Thursday, October 1, 2015

Reverse cycling @ anak tidak mahu menyusu siang?

Teks : Zaleha Mustapha
Gambar : Carian Google & Koleksi Peribadi

 Assalamu'alaikum & Salam kebahagiaan,
Allahumma salli 'ala sayyidina Muhammad.

Apa khabar ibu-ibu semua? Lama betul saya bertapa dari dunia blog ini kan. Rindu yang ditahan-tahan. Saya ada di FB dan Instagram clothdnz :)

Jika ada isu penyusuan yang mahu saya kongsikan, tulis sahaja komen di wall saya ya.

Baru-baru ini saya ada kongsikan 2 topik iaitu reverse cycling dan anak yang tidak mahu menyusu botol. Saya paste semula di blog ya ;)

‪#‎PanduanAsasPenyusuanSusuIbuEksklusif‬
.
REVERSE CYCLING
===============
Apo ko bondo? 😄
Bagi ibu menyusu, ini antara istilah yang akan ditemui dalam kamus susu ibu.
Bukan menyusu sambil naik basikal mengundur..he..he..
.
Reverse cycling adalah keadaan di mana anak menyusu bukan pada waktu kebiasaan.
.
Contoh:
Baby biasanya banyak menyusu di waktu siang tapi anakanda comel ni tak mahu menyusu pulak dia.
Seharian di taska/rumah pengasuh sedikit je minum EBM.
Mama risau sangat.
Tapi bila balik rumah dia akan mengempeng sampai malam dan sehingga esok pagi.

.
Bila ia boleh berlaku?
---------------------------------
Di pelbagai peringkat umur:
🔛 newborn
Kerana dia masih keliru antara waktu siang dan malam.
🔛 3 bulan ke atas
- Bila ibu mula masuk kerja dan dia tak mahu minum EBM atas faktor puting botol atau rasa (terutama susu beku).
- Bila tahap umur aktif merangkak, berjalan dan pelbagai skill, dia lebih suka meneroka kebolehannya dan kurang minum susu.
- Bila dah mula makan di siang hari, dia kurang menyusu.
.
Perlu risau?
------------------
Tak selagi anak sihat dan berat normal.
.
Apa nak buat?
---------------------

ℹ Untuk newborn yang keliru waktu dan selalu tidur di siang hari, dia perlu dikejut dan disusukan selalu.
Tutup lampu lebih awal pada waktu malam untuk melatih dia tidur awal.
Boleh buat urutan bayi dengan menggunakan aromatherapy yang menenangkan.
ℹ Kenal pasti sebab bayi tidak mahu menyusu EBM kerana keliru puting atau rasa susu beku.
Tukar jenis puting botol.
Berikan EBM fresh sahaja.
ℹ Jika bayi sudah mula makan, teruskan rutin makanan dan penyusuan seperti biasa.
Kekerapan menyusu direct akan menggalakkan pengeluaran susu.
ℹ Menyusu sambil baring akan membolehkan ibu2 turut berehat atau tidur bersama bayi.
ℹ Teruskan memerah susu sewaktu bekerja untuk mengekalkan rangsangan pengeluaran susu.
ℹ Jika terlalu letih atau sakit pinggang akibat bayi mengempeng, minta bantuan suami memberikan EBM sewaktu malam.
Usahakan adapt sebaik mungkin dengan rutin penyusuan bayi ini.
Tidur sebentar sewaktu rehat tengahari di tempat kerja jika ibu kurang tidur disebabkan bayi sering bangun menyusu waktu malam.
ℹ Sentiasa cek berat bayi. Bayi yang nampak sihat dan berat normal tidak perlu dirisaukan walaupun mengalami reverse cycling.

Q&A:
Selalunya reverse cycle ni boleh berlarutan berapa lama ye?Tak tentu, bergantung pada baby. Biasanya pattern menyusu bayi akan berubah seiring pertambahan usia. InsyaAllah tidak lama 


Sharing with ♥

 Zaleha Mustapha
Kaunselor Laktasi
 ------------------------------------
Inginkan konsultasi penyusuan susu ibu PERCUMA?
email zalehamustapha.lc@gmail.com
Telegram 011-2300 8261

 Mahukah ibu-ibu memiliki baju menyusu Muslimah yang membantu ibu-ibu menyusu dengan mudah, anggun bergaya? Klik di sini >>> clothdnz.blogspot.my
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...