Saturday, February 27, 2016

Penawar demam denggi dan viral fever

Teks : Zaleha Mustapha
Gambar : Koleksi Peribadi

Assalamu'alaikum & Salam kebahagiaan,
Allahumma salli 'ala sayyidina Muhammad.

Siri demam kami sekeluarga bermula dari awal Februari.
Alhamdulillah saya dan anakanda puteri sembuh setelah 2 kali demam tetapi suami dan anakanda putera masih on off demamnya.
Result darah suami pada 24.2 +ve denggi.
Result anakanda putera 26.2 suspek denggi, tapi platlet tidak terlalu rendah. Homopati maklumkan demam berpunca dari virus juga, mungkin virus yang berbeza.
.
Saya kongsikan apa yang diambil oleh suami dan anak.
Minum banyak air.
Minum berselang seli antara air masak (boleh tambah #stevia, sebab bila mulut pahit, minum air kosong pun rasa pahit. Bila titis stevia, rasa sedap sikit), air kangen, 100plus.
.
Untuk anak, boleh berikan apa-apa jenis jus buah dan sup.
Kawan kongsikan resepi:
blend tembikai + oren
blend buah lai



Alhamdulillah, ada sebatang pokok betik yang suami tanam. Dapatlah ambil daunnya. Daun yang tak terlalu lua atau muda.
Blend 1 pelepah dgn 1 gelas air.
Ada jumpa caranya tumbuk daun tanpa tambah air, ambil patinya. Minum 1 sudu shj.
Lebih pahit berbanding campur air.


Jus kiwi
Tambah #stevia baru sedap sikit sebab ia agak masam 

 Kandungan vitamin c yang tinggi 


Jus ni susah juga nak cari. Tak semua kedai jual. Nasib baik jumpa di kedai runcit berdekatan.

Sup ketam
Mula-mula buat, bubuh bawang putih je.
Lepas google dapat resepi guna bawang putih, bawang merah, halia, lada putih.
Saya masukkan selabu bwg putih, lebihkan halia juga.
Nak kurang bau hanyir ketam, ada petua masukkan sedikit gula melaka.







#stevia titis dalam air teh.
Vitamin shaklee baru dpt 26.2.16
Mak pun kena on supplement juga.
Tak fit, dah rasa semacam je.
Kenyuh kenyih kato ore kelate.
Drive sekitar perumahan je pun
Dalam menjaga anak demam, terlupa nak makan.
Pagi je paksa diri makan nasi 

Klinik homopati Hasan ni terletak di tingkat 2 PKNS Bangi.
Dr klinik homopati kata anak viral fever bukan denggi.

Mak tumpang check up.
Macam biasa isu penghadaman dan saraf, dah cecah 80%

Jaga WAKTU makan pesan dr.
Kolesterol border line.

.
Alhamdulillah, suami warded 2 malam je. Terkilan juga tak dapat lama di wad. Pesakit berdikari ..huhu.. Suami drive sendiri ke Nilai Medical Center malam Khamis lepas sebab KPJ Kajang dah penuh. Saya ke klinik untuk cek darah anakanda putera yang masih on off demamnya.Tapi doktor tak dapat cari urat darah, ke dalam sangat katanya. Adoila ... doktor senior tu, kalau junior, kita fahamlah mungkin kurang mahir lagi. Dia sarankan ke klinik kesihatan atau hospital terus je.

Esoknya saya ke klinik homopati dulu. Lega sikit bila doktor kata bukan denggi sebab ruam lain sikit. 

Balik dari klinik, kemas-kemas apa yang patut untuk ke hospital, baru nak jenguk suami ..huhu.. Tak lama di hospital, anakanda macam nak demam sebab aircond agak sejuk, nak adjust ikut selera sendiri, tak dapatlah sebab bilik kongsi 2 orang. 

Balik dari hospital, anakanda putera demam menggigil. Tapi suhunya tak terlalu tinggi. Kena paksa minum banyak air.

Semalam buat blood test dengan doktor yang kami biasa consult sejak 9 tahun lepas. Alhamdulillah senang je dia jumpa urat darah tu :D Dia pun pandai memujuk anakanda putera yang agak fobia dah dengan jarum. Maklumlah doktor dari klinik lain sebelum tu, dah siap cucuk tapi tak keluar darahnya...silap cucuk ... ouch!

Tengah hari dapat panggilan telefon, berdebar jugalah bila pembantu klinik maklumkan suspek denggi. Bincang-bincang dengan suami, katanya stay kat rumah dulu sebab platlet tak terlalu rendah. Kebetulan suami pun dalam proses keluar dari hospital.

Sejak malam tadi, anakanda putera dah tak demam. Baru gigih minum banyak air dan segala yang diberi bila dengar kena masuk hospital. Doanya bebas sepenuhnya dari virus tu minggu ni. Bulan 3 nanti dah ada ujian di sekolah. Calon UPSR pula tu. Allahumma yassir wa tammim bilkhair.

Ibu yang demam denggi, boleh ke menyusu?
InsyaAllah saya kongsikan dalam artikel seterusnya.


Sharing with ♥
Zaleha Mustapha
Kaunselor Laktasi
 ------------------------------------
Inginkan konsultasi penyusuan susu ibu PERCUMA? 
email zalehamustapha.lc@gmail.com 
Telegram 011-2300 8261 

Mahukah ibu-ibu memiliki baju menyusu Muslimah yang membantu ibu-ibu menyusu dengan mudah, anggun bergaya? 
Klik di sini >>> http://clothdnz.blogspot.my
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...