Wednesday, August 11, 2010

Coretan di bulan Ramadhan

Ramadhan Kareem buat sahabat sepenyusuan ;)

Alhamdulillah tika ini masih rasa ok sepanjang berpuasa & mengepam. Back to the schedule. Beberapa hari ini pumping schedule mmg ke laut sbb tak berapa sihat, ada kerja urgent di opis (ALASAN..huhuhu :P)

Pagi tadi sedar seawal 3 lebih. Doa sgt2 agar Adnin tak merengek/jaga. Nak masak utk sahur.

Menu sahur :
Telur goreng, ayam msk kicap& sos tiram, serunding ikan, sambal bilis, telur masin, kurma, betik & air madu+spirulina HPA.

Tetiba dah 7 Ramadhan..he..he..ingat nak tulih setiap hr tp mood ke laut jer :P

Alhamdulillah bekalan susu masih cukup utk Adnin. Skrg dia consume 2 botol x 3oz je sbb dah mkn byk kata cikgunya. Ku pun blk awl, so boleh terus bg direct. Skrg nih kalau dah sampai rumah takdelah menonong nak menyusu je bolehla leka2 main @ minum air milo ke :) tp last Jumaat ambik time dia tak dan nak hisap susu kat taska, dlm kete member dah gelisah. Asyik toleh2 je kat ummi nih.By the time sampai dlm rumah dah nak meraung. Dahaga sgt la tu kot..he..he..

Menu spjg berpuasa ni simple2 shj. Yg penting lalu mkn. Nak lalu kena ada ikn masin, budu, sambal durian/tempoyak, sambal dgg/ikan, telur masin.

---n3 ni dah tulih bbrp kali tp asikla save as draft, br hr ni lah berjaya publish..huhu---

Thn ni kali ke-2 pengalaman berpuasa & menyusukan. Alhamdulillah hr bekerja ok sket tp hjg minggu mmg letih + dahaga esp. time tghari Adnin duk mengempeng tu. Takleh nak byk gerak sgt sbb rasa pening. Ku kan low blood pressure.

Skrg Adnin dah mau hisap susu dlm botol. Cikgu dah pnskan siap2 1 botol sblm balik taska. Kalau dtg awl mmg bg yg tu bila sampai rumah. Last week dah lpr agaknya, nangis2 minum dlm carseat. Tunggu jgkla habih separuh botol. Nak tunggu habih semua takut lambat, blm solat Asar & takut kete byk..he..he..

Menu minuman tukar2 setiap hari. Setakat ni rajin buat jus kurma minggu awl puasa tu. Lps tu buat horlick @ milo susu @ jagung susu. Air manis tu satu mug & air masak 2-3 gelas. Kdg2 sebu jg tp takut dahaga. Mlm2 tak tertopup minum air. Sbb nak mkn supplement Shaklee, so hbs la segelas air. Then mkn kuih/kek/kurma minum air lg.
2,3 hr ni Adnin style nyusu kul 5 lebih pula & bgn time sahur. Kalau bgn tu kena la bergilir sahur dgn abe kalau dia takmo duk diam.

Kurma tak berapa nak lalu, setakat 3 biji je. Kenala cari resepi yg buh byk kurma ni.
Dah try jus kurma dgn susu cair:
Blend kurma dlm 20 biji, 1 tin stgh susu cair & badam 5 biji. Sblm minum campur ais sket & cincau berperisa laici. Yum2 jgk rasa dia. Rasa lemak2 susu cair tu ..he..he... Masa tu takde susu lain, so buh je la mana ada.

1 lg resepi agar2 idea tetiba..mula2 nak buat agar2 bandung, pastu ingat kurma so blend kurma+badam+kismis. Kuantiti agk2 je..he..he..Ok gak rasa dia ;) Ku duk pulun 2-3 hr br hbs sbb org lain cam tak berminat je :P lembik sket agar2 tu, ku masak tak sukat, main agk2 je.
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...