Thursday, October 15, 2015

Soal jawab susu ibu

Teks : Zaleha Mustapha
Gambar : Carian Google

Assalamu'alaikum & Salam kebahagiaan,
Allahumma salli 'ala sayyidina Muhammad.

Awal Oktober lepas, saya ada post status di FB:
.
Ibu-ibu, mahu tanya tentang apa-apa isu penyusuan susu ibu?
Jemput tulis di bawah ya.

[Source: insharepics.info]

Berikut pertanyaan dari ibu-ibu:

Soalan 1:
salam... susu tg dipam kena simpan dlm chiller bru froze. berape tempoh minima penyimpanan di chiller? perlu lebih 24jam? sblum ni saya pam terus masuk frozen

Jawapan:
Ebm dlm chiller 3-5 hari. Jika tak digunakan, pindah ke freezer.
Utk bagi kat baby, guna yg fresh atau chilled sahaja. Frozen hanya back up


Soalan 2:
Puan Zaleha Mustapha isu skrg sy.. Alhamdulillah rezeki susu byk kali ni, tp anak sy dr 7pg smpi 7ptg hnya minum kurang dr 5oz kalau di rumah babysitter. Balik rumah baru dl dan myusu tgh mlm smbil tido. Dia xprefer botol. Xpe ke puan? Tp berat baby ok je, bdn semangat. Baby 10month, makan bubur/puri n minum air masak via straw lg byk dr minum susu via botol.

Jawapan:
Baby yang kurang menyusu siang dan banyak menyusu masa malam dinamakan reverse cycling.
Ia ok selagi baby sihat, berat normal.

Soalan 3:
mek..nak tnya..ada beza dak pengeluaran susu kalo guna pam yg berbeza? aku guna lacte, mcm byk plak dpt. pkai spectra mcm skit plak..ada beza ka penggunaan pam pada pengeluaran susu ibu semasa sesi memerah? tq
 
Jawapan:
Ada beza bergantung pada fungsi suction pam dan keserasian. Ada pam yang ada setting menyerupai hisapan baby, so ia boleh stimulate better. Jika ibu rasa selesa dan happy pun boleh mempengaruhi pengeluaran susu.

Soalan 4:
betul ker ada pendapat yg mengatakan anak2 yg dah lebih 3 tahun tak perlu menyusu Ibu lg sbb susu dah hilang khasiat.sy masih bf anak sy w/pun dah hampir 3 tahun sbb susah sgt nak wean off terutama waktu malam.
 
Jawapan:
Susu ibu khasiatnya berubah ikut usia dan keperluan baby.
Penyusuan melebihi 2 thn biasanya untuk emotional bonding sebab anak dah makan makanan biasa.

Boleh wean off naturally  

Soalan 5:
Salam nak tanya, anak dh 1thn 10 bulan..masih perlu konsisten pam ke? sbb di rumah babysitter bekal 1 botol shj sekarang ni..sebab bila kurang pum susu pun makin berkurang...ada yg berpengalam..tq
 
Jawapan:
Untuk kekalkan penghasilan susu boleh pam seperti biasa. Lebih kerap pam / direct feeding lebih banyak susu dihasilkan kerana otak dah terima signal utk produce lebih byk susu.

Terima kasih atas pertanyaan semua. 


Sharing with ♥

Zaleha Mustapha
Kaunselor Laktasi
------------------------------------
Inginkan konsultasi penyusuan susu ibu PERCUMA?
email zalehamustapha.lc@gmail.com
Telegram 011-2300 8261

Mahukah ibu-ibu memiliki baju menyusu Muslimah yang membantu ibu-ibu menyusu dengan mudah, anggun bergaya?
Klik di sini >>> http://clothdnz.blogspot.my
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...