Tuesday, March 8, 2011

Koleksi baju menyusu

Khas untuk kawan2 di Kumpulan Ibu Menyusu Group di fb ;) Sedikit idea utk alteration jubah & baju kurung untuk memudah penyusuan & mengepam :)


Bukaan menyusu menggunakan zip sorok 12" di bhgn hadapan


Bukaan menyusu di bhgn hadapan jg tetapi zip dari ats 14"


Bukaan menyusu di bahagian tepi kanan & kiri dgn zip sorok 12"@14"


Baju kurung dgn zip biasa 14"


Baju kurung dgn zip sorok 14"


Baju kurung pahang/riau dgn zip sorok kanan & kiri
dan baju menyusu pertama yg ditempah

Ada inner separuh di bhgn hadapan
Ada yg letakkan cangkuk kecik utk elakkan terbuka luas di tgh2

Tips:
Untuk memudahkan double pumping, seeloknya gunakan zip 14", kalau pendek agak ketat sdkt utk masukkan kedua2 corong (mcm baju tempah khas kat ats ni.Last2 selak dr bawah je :P)

Anda boleh guna inner/camisole biasa atau inner menyusu jika bimbang dgn bukaan yg luas. Setakat ini Nik Ha belum pernah beli inner menyusu ;)

Boleh alter t-shirt lama yg nipis utk dijadikan inner.

Boleh letakkan butang di bhgn atas jika tak nak terlalu terdedah ketika zip dibuka.

Baju kurung biasa (jika ingin selak dari bawah) perlulah longgar bagi memudahkan double pumping.

***********

Suka tgk2 web DIY nursing wear. Kalau ada mesin jahit, boleh cuba2. Setakat pakai sendiri bolehla kan..he..he..Jumpa web ni, nice ;) :

http://diymaternity.com/tops/the-no-sew-nursing-top-solution/

http://www.ehow.com/how_4244_convert-own-clothes.html
http://www.sleepingbaby.net/jan/Baby/shirt.html

Bagi sesetengah ibu menyusu, baju menyusu bukanlah satu keperluan. Tapi bagi Nik Ha, ia amat memudahkan. Jika kita menyusukan/mengepam dlm keadaan selesa & tenang, insyaAllah susu lebih banyak. Pernah pakai baju kurung yg tak berapa longgar, tak selesa betul jadinya. Sbb tulah corong fs kemek2..he..he..duk tekan2 dek baju ketat sket. Kalau single pumping mungkin ok. Nik Ha tak suka sgt selak2 time menyusukan sbb rasa byk je kain kat muka baby. Tapi kalau utk pam sesekali ok juga dgn syarat baju longgar.

Bagi ibu2 yg tak nak beli nursing wear, boleh guna selendang. Tapi kdg2 Nik Ha rasa tak selesa bila ia melurut. Mungkin boleh jahit/pin. Kalau nak jimat kena kreatif sket. Tp ku ni suka soping..ehehe..Suka buat koleksi. Mana tau esok2 boleh design/ada koleksi sendiri utk jualan ;)

=====================

TERKINI 2014

Alhamdulillah tahun ini saya telah memulakan servis ubahsuai baju menyusu bersama rakaniaga yang juga passion dalam dunia susu ibu.

Info lanjut, klik di sini --> Ubahsuai/Alteration Baju Menyusu
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...