Thursday, November 6, 2008

Hakimi, Audit, Breastfeeding

Rajin nak update pulok doh. Mood nak bercerita la nih.

1st psl ank teruna ksygn - balik opis smlm beli goreng pisang, keropok & air jagung. Tesengih2 member ms amik kat tadika, tunjuk kat dia ummi beli air ‘kuning’ sbb dia ada request nak air ribena lah, air kuning lah tp aku tak lyn sbb nak blk cpt utk solat asr. Bila nampak straw tu terus dia isap, pdhal duk luar gelas tu. “tak de air pun”..ekeke..ummi gelak je sbb tak dgr ummi ckp blm cucuk kat gelas lg dah tak saba nak isap, tak dan masuk kete lg (sangkut kat tepi tingkap kete). Pastu lyn g taman lak. Berkelah la kat situ. Aku siap besila ats bangku..he..he..Ttg jari tesepit tu ok dah, takde bengkak dah. Cuma naik 'jerawat' lak kat ats hidung dkt mata tu. 2,3 bijik lak tu. Nak kena amik ubat lah ni. Abah kata sbb mandi tak basuh muka btl2. Dia mmg tak suka air kena muka.

2nd bab bljr mengaudit – pg td audit kat Bhgn Pentadbiran. Aku jd pemerhati je. Bljr dr senior =ketua auditor – cari info / checklist/ cth dr audit tpt2 lain, so kita boleh kemukakan soalan2 br tiap2 thn. Takdela tanya soklan sama je kan. Suka bekerja dgn dia, cekap & pantas. Buat satu fail utk rujukan sendiri sbb tiap2 thn audit bhgn2 yg berlainan. Maklumla aku ni br terkedek2 nak paham bhs ISO nih. Nama2 fail dll. It’s fun to learn a new thing :)

Hjg bln ni bkl dipenuhi dgn kursus, kenduri & hari keluarga. Ingat nak mintak kusus jauh sket bln dpn tp tgk dah ada calon, tak jd lah. Nak bljr urusan tiket dll + lama tak kusus ke luar ‘negeri’..heh..he..

Thn ni ramai ofismate yg menamatkan zmn keseorangan=bujang ;) Kwn2 yg join group mak buyung pun bakal bertambah lak nampaknya..he..he..meramaikan umat, melahirkan bkl2 profesional dlm pelbagai bdg..insyaAllah.

Progress utk breastfeeding – masih survey pam2, cooler, yg elok & bersesuaian dgn budget. Dah berkenan satu model tuka ke model lain pulak lps bc review dr forum susuibu & lmn2 berkaitan. Itulah pentingnya gathering info. Aku siap copy & nak print panduan2 dr bloggers cam Angah dll. (Angah mintak permission kat sini ye..he..he..) Byk yg kita bljr dr pnglmn rakan2 yg dah berjaya breastfeeding exclusively. Nanti nak survey botol susu BPA free & puting yg sesuai. Takut bb kena nipple confusion. Tak sanggup frust cam masa menyusu Hakimi dulu. Terasa jahilnya ms tu. Sblm besalin duk pakat survey susu formula dgn hubby. Kat spital lak dpt byk sample. Kali ni nak pesan kat spital tak yah bg la sample2 susu lembu tu. Ms pantang dulu pun dah campur terus dgn susu formula. Oh, siyan anakku Hakimi, awl2 lg dah minum susu lembu sbb lps deliver mmg letih amat. So dia smlmn kat nursery. Kali ni nak kena gagah susukan jgk. Aku doa Allah bg kemampuan utk meneruskan cita2 murni nih. Akhir kata, sokonglah penyusuan susu ibu! :)
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...