Friday, June 12, 2009

Perjalanan penyusuan susu ibu

Kini bermulalah perjalanan penyusuan secara eksklusif / fully utk Adnin Hafiyya. (Hopefully taska tak terbg lg air suam). Segala ilmu yg dipelajari, segala peralatan yg dibeli, inilah masa utk mempraktikkannya & menggunakannya. Biasalah melakukan tak semudah yg dipelajari/ dikatakan. Sangat kecewa bila Adnin tak berpeluang menyusu pd sejam pertama. Rooming in pun tak dpt sbb susu aku takde kata nurse tu. Kolostrum ada tp sikit je lah. Aku jg yg slh sbb tak reti nak bertegas tp sbb rasa tak mampu nak gagahkan diri, kesian kat mek & che’ tu, mlm tu tdo tanpa bb di sisi..isk.isk..

Tp esoknya terbls rasa kecewa sbb dr pg sampai blk bb dgn aku. Dpt taklimat dr ketua nurse lg psl susu ibu. Kenapa tak dtg ms aku lps bsln? Silap aku jgk tak mtk dia dtg kan. Spital ni belum bb friendly lg. Walaupun bg taklimat psl susu sibu (SI) tp tetap bg sample formula milk (FM) kat customer sbb company bg katanya.

Blk rumah kalah jgk dgn mek & che. Bb nangis sbb lpr dorang ckp. Alasan yg biasa diutarakan ms discussion kat SI. Tp sbb dorang yg duk mendodoi sampai diam tak mampu lah aku nak bertegas tanak bg air @ FM..huhu..takpelah sbb air zamzam. Yg haru tu che dah bg air dlm btl mineral yg disangka air zam zam tp botol berisi air zam2 yg btl ada kat tpt lain. Ntah air apalah agaknya yg dah diminum adnin tu. Sib baik tak de sakit perut, kembung ke apa..merasa jgk adnin susu Fm dlm bbrp oz sbb asyik nangis2 tu tp bila susu aku dah ada Alhamdulillah Adnin exclusively on ummi’s milk sampailah skrg. Mmg aku tak spare langsung FM, yg bg kat adnin tu spital bg 2 kotak. Btl pun aku tak bwk ms kat spital tu. Walaupun adnin nangis aku ttp suakan dia dgn susu umminya walau hanya bbrp titik kolustrum.

Bila dah start ada susu kena bengkak susu la pulak sampai kena g klinik. Dah rasa nak dmm. Kena panggil tkg urut. Rasa mcm nak besalin lg sakitnya kena urut tu. Dia kuakan susu yg tak kua tu sampai memancut2. Lps tu barulah lancar pengeluaran susu tu. Aku dah start pam. Sblm urut dpt 0.5 oz je walaupun B rasa penuh tp lps urut & bb sentiasa nyusu pengeluaran semakin meningkat dari 1 oz – ke 2 oz mengikut kdr bb minum. Ajaib sungguh ciptaan Allah. Bila bb minum makin byk pengeluaran pun byk jgk. Alhamdulillah. Yakinlah susu kita cukup utk bb tak perlu top up dgn FM dah.

Ikutkan bb perlu diajar hisap botol slps sebln tp aku dah start awl cuma dlm sehari sekali, atau 2 hari sekali especially time tgh2 mlm susah nak bgn, che bg botol lah. Adaka mak susah nak bgn susukan anak..hak..hak..ngantuk sgt wei sampai che kejut pun aku tak sdr. Adnin lak kalau nak susu tu dan dan nak kena ada. So che rendam siap2. Lgpun takut habih tempoh. Aku tak wat stok beku memandangkan fridge kat umah kecit je.

Dah blk Bangi few days sblm keje je start wat stock sbb seminggu tu adnin asik duk begayut saje tak dan nak ngepam. Tdo kjp2 je. Tupun stok biasa je, stok beku takde langsung sbb freezer penuh. Mula2 stok cukup utk sehari 2 je tp bila dah kerap ngepam stok cukup utk 4 hr tp sbb silap paham ttg penyimpanan SI kena la restock blk. Sygnya bila kena buang 6btl yg dah lebih 5hr. Ikutkan takda bau & rasa msm cuma rupa je meragukan tp bila bc kat forum SI biasanya guna max. utk 5 hr je (8 hr tu fridge kat oversea – tahap suhu berbeza kan), so buang je lah. Lupa lak nak simpan kat kucing…huhuhu..lg pun botol dah tak cukup.

Kat ofis pam 3x tp bila dah kena attend kusus & meeting jd 2x je. Tekeja2 jgk. Kat umah sekali je time tgh mlm tu. Selainnya direct feeding. Adnin akn nyusu sakan sblm tdo, then dia akn tdo 4,5 jam br bgn nyusu lg. Selalunya aku akn terjg sbb susu dah leaking kalau Adnin tak bgn lebih dr 3jam.Kat taska bekalkan 6 @ 7 btl x 2.5 oz. Skrg dah makin byk nyusu so naik ke 3oz lebih setiap btl. Kdg2 terpaksa berenti tepi jln nyusukan dia ms amik blk keje tu sbb dah nangis sakan. Hjg minggu mmg time lps gian direct feeding sampai sakit pinggang, blkg dibuatnya. Takpelah bagus utk stimulate & tambah susu.

Ada yg boleh berjimat dgn SI tp aku tak kisah kalau berhabis utk preparation BF ni. Aku jenih nak kena complete br puas ati. Review blk apa yg dah spend utk misi BF ni.






Brg pertama yg dibeli iSpectra & botol MAM.iSpectra ni utk backup pump. Sib baik ada ni, Spectra 3 takde suction hr tu. Seminggu br dpt blk. Free je sbb dlm warranty tp byr delivery charge je lah RM30.




Mom Precious set yg ada Spectra 3 double pumping, 3 icepack, cooler & 6 MLO bottles. RM550 kat Lunatots


TBL BPA-free bottle (4oz). Sblm bsln beli ½ dozen. Br2 ni tambah lg 2 dozen. RM119.88. Simpan dlm fridge 3oz setiap btl sng nak bwk gi taska. Kalau isi byk dlm satu btl, nak kena bhgkan. Kalau dah sejuk leceh sket sbb lapisan lmk dah naik ats. Nak kena goyang2 manja tak boleh shake kuat2. Ikut survey kat kedai online hr tu btl ni atr yg termurah aku jumpa.
MLO BPA-free bottle (5oz). Sblm bsln beli ½ dozen. Sbb tak cukup hr tu tambah lg ½ dozen. Suka btl ni. Cute, mudah kering & tak mudah lekat minyak susu. RM39

So, skrg dah ada 44 btl termasuk 2 btl spectra dpt dr pam susu. Ada 18 bks dadih RM9.80 utk stok beku tp ends up guna btl je.



2 tiub utk backup kalau back-flow. RM34


Melilea Organic Soya RM15.90

Pil ASI. RM20. Dpt voucher dr srisuri.com so jd RM10 je. Spare kalau2 ada tanda pengeluaran susu merudum. Doa2 dijauhkan…



Hands-free strap RM64.90. Tak pakai2 lg. Oklah pulak pgg dua2 blh tu..he..he..


Nursing pillow Bumblebee RM76.90.Dah jrg guna sbb kdg2 susah Adnin nak latch on. Tp boleh guna utk Adnin nyandar gaya org kaya..hak..hak.. buat bantal tdo & tempat main abg hakimi.multipurpose kan ;)
B cream RM18.90. Spare kalau2 kena nipple crack.




Milk collector. Amat berguna. Dipakai sejak dlm pantang. syg nak biar susu menitis camtu je tp time mls tu tekan / lapik kain lampin je. Masih sgt berguna sampai skrg sbb washable B pad beli spare je. Time let down boleh collect susu + campur dlm btl lps perah :)


Bila dikira mmg hbs ribuan jgk tu tp puas, syukur, bangga bila tgk Adnin montel dgn SI. Semua utk jangka ms pendek 6 bln, jangkamasa pjg 2thn ++

Dr segi pemakanan, byk lg yg perlu diperbaiki, dtambah. Stkt ni setiap hr konsisten dgn pengambilan :
madu suam Masad lps pam susu tgh mlm
segelas 2 soya kat umah
segelas 2 milo kat ofis /& rumah
segelas 2 habbatussauda’ + creamer kat opis/rumah

Air masak on off lg nak capai target 3l sehari tu.

Skrg duk bekenan tummy tube lak. Nak ubahsuai camisole yg ada boleh je tp takde mesin jahit lak. Alasan nak soping lg la tu..erk!
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...