada d kelate. Jemput pun last minute. Che ayah cari lembu pun last minute gak. Umah sewa tpt kenduri tu pun elok siap je. Sakan push tukang suh siapkan. Terima kasih buat semua yg sedekah duit & hadiah kat Adnin. Alhamdulillah bolehla bukak akaun TH. Tp ummi pinjam dulu ek..he..he.. nanti ummi byr ansuran..he..he..

Isnin 4/5 aku 4 brnk & mek bertolak ke Bangi. Sehari sblm tu bwk bb jln2. G umah tokku, mertua & kak ipa. Balik tu sakan jg nak mengemas brg2. For sure bonet kete mmg sendat. Sib baik tak terlupa susu perahan. Benda yg plg pntg tu! Sib baik ayh tanya psl icepack dlm fridge tu.Bertolak dkt kul 7pg. Tak jumpa pun dgn che pg tu sbb blk dr masjid solat subuh dia dah lari g umah kat kota jembal. Tanak tgk Adnin sbb sedih sgt. Yela, sbb dia yg duk jg siang mlm…kalah jgk kali ni..Sblm ni dia rasa boleh tahan kot sbb dah yg ke-2. Masa Hakimi dulu dia tak tgk jgk ms bertolak ke Gombak.

On the way lak abg Hakimi sakit perut. Mabuk la tu. Dah nak duk dpn dgn aku. Bb mek riba kat blkg. Aku duk dpn kjp je sbb tak thn sakit dada bila dia menyandar nak tdo. Dah bape kg tu. Blk kg duk hungga situ sini pun bkn makin kurus tp mkn demok..heh..heh..Sudahnya dia duk sorang kat dpn. Singgah brunch kat masjid sg koyan. Lpr giler weh! Tak sempat mkn kat umah. Dlm kete pun tak mkn apa2. Selera aku still boleh tahan cam pregnant dulu, maybe sbb fully breastfeeding. Mkn lak mestila tekocoh2 sbb Adnin nak nyusu. Tadak warmer nak pnskan EBM. Lgpun aku dah niat dah direct feeding.

Lps mkn salin pampers adnin bagai sampai tetinggal kuih, nsk, air & jajan hakimi kat meja mkn masjid tu. Tadak rejeki…Sampai bangi kul 3.30 ptg. Letihnya nak gagah msk. Adnin merengek2 jgk. Maybe beralih tpt tp sib baik mlm tdo lama la jgk. Bolehla aku rehat sket. Hampir seminggu jgk mek stay umah aku. Siyan dia tak bwk jln2 pun. Cuaca pns tul, siyan lak kat bb. Aku kua dgn hakimi je kjp2 beli brg2 keperluan.

Ahad 10/5 tu htr mek ke hentian kjg. Lps tu tekad ke Putrajaya. Ada gathering SI. Sampai sana discussion dah mula. Malu lak nak join. Aku tak register pun + Adnin tgh merengek nak tdo. Volume dia lak power, rasa tak confident nak duk dkt org ramai.takut ganggu majlis.So smtr tunggu habih Support group meeting tu (amatla rugi miss byk ilmu tu), aku duk nyusu Adnin kat bwh pokok sambil tgk je kwn2 duk discuss dr jauh & pindah ke pondok jauh sket dr gathering tu. Last2 kena masuk dlm kete sbb Adnin dah mula nak nangis. Kdg2 dia lg selesa tdo kat bwh dr pangku sbb dia suka menggeliat skn.


Aku gagah tunggu jgk sbb nak beli pouch & bljr pakai sekali. Bila Adnin dah tdo & nampak dorang dah start nak mkn aku pun g nyibuk sekali..he.he..walaupun tak bwk mknn. Ikutkan potluck style. Amik sepinggan kek cekelat, cupcake & air kotak utk abe & hakimi. Lps tu terjah kak shais. Siyan dia nak mkn & ckp2 dgn member lain pun terganggu. Aku duk kalut nak beli sbb abe tipon Adnin jaga & nangis pulak dah.Tak sempat sesi uji cuba dgn bb. Kak Shais tunjuk cr pakai, aku angguk2 je…he..he..nanti nak kena bukak blog dia @ cari kwn2 forum yg dah expert ber-pouch ni..Rugi tak dpt dgr psl CD & rembat few CDs..huhu..takpela lain kali ada gathering lg kan…(nada pujuk hati la ni..)

Cdg nak survey taska & htr Adnin awl seminggu tak brp berjln lancar. 2 tpt yg g tgk. 1 tu mhl, dkt tp tak memuaskan, 1 lg kwn hubby ckp ok, berpatutan tp jauh sket. Takpelah asal Adnin dijaga elok, ummi susah sket pun takpe. So Rabu 13/5 tu g tgk taska Akrab Amal kat seksyen 4 tambhn. Sehari sblm tu survey jln. Pg2 tak sibuk sgt so sempatla sampai ofis sblm waktu merah..he..he..(slps 5 minit waktu log in). Khamis start htr Adnin lps htr abe Hakimi. Abe Hakimi start tadika hr senin lg. Terpaksa tipu sunat ummi dah masuk kije & bb dah g sekolah dia.

Lps htr Adnin ingat nak g opis, nak tgk masa yg diambik utk sampai tp ummi emos..sedih sgt..masuk dlm kete je bergenang2 air mata. Ctrl weh..rasa sayu sbb 1st time tinggal kat org yg yg tak kenal. Terus rasa tak lalu mkn bagai. Sampai umah nangis puas2. Few hours br ok. G la merendek kat Billion. Therapy dgn shopping..he.he..baju2 Adnin & keperluan penyusuan. Sengih sorang2 dpt soping..hak..hak..Beratus jgk la habih. Qadha’ 2 bln duk memerap takleh soping.

Lps tu singgah opis tgk srt2. Lawo lak opis. Dah berubah rupa sbb ada pertandingan opis bestari. Staf pun dah bertukar. Wah! Smgt br nih. Tgk2 srt, Alhamdulillah dpt claim duit klinik & duit program thn lps. So boleh cover sket yg habih soping tu ;) Lps ni byk lg nak spend utk keperluan penyusuan & cloth diaper.

Bos2 dah tanya bila nak masuk kije..kije byk tgh tunggu tu. Mode: tarik napas dlm2.

Jumaat 15/5,hr ni ada sambutan May besday boys & girl & sambutan hr guru. Tp besday boy Abdul Qaiyum Hakimi merengek bila sampai tadika. Nak beli cekelat putih kat petronas. Pujuk2 tanak kua kete. Terpaksa ummi g htr bb dulu. Adnin lak dah start nangis nak susu. Sib baik cikgu ambik kat gate. Ummi dah kena giat mengepam sbb Adnin sakan menyusu. Mek ckp cam bb boy.

Pujuk Hakimi g beli cekelat kat kedai dkt tdk tp tanak sbb tak jumpa. Kena la g petronas gak. Siap ckp “ kan adik dah ckp kena g minyak jgk” Sabaaa je la anak oi!Pusing2 jgk kat kedai mesra tu tatau mana satu gula putih. Last2 nak cekelat paying. Hadoila..Dah sampai tdk takut nak msk lak sbb sume dah start tgk persembahan hr guru. Takut katanya tp sib baik masuk la jgk pelan. Masih manjaa sgt. Kdg2 panggil abang kdg2 panggil adk.

Lps tu bergegas ke UKM lak. Beli kek. Ingat nak bgn wat agr2 tp lps pam susu dah kena tdo. Nanti nak kena bgn lg bila Adnin nak nyusu. Siap2kan beg Adnin & Hakimi time tgh2 mlm tu.

Jadual rutin harian dah berubah. Mmg terasa sgt nak kena cergas, pantas. Time mngmnt is very important. Mula2 mmg exhausted sgt. 1st day duk 2 brnk dgn adnin sampai tak mkn nsk. Sempat msk nsk je. Nak msk lauk tak sempat. Dia tak tdo sgt & nangis kuat bila duk sorang2. tp Alhamdulillah 2nd day dia tdo walaupun kjp je. Sempatla buat apa yg patut. Start ajr tdo kat tilam. Sblm ni tdo ats kerusi enjut.mcm tau nak kena tinggal kat taska, nak lena ats riba ummi dulu br boleh letak kat tilam. Ms on the way ke taska stkt ni Alhamdulillah ada time tdo, ada time baik kelip2 je, ckp sorang2..he.he..nangis tu sbb nak susu je. 1st day kat taska nangis jgk. Aku pun tak terckp peel dia camne. Dah kena bg air suam, puting..huhu..dah pesan kat cikgu takyah bg lg!takes time jgk tu dorang nak biasa dgn peel setiap bb kan. Masa ambik dia tdo. Rasa rindu sgt.

Time nak tdo merengek skn. Aku takut dia nipple confuse je sbb seharian dgn botol kan. Sib baik dah lama tu ok.mmg stail dia sblm tdo tu nak menyusu sakan sampai nak termuntah, serba tak kena, kat tilam kjp, kat pangku jap, kdg2 leh lena sambil duduk.owh ank dara ku…skrg dah suka sengih2, cooing. Tak tergambar dgn kata2 perasaan ummi saat menatap muka yg manis & mata yg bulat bersinar tu. Doa ummi Adnin sihat selalu

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...