Wednesday, September 1, 2010

Padah 1 malam

He..he..tajuk kemain.

Ceritanya ttg blocked/clogged duct je. Kwn2 boleh baca lanjut di sini > Babycenter.

Ku perasan kalau kua jln2 mudah nak kena ni. Sbb utama maybe baby hisap tak hbs, posisi tak betul, tak pam perabis.

Terbaru mcm nak kena ni sbb bbrp hr ni minum soya buatan sendiri (:P nak highlight jgk tu).Hari pertama rasa mcm takde kesan sgt. Biasa minum soya milelia bbrp jam je rasa susu dah penuh. Maybe Adnin dah dkt sethn stgh ni kadar prolaktin dah krg sket kot tp biasa2 je takde risau sgt. Masa bukak posa hjg minggu tu taram 3-4 gls soya..ha..ha..mek dahaga sgt taw. Mlm tu kul 3 dah rasa penuh tp Adnin sdp tdo. Lama pulak dia tdo. Ku pulak nak solat, so tak kejut dia nyusu. Pam pun idok. Lps solat, nak prepare utk sahur lak. Lps sahur br kejut dia nyusu. Tak lama lps tu lena lg dia. Ku pun tak pam hbs. Kalau hari cuti mmg pam pun cuti.(sila jgn ikut tabiat ni..huhu..). esoknya lak dia nyusu main2 je, asal let down dia berenti, mmg tak hbs lah.
Source: google. Gambar dgn niat pembelajaran shj.
So smlm sudah rasa ketul2 dkt urat susu tu. Rasa seram sejuk nak dmm pun ada. Apalagi, asyik sua kat Adnin je lah. Biasa akan ambik masa bbrp hari br rasa clear. Tu kira sikit2 je kalau tak, mau berdenyut2 & dmm terus.

Moral of the story kosongkan b anda sekosong2nya utk elakkan terkena blocked/clogged duct ni.

Biasanya kalau dah bengkak tu ku :
1- kerapkan direct feeding baby
2- tuam dgn botol susu suam
3- urut2
4- kalau dah dmm jumpa dr mkn panadol & antibiotik
5- rajinkan diri mengepam walaupun yg kua setitis dua je, yela sbb dah tersumbat kan

InsyaAllah dkt seminggu ok la. Kalau kita biasa pam sekurang2nya 3jam sekali, kalau rasa b tak penuh pun tetap pam jgk krn kebarangkalian akn terkena blocked/clogged duct tu mudah sket.

Ni ikut pengalamanku lah. Kwn2 sepenyusuan bolehla komen ;)
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...