Friday, March 18, 2011

Motivasi Untuk Diriku

N3 ini akan kekal di sini sebagai motivasi utk diriku meneruskan misi penting
penyusuan susu ibu selama 2 thn
ini.


Doa untuk menambahkan susu:
Ya Allah, permudahkanlah segala urusan kehidupanku, banyakkanlah susuku untuk bayiku, dan permudahkanlah perjalananku untuk menyusukan anakku agar menuruti segala yang telah Engkau syariatkan..

Ya Allah seberapa banyak susu yang aku perolehi hari ini , penuhilah dengan rahmatMu dan keberkatan di sisiMu. Semoga dengan keberkatanMu, susu yang sedikit menjadi banyak dan kenyang buat anakku

AminMaksud ayat : Dan (ingatlah) ketika Nabi Musa memohon supaya diberi air untuk kaumnya, maka Kami berfirman: “Pukullah batu itu dengan tongkatmu”, (ia pun memukulnya), lalu terpancutlah dari batu itu dua belas mata air sesungguhnya tiap-tiap satu puak (di antara mereka) telah mengetahui tempat minumnya masing-masing. (Dan Kami berfirman): “Makanlah dan minumlah kamu dari rezeki Allah itu, dan janganlah kamu merebakkan bencana kerosakan di muka bumi”.

Sambil baca letakkan tangan pada b dan doa semoga Allah murahkan rezeki unt
uk menyempurnakan penyusuan hingga 2thn.
Amalkan Surah al-Hujurat & al-Kauthar
Zikir Ya Matin (70x) setiap mlm & subuh @ hembuskan pada air & minum
Surah Yasin ayat 72-73
Baca Selawat dan Bismillah sebelum menyusu dan mengepam



Cth jadual pemakanan BF mom dari blog Laman Susuanku (Credit to Faiza)
Jam 7.30 am : supplement, susu segar + roti planta @ roti sweetie @ cococruch/honeystar+susu segar
Jam 10.00 am : susu segar + buah epal @ roti planta, jamu
Jam 12.00-12.30 pm : Makan Tghari + 2 biji prune
Jam 3.00 - 4.00 pm : Horlick cereal @ horlick kosong + biskut jagung
Jam 6.00-6.30 pm : supplement, Makan Malam + sebiji epal merah
Jam 8.00-9.00 pm : Milo/Horlick cereal + roti sweetie, supplement
AIR MASAK mesti minum lebih 1 liter

Alhamdulillah Adnin genap 6bln exclusive breastfeeding & fully breastfeeding hingga 1 thn 5 bln (tolak minum FM kat spital & umah 2,3 hr slps lahir & terminum air suam hr2 pertama kat taska..huhuhu)

Sebagai renungan perjlnn turun naik hasil tenusu ku utk target seterusnya > sampai umo Adnin sethn setengah lak :
9/9 : 4.5 oz, 8 oz ; 10/9 : 2 oz, 5 oz, 4.5 oz ; 11/9 : 4 oz, 4 oz, 5 oz ; 12/9 : 5.5 oz
14/9 : 4 oz, 7 oz, 4 oz ; 15/9 : 4 oz, 6 oz, 4.5 oz ; 16/9 : 2 oz, 5 oz, 3 oz ;
17/9 : 3 oz, 6.5 oz ; 20/9 : 4 oz ; 25/9 : 3.5 oz ; 26/9 : 3.5 oz,
27-30/9 : +- 12 oz (3x pam)
1/10 : 12 oz (3x pam) ; 2/10 : 4 oz, 5.5 oz ; 5/10 : 4.5 oz ; 6/10 : 3 oz, 5 oz, 4.5 oz
7/10 : +- 12 oz (3x pam) ; 8/10 : 2 oz, 6.5 oz, 2 oz, 2 oz ;
9/10 : 2 oz, 5.5 oz, 3.5oz, 1oz ; 10/10:4 oz, 4oz ; 11/10: 4oz, 3oz, 2.5oz
12/10:4oz, 4oz, 3.5oz, 3oz ; 13/10: 2oz, 5oz, 4oz, 3oz ;
14/10:5oz, 6oz, 4.5oz, 2.5oz ; 15/10:5.5oz,4.3oz,7.3oz,3oz
16/10:5oz, 7.3oz, 2oz ; 17/10: ; 18/10:
19/10 : Direct BF ; 20/10: 40z, 8.3oz, ; 21/10: 3 oz, 8oz, 4 oz

22/10: 5.5oz, 4.5 oz, 3oz ; 23/10: 4.5oz,
26/10: 4.2oz, 5oz, 4.5oz, 4oz ; 27/10: 8oz, 4.5oz, 4oz
28/10: 2.5oz, 7.5oz , 3.5oz ; 29/10: 4.50z, 4oz, 7.5oz , 4.5oz
30/10: 4.5oz, 4.5 oz, 4oz ; 31/10: 3oz,
1/11: 2oz ; 2/11: 1oz, 6oz, 5oz, ; 3/11:4oz, 6oz, 4.5oz, 4/11: 4oz, 6oz,
5/11:4.5oz, 7.5oz, 3.5oz ; 6/11: 4.5oz, 3.5oz, 7.5oz
9/11: 5oz, 4oz,, ; - 13/11: +- 18-24oz/day ; 15/11: 4oz, 4oz
16/11: 7.5oz - dah tak terupdate (sblm ct raya 8oz) ; 26-1/12:9.5oz + direct feeding
2/12:4oz ; 3/12: 6oz, 4oz, 4oz ; 4/12:7oz, (ayork!mmg mslh susah nak consistent updating stok neh)
~ seminggu lebih ni hasil tenusu mcm biasa, kdg2 trn sket kdg2 naik sket, tp masih blm berjaya buat stok beku
16/12: 4oz, 6oz, 8oz, ; 17/12:
~ lor dah mls nak jot down dah ya :P
~ susu masih maintain cukup utk Adnin, Alhamdulillah tp masih blm berjaya buat stok beku
~ daily production 18-24oz 3-4 kali pam
 

update on March:
~production masih maintain/turun naik lagi
~masih tiada stok beku

~daily production 15-18oz 3kali pam
 

update on April:
~29/3, jam 3ptg cikgu taska call susu Adnin 5 botol dah habis!!! Bekalan kat umah ada 3 botol
~ummi bagi semua, ambik ptg tu licin 8 botol!!! Hua!!! Adnin kena growth spurt kah?
~ummi dah gabra, terus sms Rina, post kat fb, TQ kwn2 yg bg semangat
~esoknya mmg ummi gabra, berdebar2 time bunyi sms takut cikgu mintak susu
~supply tiap2 hari hanya 3botol, rehat kul 10 ummi cuba dptkan 2x3
oz
~lps pam terus htr susu ke taska, fresh dr ladang..hohoho
~ptg mmg berdebar2 gak cikgu nak call ke tak, Alhamdulillah cukup sampai ptg
~mintak cikgu bg air suam dll. lebih sket. Adnin tak brp suka bubur, prefer roti katanya
~1/4 dpt 13oz, kul 11 dpt 5oz, so hari2 kena htr susu ke taska
~oh susuku! up sket ya!
 

update on Mei:
~susu masih maintain, Alhamdulillah Adnin cukup 4 botol seharian di taska
~lps kena chicken pox dptla frozen 7 botol tapi dah tinggal 1 sbb masuk keje terus kusus, pam rush2 tak sempat nak catchup
~skrg Adnin consume 5-6 botol sehari 3-4oz sebotol
~mcm dah berat sket sbb mkn pun nampak selera sket
~insyaAllah Ummi akn terus ngepam utk fully BF, 4 bln lg utk target seterusnya 1thn 1/2..chaiyok2!!!
 

update on Jun:
~ lps Adnin chicken pox, susu up sket, boleh supply 6 btl kat taska
~ maybe sbb direct feeding seminggu kan + consume shaklee balik dgn teratur
~ sblm blk kg ada stok beku 8 btl.sukanya!
~ tp dah curi sbb tk pam kat kg tinggal ler 2 btl je :P
~ skrg Adnin consume 4 btl blk kat taska, Alhamdulillah cukup
~ nak kena power pumping utk stok Ramadhan


update on July:
~susu ke taska maintain 4 botol x 3oz.Cikgu ckp Adnin dah krg minum susu sbb rajin mkn
~kdg2 3oz pun susah nak hbs sekali minum tp kat rumah kerap jgk nyusu
~production pun nampak krg sket, kdg2 trn naik
~betapa adil kejadian Allah, bila bb minum sikit susu pun nampak sikit bila perah
~ummi sentiasa yakin susu cukup utk Adnin, tp kena usaha pam jgk, kalau leka tak mustahil susu drop ke thp maksima!

~lebih krg 6 bln lg utk teruskan misi ni,go ummi go! ;)
 

update on August:
~Alhamdulillah spjg puasa stok frozen tak terusik & boleh top up pula, Subhanallah
~ biasa pam hr ni cukup utk esok lately cukup utk 2 hr pula, berkat Ramadhan
~ Adnin consume 2 botol je kalau ummi amik awl, kalau lewat hbslah 3 botol
~ kat ofis pam 2x shj, kul 10 & 1, still need 20 minit utk dptkan 3-6oz
 

update on September:
~Alhamdulillah telah berjaya misi bf 1 thn 1/2 tatkala melewati 18 September
~tapi jadual ngepam ke laut sejak balik raya, jadi stok frozen tinggal ciput je lah
~nak kena cover balik nih, setakat ni bekal ke taska 4 botol, kdg2 tak habih 1 botol tp sambung minum kat rumah
~pattern penyusuan masih sama, walaupun dah bsr susu ummi still no.1
~so ummi kena gigih lg ngepam
~setakat ni dpt 9 oz 2x pam di ofis


update on October
~haih, sejak Adnin dah genap 1thn1/2 ni jadual ngepam kat ofis tinggal 2x shj. buatnya dia growth spurt meraungla ummi..sendiri mau ingatlah :P
~Alhamdulillah masih cukup walau dlm mode pam hr ni utk esok 4 x 3oz
 

update on November
~susu maintain 4 x 3oz di taska
~tapi di hjg bulan dapat 3 botol je, cikgu takde mintak top up, kira cukup la tu
~mode dah krg pam, awalnya prepare nak wean off ;)
 

update on Disember
~susu utk Adnin hanya 2 x 3oz di taska. Kalau ambik awal kdg2 1 botol blm di minum
~tp mlm2 mmg demand tinggi nyer lah esp. bila time dia krg sihat
~ada stok beku 2 ketul
 

update on January
~bulan yg mendebarkan! production dah makin low
~rupanya 'kwn lama' dah dtg ... takdan genap 2thn..huhu
~merasalah production separuh je dr biasa, so merajinkan dirilah pam tgh2 mlm
~2,3 kali pam baru dpt 3oz..Alhamdulillah 'ala kulli ni'mah
~rajinkan diri power pumping
 

update on February
~production ke tahap 0.5oz sekali pam!!!
~Subhanallah!dikala susu merudum ditakdirkan Adnin dmm tonsil, so EL 2 hr
~bolehla direct feeding shj, mengempeng shj kejenya, sgt baik utk stimulation to produce more milk bi'iznillah
~ditambah cuti cny, lama la Adnin begayut shj, dptla balik 3oz sekali pam
~dptla stok beku seketul ;)
 

update on March
~ berdebar juga masuk bln ni sbb dah takde stok
~ pam pun dpt separuh dr biasa, kenala rajin kan diri pam
~ Alhamdulillah cuti pjg so direct je
~ Adnin dah pandai mintak susu dlm botol sendiri
~ so ku bg lah susu kambing serbuk, minum dlm 2 oz je, kdg2 habis 3oz




ALHAMDULILLAH
Tercapai jua misi ku!
Terima kasih pada semua yg memberi sokongan.
Masih direct feeding waktu mlm, tak sure bila nak wean off
Kalau tanya Adnin nak susu botol tak - "nanak!"konfiden je dia jwab :P
So biar berenti naturally je lah kot :)

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...