Saturday, February 20, 2010

Banyaknya darah! ~ Denggi ~ Sakit mata

Lamanya tak meluahkan coretan rasa...selalu baca2 & jenguk2 blog kwn je.Ni si kecik tg tdo. Susah nak amik feel dgn sikecit yg rajin tolong taip. Tgh2 mlm lak aku lebih suka editing apa2 yg perlu digodek kat blogshop Cloth 'd' Nz. Baru merangkak2, harap ada yg sudi soping di situ ;) InsyaAllah akan sentiasa menambah koleksi. Dgn modal yg terhad berdikit2 lah nampaknya (eh, ada ke word dikit2, rasa cam pernah dgr..he..he..). Promosi masih blm hebat lg!

Banyaknya darah!

Ni kisah ank sulungku Hakimi. Bbrp mlm yg lps berdarah idung lg, kali yg ke-2.Tak silap selang 2minggu kot dr kejadian 1st.yg 1st tu kena dlm kul 5 kot. Debar weh sbb tak perna kena kan.Biasa dgr & tgk bdl2 darah idung tp biasanya tghari pns2 tu. Ni pg2 lak. Dlm 15minit berenti.Pg tu bwk jumpa dr,dr kata biasalah bdk tak thn pns.Walaupun pg tp dlmn dia pns so urat darah kat idung pecah.Biasanya kena time selsema. Siang tu g soping dgn abahnya. Krg minum air & krg mandi.Susah sgt nak suh bshkan kepala.

Kali ke-2 ni drh byk sgt.sekali dia batuk membuak2 drh jatuh kat lantai.Ikutkan dr suh tunduk & picit btg idung, bshkan kepala. Tp dia dah takut, asyik nangis aje.Aku pun keta je rasa. basahkan bdn & kepala, basuh idung jela.dkt 1/2 jam gak br berenti.dah nak g klinik dah.rasanya masa tu kul 3 pg.kalau mabuk darah sure fengsan dah.

Denggi ~ Sakit mata
Abah dah dmm 2,3 hr then keluar ruam seluruh bdn. Ingatkan alergic antibiotic. Gatal2 gak. Dia ingat kena campak pulak. G klinik dr cek drh, ptg tu confirm denggi tp tak warded, platlet masih tidak ditahap bahaya. Tiap2 hr kena cek drh. Hr dia mc tu aku keje mcm biasa.Siyan lak mkn buah & roti je. Seharian tak mkn nasik. esoknya aku cdg nak cuti. kalau keje pun kena rush balik masak. ditambah dgn adnin yg dah bbrp matanya nampak berair & bertahi so bwkla g klinik. dr ckp sakit mata takleh htr taska. :( EL lah sampai hjg minggu.

Result darah abah lak krg ok lg. Dah mkn sup ketam tp platlet makin trn. Dr suruh minum byk2 air-3l sbb darah yg pekat akn effect buah pinggang etc. Gerun lak dgr. Ptgnya abah ambik ubt homopati lak. Aku tanya kwn2 petua2 utk denggi kat FB. Thanks my dear friend ats perkongsian petua2 tu. Atr yg aku dpt selain sup ketam, 100+, ginko&ginseng, spirulina, air kelapa. Dr refer ke Azzahrah pulak utk cek drh esoknya.

Alhamdulillah nampak sdkt ok. Ruam merah pun dah beransur krg. Hr ni dah ke ofis :( Urgent la tu. Bbrp hr ni pun org ofis asyik call. Byk keje nak settle. Biasa keje blk mlm...Walaupun dmm abah jenih tak manja.Boleh ke hulu ke hilir. Tp lps tu nampak letih lah.Kalau aku, mau melepek je..he..he..

Td lak aku bwk ank2 ke klinik homopati. Hakimi batuk kahak byk sgt. Mkn madu asik on off je. Ubt klinik mmg takmo.Aku pun tak brp suka bg ubt batuk selalu.Amik ubt utk kami 3brnk. Aku lak mudah darah rendah, tak selera mkn..amik ubt tambah susu sekali ;)

Dr ckp Adnin bukan sakit mata yg biasa tu. Sbb dlmn dia tak ok.Tp dr klinik biasa kata bronkitis, kuman effect paru2 dia kacau mata lak. Berjangkit sakit mata tu. Sblm ni pun sakit mata gak tp tak merah & bengkak. Just berair & bertahi. Org tua2 ckp pns dlm. Bibir dia pun nampak kering. Bg air msk dlm botol kdg2 je nak. Tp nyusu still kerap.

Rugi lak cuti lama kalau leh htr taska tp takpelah cuti byk lg..hohoho..for sure keje ofis mmg terganggu. Tataulah aku krg semangat & motibasi skrg nih. Aku nih mudah jemu wat keje, nak kena cari daya penarik & positifkan aura & minda :P Thn ni tataulah markah ku camne krn byk tak capai target. Merudumkah? aku redha menerimanya...Azam thn br nak chaiyok2 prestasi keje tp awl2 thn lg asik EL...Ada ank kecit ni byk fokus kat ank je. Bln 10 library ku wat benchmark kat libr. hong kong..tinginnya nak ikut tp tak sure dpt wat stok beku ke tak kat Adnin. Masa tu dia dah sethn 7bln. Aku pun tak yakin buleh tinggal lama ke tak. Asik melekat dgn ank je. Dahla pasport pun takde lg aku ni. For sure byk gak kena spare duit tu..jwbnya berangan je la nak g..tunggu ank bsrlah ya...huhuhu

Pjg dah esei aku ni.Puas hati qadha' bercerita..he..he..
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...