Wednesday, May 14, 2008

Aku menangis lagi

He..he..jiwangnye tajuk...

Life is full with ups & down..dah lumrah kan..kjp cedih kjp eppi..tetambah dlm zon PMS. Few nights ni asyik tejaga tgh mlm & susah nak tdo sbb mikir PJJ ni. Ramai kwn2 yg PJJ satu negeri dgn mak & ayah tp aku…(oit..lupa konsep redha ke?kan dah akur semuanya Allah dah atur..pesanan utk diri sendiri) then last 2 nights lps solat kul 3pg tu (asik tetdo sblm Isya’.. sudahnya Isya’ kul 3 pg..argh..kantoi azam 2008) Then lps solat subuh pg tu rasa cam terang hati & tenang.. dpt idea nak buat projek br. G opis duk survey internet psl tu (tak baik kan guna rete kejaan utk personal .. termasuk blog nih ..heh..he.he..) Abe pun kata ok cuma kena kusus dulu, tgk2 budget. Kbtln bks ustazh & ank buah dtg last week. Ustzh tu nego madu. Dia duk stress 9/10 punca rezeki adalah perniagaan. Madu tu makanan Nabi. Tp aku tak jd ahli lg, abe ckp nanti balik hjg bln ni, g kedai dia. MLM gak & bln2 kena maintain beli RM200, erm..byk gak tu tp sgt berkesan katanya madu tu. Cerita ttg tu, nanti n3 lain lak. Ni projek lain..ekekeke..byk sbnrnya kat dlm kepala ni…

Nak kisah psl sudden change tu je. Agaknya tak jd la kot. Terus krg smgt bila bgtau che. Mungkin btl gak pendapat dia tu. Yg aku hrp lain yg dia respond lain…huhuhu..kdg2 aku rasa aku takleh depend kat sesapa. Aku yg kena buat sendiri..tp nak thn telinga dgr ckp org yg susah tu. Dorang ckp dr pandangan yg lain, kdg2 aku rasa dr pandangan yg sempit. Takpe nanti suatu hr aku akn buktikan (sambil buat2 muka penuh keazaman, sinis pun ada, tumbuh tanduk la tu..he.he..). Mak ckp aku ni jenih terburu2…ye ke..dlm zodiac ada kata aku ni jenih spontaneous..kebetulan kot…tp aku rasa lebih suka pd sesuatu yg ikut plan..Cuma kdg2 bila unexpected things happened aku kena adjust dgn perkara tu. Yg pasti org yg tak mengalaminya takkan memahami. Smlm happy bangat tp lps dgr ckp che musti jd sedih..aiseh..tak kuat semangat nih.

Mungkin aku nak buat perubahan drastik sgt kot. Hmm..ntahlah…Kdg2 aku rasa nak g jauh2 je tp selfish lak…(menaip sambil air mata tegenang2). Kenapa che tak nasihat cara lain..konsep redha, tawakkal..kdg2 dia Islamic tp kali ni dr aspek lain lak...Adala hikmahnya kan.. Che kata tula dulu tak dengar ckp dia suh jd ustazah, senang ngaja dpn umah je. Skrg susah nak cari keje + husband wat decision cegitu lak. Nak je aku kata kenapa dulu suruh aku kawin? Tu pilihan ayah. Tak backing aku pun? Masa tu keje tetap pun tak dpt lg, dah beria-ria suh kawin. Bila dah kawin kena ikut ckp suami. Katanya aku tak reti nak pujuk. Mmg pun..aku pun mls nak berkeras..kalau btl2 ikut hati aku..lagi haru biru rasanya. Aku rasa aku berkorban utk jg hati org lain tp tak tau org akn jg hati aku ke tak ... Hah..nak jd ank derhaka kalu aku ckp camtu. Ngungkit la tu tp kdg2 benda tu akn dtg lg dlm hati aku bila ada poblem2 psl family nih walaupun aku dah cuba redha. Maybe hati aku tak tulus suci lg kot.. Tp ada yg berjaya tu mak ayah tentang gak sbb tak nampak in future, tak paham minat org tu, tp org tu usaha sungguh2. Lastly dah nak jd bakal jutawan rasanya. Br lah mak ayah dia ok gamaknya.

Bila sedih2 terus baca buku La Tahzan, Alhamdulillah bg aku satu terapi, timbul semangat baru tp bila berdepan dgn org2 terdkt nih cam hubby & parents mudah lak tergugat. Tak bgtau kang mcm meminggirkan org tua sendiri lak. Aiseh! Mcm2 pandangan negatif org kg aku kata bab abe nak blk kije kelate, aku duk 2 brnk sini nih. Hampeh je aku rasa. Pekakkan telinga jelah. Nati aku jd jutawan seksok br dorang tau..ekekeke..ayat tak releven (jiwa kacau nih)

Yg penting I must choose to be happy bak kata Angah kan ;) Lantaklah dorang nak kata apa. Tp aku kena turn back to pelan asal ler..ngeh..ngeh..mintak keje sampai dpt. Che kata tak dpt gomen pun takpe janji keje mkn gj pastu start ar pojek baru slow2..erm..aku namakan Projek Jutawan lah (dlm ni ada byk cbg lg…nanti kalau aku dah on aku sharelah ya)

Tarik nafas dlm2..hopefully mood aku akn ok. Kena beli aura seri supaya berseri selalu & positif sentiasa ..heh..heh..
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...