Friday, October 10, 2008

Esei raya

Dah lps raya mcm biasa cite bab raya la kan tp gambo masih dlm kamera.

Hr tu blk kg pg Ahad 28hb. Tak jd bertolak ptg sabtu. Abe takut sampai lambat. Dah tgh mlm nanti takut letih, ngantuk. Maklumla tak biasa blk mlm2.

Jumaat tu 2 org ank buah abe dtg, blk kg sama. Siyan dorang mkn berbuka, sahur pun simple sajork. Aku mmg tak larat nak msk spesel2. Tp behnyer ringan tulang yg sulung tu. Habih mkn dia yg licinkan pinggan mangkuk, periuk dlm sink tu.

Pg Ahad tu bertolak 3.30 pg. Kul 12 aku dah bgn sbb kul 9 dah tdo..he..he..lps solat isya’ msk nsk utk bkl sahur. Buat nsk goreng jer. Smtr tunggu nsk masak lyn cite korea Autumn in my heart yg aku rakam. Sempat lg tangkap leleh..ngeh..ngeh..Dek tdo byk dah, terus jg sampai waktu nak bertolak. Berenti sahur kat petronas karak. Mkn tepi kete je. Tupun sib baik ada parking. Beh gak mcm berkelah je. Berenti solat subuh kat masjid raub. Org ramai amat. Sib baik jgk dpt parking. Kalau lewat sket jenuh kena pusing2 dlm tu. Satu hal lg lamanya beratur nak msk toilet. Dlm perjlnn lps tu lyn tdo..he..he…

Kul 12.30 sampai umah mertua. Sakit tulang punggung, paha sblh knn sampai jln pun tesenget2 sbb lama sgt duk dlm kete + Hakimi mmg brg je ats paha aku. Takmo beralih dah sbb sepupu dia ada kat sblh, malu la tu. Susu pun tak isap.

Bkk posa umah mertua walaupun dlm hati melonjak2 nak blk umah che. Lps maghrib hakimi tetdo awl pulak + hjn. Terus abe decide tdo situ je. Dah 10.30 call che bgtau akn blk esok je. Esoknya pulak lps isya’ dah br blk umah che..huhuhu..

Persiapan utk raya umah che biasa2 je. Che buat ketupat & tapai lak thn ni. Biasa tempah je. Katanya harga dah mkn naik pastu tak brp elok rupa ketupat tu. Tolong sikit2 je. Tak daya aku nak kms slrh dpr yg berkecah tu. Mak msk sket utk org bkk puasa kat masjid tn guru tu.Mlm iron bj raya siap2 tp sedih pg tu duk umah je. Adk bgn lambat. Aku pun tak beria bgnkan dia. Abe lak seawal 7 lebih dah blk umah ayah dia. Rutin biasa bwk ayah dia g semayang raya. Che ingat nak bwk Hakimi g masjid tp aku tak siapkan dia lg. Sempat la che bg tazkirah kat aku bab train ank g masjid. Aku diam je…tataula..perasaan aku hambar je pg tu. Maybe ditambah dgn keadaan aku yg tak brp nak ok lg. So aku duk menyapu & kms dpr la pg tu. Biasa kalau tak g masjid aku solat sendiri je tp kali ni mmg teruk sambutan raya aku.

Agak2 org nak siap solat tu aku & hakimi besiap dgn bj raya. Sng nak lyn tetamu & tunggu abe dtg amik. Biasanya akn ke kubur arwah mak mertua aku. Bila dah ke umah mertua mcm biasala mlm br blk umah che. Ptg tu sempatla beraya umah mek & tok sedara aku.

Thn ni pecah rekod tdo smlmn je kat umah mertua. Selebihnya umah che la..he..he..che pun diam je, tak tanya lak turn umah mertua aku ;) Abe pun diam je, aku apalagi seronot ler. Tp sblh siang mmg byk habih masa kat umah mertua. Biasanya jln2 waktu pg, t’hr blk sana, lps isya’ br blk umah che. Jd cam hotel lak, blk tdo je..ngeh..ngeh..nak wat camne siyan lak kalau duk umah che Hakimi duk memerap dlm umah je. Kalau umah mertua duk tawaf keliling umah, sepupu pun ramai.

Raya ke-2 kenduri sepupu aku. Bekumpul umah che. Kelaka lak perjlnn belarok tu. Mcm2 mslh teknikal. Dah ramai2 mcm tu la kan. Raya ke-3 lak ke jertih. Kenduri lg. Hr tu je ada 3 kenduri blh hubby + 1 kwn aku tp aku g satu je. Blk jertih tak dpt singgah sbb hakimi tdo. Paham sgt musti meragam kalau suh bgn g umah yg dia tak biasa sgt. So blk umah dulu. Abe & ayah dia je g 2nd kenduri, akikah & sepupu dia bertunang. Aku lak kena msk nsk kat adk. Dia tanak g kenduri lg. Sedih sgt tak dpt g kenduri ofismate. Ikut masa boleh je tp driver tak approve..huhuhu.. Umah kwn2 pun tak dpt g esp.yg kena lalu jln besa yg jem tu. Hubby nak g yg dkt2 saje. Umah mak sedara pun tak habih g. Kena cover ry hj lak.

Segan sgt bila org ajk tp aku tak dpt g. Byk jgk jemputan open house kwn2 lama tp dek hr yg sama, so tak dpt g semua. G yg dkt2 2,3 umah tu pun balik tu melepek dah aku. Asyik mkn tak hengat. Sume nak rasa. Blk tu br rasa kembung perut la, senak la. 1st day ry dah berulang ke bilik kecit..he..he..perut tekejut.

Tp ry hr tu puas lah sbb dpt mkn byk gulai, laksa. Cuma tak merasa nsk kerabu yg che buat sbb last day puasa br berbuka kat umah.Che lak dah ada menu khas. Berbuka umah mertua dpt mkn cendol. Yum..yum..

Mcm biasa tak dpt g KB lg sbb abe biasanya shopping sorang/ajk ank buah dia je. Ms puasa aku tak larat nak ikut. Abe ckp org mcm sardin. So tak dpt la nak beli tdg ry & seluar/t-shirt utk adk. Sib baik tokku belikan t-shirt br. Ada bj ms che beli kat indon dulu tp adk tanak pakai. 2nd day nak paki t-shirt je.

Ry hr tu tak jumpa ramai sepupu2 aku sbb time aku g umah mak sedara dorang dah blk umah/umah mertua masing2. Ada rejeki jumpa ry hj pulak, Insya Allah.

Blk Bangi Senin pg, jam 6.30 dgn sorang ank buah. Singgah breakfast kat r&r g.muse. Adk tanak kua so pakat breakfast dlm kete. Che dah bklkan nsk & lauk pauk. Sampai Bangi kul 3. Slow gak perjlnn tu sbb byk lori la pulak. Ramai la pulak yg nak potong que. Last2 ada accident. Aku siap2 bg ‘pdn muka’. Tak menyempat2..bila dah terdesak tu main menyelit je, last2 kena sondol. Siyan org blkg gak yg kena denda kan. Ada tu siap motong kat double line pastu duk kat lane org lain. Org nak lalu siap kena hon sbb halang jln. Hmm..tataulah nak kata mentaliti jenih apa. Biasanya aku tgk yg bwk tu geng2 lelaki yg blm berkeluarga la kot sbb takde nampak ank bini. Kalau dah berkeluarga ni pk byk kali sket kot nak buat perangai tak tentu arh lagu tu. Kalau tebabas sorang2 dia takpela jgk, ni menyusahkan org lain.

Sampai umah tu gagah la msk pulak sbb siyan ank buah nak blk Utem, melaka terus tanpa mkn t’hr. Kepala dah berdenyut2. Sempatlah msk simple2. Bg aku & hubby tu kira merangkap mkn mlm sekali..he..he..

Cuti sehari lg tu aku pulun kms dapur. Mmg kotor sgt tpt msk tu. Ambik kau sampai bersinar2 dapur & dinding aku kerjakan. Mcm tgh nesting mood lak..he..he..Ingat nak kms satu umah tp ptg tu mek dah surrender. Ingat ler awk tu bwk bdk. Lebih2 krg takut effect apa kang, menyesal tak sudah. Belah ptg, kua g bank jap, bank-in duit ada adk angkat nak pinjam. Pastu teringat nak g cari kedai gntg rambut kat area tmn aku tu. Hakimi dah selamat kat tadika dr pg..he..he..So dptla aku rambut br lps raya..he..he..siap layer, cuci & iron bagai. Verangan model jap..hak..hak..lawo gak rambut lurus nih. Kemas. Tingin mek nak rebonding, inai bagai tp takut tak baik lak. Wangi2 syampu dia. Siap ada massage lg. Sakit tlg mek yg tak brp ada isi nih..hak..hak..Tp bab mnyk rambut tu fenin la pulak bau dia. Sanggup thn tak bshkan rambut bila blk umah sbb nak suh dia lurus lg…he..he..tp tak thn sepenuhnya pun sbb dah amik wuduk kan kena gak air. Dah jumpa tpt best bulehla mek g berdandan situ lg bila rambut dah pjg nanti. Tak thn rambut pjg ni. Tp mahal la, berbaloila dgn serviskan. Sekali-sekala bolehla utk manjakan diri. Nak buat facial & spa pun boleh. Sedia pitih je la ;) Aku suka tpt tu sbb privacy sket sbb ada tpt gntg rambut yg open kan.

1st day masuk keje mmg lemau amat. Dah tghari br nak suam2 kuku. Rasa ngantuk & lama sgt kat opis.
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...