Thursday, January 3, 2008

Excited yang kantoi

Pagi2 dah ngepos..he..he..saje nak cerita emak yg excited lebih..muahaha..citenya ptg smlm g bayo registration fee tadika Hakimi utk thn baru ni. Ingatkan RM430 tu dah cover sume rupanya tak masuk daycare lg. Kena la tambah lg RM150, pastu nak beli uniform tambah lg RM30. Aku beli la jgk baju tu sbb dah ada saiz dia. Lgpun dah masuk 4thn tak kira playschool dah. Nak cuba baju takmo dia. Setakat ukur kat blkg je la.

Balik umah dah excited sbb tak yah msk, abe nak beli nasik kedai mamak sbb nak ajk opismate dia pengantin br itew utk amik gambo dorang. Dua album tu, setiap pergerakan abe snap. Kira jelasla flow/mood kenduri dlm gambo tu.
Adik pulak mengamuk sakan sbb aku tokse g tmn, dah dkt kul 6 aku nak solat asar. Aku angkat je dia masuk umah. Lg la kwn ngamuk pukul2 aku, lps tu g nyorok blkg langsir sliding door sambil menyeru2 abah kesayangan..hik..hik..

Sekali bila abah balik dia ckp kedai mamak tutup, kena la proceed dgn plan asal, goreng bihun singapore (plg mudah & cpt + bhn2 dah sedia ada). Sambil " alaaa" dgn frustnya terusla ke dapur rendam bihun. Rehat2 jap masuk dapur sedia apa yg patut. Maghrib tu dah siap. Lps abe solat turn dia lak goreng keropok & ayam. Masa aku kat ats dgr la anak jate tu bz nak mkn. Rupanya abe ckp sampai 3kali tambah.Hnsf..hnsf..kembang idung ummi..sedapla kunonnya ummi masak..muahaha. Sblm tetamu dtg aku pun dah mkn sket sbb lapo daaa.

Pengantin baru tu sweet & kelaka. Selalu melawak. Tak jemu2 duk tgk gambo dorang..he..he..Adik pun makan lg, siap tambah lg.

Pg td awl2 dah teseda sbb ummi excited nak iron uniform tadika anak kesayangan. Ngalah anak nak masuk darjah 1. Kainnya nipis betul, jahit pun tak brp kms tp 30hengget tu. Standard KL biasalakan. Semua mahal!

Lewat sket besiap sbb ummi pun excited nak pakai tdg ala2 arab gitew. Sekali Hakimi tanak pakai baju tu. Seluar tu boleh masuk, sampai tang baju takleh nak butang, meraung2 nak bukak. Nak pakai bj lain. Tepaksa la ummi amik bj sukan tadika yg dia biasa pakai tu. Aisey, ingat dia akn tersipu2 malu pakai bj baru, ingat nak posing sesama la. Sekali tepaksa gantung balik daa..Ingat nak pulang kat cikgu je, tp takpela..simpanla dulu, kot2 dia berubah ati nak pakai pulak lps ni...huhuhu..

Smlm cikgu kata yuran ngaji Qur'an lain pulak. Ingat dah siap2 ajar Iqra' sekali. Camni kena ummi start ajar la. Tgh duk survey2 articles/buku psl educating preschoolers ni. Nak kena belajar gakla teknik mental arithmatic, phonics bagai.

Pg ni penuh la pulak parking kat dpn tadika tu. Ramai parents nganto ank2 ke sekolah agama dpn tadika tu. Sib baik sempat log in 8.03 minit. Kalau dah 8.06 dah merah ler.

Gtulah ceritanya.
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...