Friday, May 2, 2008

End of April & !st May

18/4
Majlis Perasmian Anjung Ilmu. Bilik ni ada room discussion, sudut2 utk student surf internet dgn laptop memasing, bilik tv. Ni hadiah dari Samsung. Atr petikan ucapan Pengerusi LPU UKM ni, elok sgtlah katanya bdn2 korporat beri sumbangan pd pusat pendidikan ni. Lg elok kalau dr Malaysia ni kan. Ni yg nampak besungguh2 company dr luar. Maybe dorang bagus gak bab2 sumbangan kemasyarakatan ni.

22/4
Dah bbrp hari rasa seram sejuk sakit urat je. Tp dtg ofis gak. Pg ok tp masuk tghari dah rasa lain mcm, nak menggigil gitu. Domam tibo2. Rehat kul 1 g klinik panel dkt umah tp tutup rehat. Nak g klinik lain rasa lembik lutut dah. Blk mkn ubt selsema kat umah. Nak sms bos tgk2 dah tak cukup kredit. Sib baik leh sms abe mintak dia sms kat bos, el lah ptg tu. Rupanya abe pun nak dmm gak. Dia blk ofis awl gak. Aku tdo tak hengat dek penangan ubt tu. Seda2 abe call 4lebih tu tanya nak g klinik tak. Dr bg mc hr tu. Abe lak dpt mc esoknya..he..he.. Dr pompuan tu aku suka. Selalu bg peluang kita tanya mcm2 bab2 kesihatan ni. Dia pun selalu advise mcm2. Selalu encourage aku brnk lagi bila ank ada sorang je, dah 4 thn lak tu ..ekekeke.. Rajin2 jg mkn, exercise, minum madu sbb darah aku kat border je, sket lg nak jd darah rendah. Maybe sbb demam katanya. Patutla aku selalu rasa letih & mcm nak pitam.

23/4
Dah mkn ubt dmm tu rasa ok sket. Gagah jgk dtg ofis sbb ada Kursus Asas Pengkatalogan. Keje hakiki aku tu + subjek yg aku minat bangat.

24/4
Gagah lg dtg kusus & sambung keje malam. Ikutkan letih amat tp nak tuka dgn kwn2 masing2 ada hal. Sib baik student tak ramai yg bertanya, so aku catalog buku je lah kat meja tu. Musim exam mmg tak ramai sgt approach info desk. Rehat maghrib blk mandi & mkn oun tekocoh2. Abe goreng telur, aku goreng ikan bilis sbg lauk tambah. Kami biasa mkn lauk simple2 camtu. Bila nak g blk adik dah merengek2 nak ikut. Sayu je rasa. Siap peluk2 aku, siap nak ambik kunci tk bg bkk pintu. Pujuk2 bagai, atlast capai tgn aku utk salam. Huhuhu..tak bestnya nak g keje bila ingat ank ni. Bila balik 10.45 tu, dua jejaka tu dah lena. Biasa aku suh abe tunggu, tp dia letih sgt gamaknya dah telena dgn ank teruna aku tu.

25/4
Ingat nak off separuh hr sbb kena dtg kusus ms keje mlm tu tp ada meeting QIT Teknikal pulak + keje2 yg nak kena cover. Maka rajin2kanlah diri ini.

Sabtu, yiha! Hr melepak kat umah dgn ank kesayangan. Siap bgn lambat lg. Siyan be tak breakfast. Kena masak awl la utk dinner.

27/4
Ahad tu ke Gombak umah bbsitter Hakimi dulu. Dia msk nasik lemak & mee kari sempena besday ank dia. Hakimi mula2 mcm biasa tanak g, tanak kua kete. Sib baik tak buat perangai menangis cam dulu2. Takat malu2 kucing gitew boleh la dipujuk2. Tp dgn mak & abah tak nak sgt, nak main dgn kakaknya je. Tupun dkt ½ jam, lps kakak tu umpan gula2..he..he..

29-30/4
Kusus laaagi..Kursus kepustakawanan kat Residence, UNITEN. Beh gak, byk ilmu ttg kepustakawanan nih. Speaker ada yg best gak. Kesimpulannya librarian ni kena tunjukkan bhw carrier ni amat penting, perlu ikut perubahan zmn it nih, nak kena ada value-added, competence, customer-focused, buat research, menulis. Kalau kat oversea librn dah dikira academician sbb kena buat scientific research. Aku suka lecturer yg penah keje librn ni. Attitude dorang lain sket dr lecturer yg tak penah keje admin. Sesetengahnya pandang kita ni bwh dorang & org suruhan dorang je. Biasala manusia kan..sesetengah tu kalau dah ada title tu dah lupa utk jd humble. Mintak jauhla dr bersikap mcm tu andai dah ber’title’ ms akn dtg.

Semalam 1/5, g gunting rambut adik kat kjg. Mcm biasa tunduk malu..ekeke..suka tgk muka dia camtu. Tkg gunting yg lain, cpt je. Krg cermat sket. Biasa blow la dulu rambut tu, so takde byk sgt rambut2 halus. Ni mcm tak lapik kain, rambut bersepah kat baju. Tak buh bdk lak tu. Asal adik menyandar kat aku je musti habih rambut2 kat tdg. Masuk kete je adk terus demang menan. Abah dah janji lps gunting rambut g beli menan. G Billion abe nak cari beras sekali tp takde. Naik kat bhgn menan, aku tak sampai pun kat area tu kalau g sorang..he..he..jakun tul. Adik dah terberkenan kat ultraman & kapal angkasa guts tu. Duk belek2 pgg2. Abah dah ke blkg. Pujuk2 adik g tpt abah. Abah offer lori dll, member tak nampak excited je sbb hati dah lekat kat ultraman tu. Last2 abah tanya nak yg mana, menonongla g amik ultraman tu. Abah pun sporting je walaupun belas hengget gak rege tu. Hmm..anok jate soghe la katakan. Bab2 menan ni aku tak incharge dah kecuali buku/educational toys cam puzzle abc,alif bata dll. Yg tak educational tu abah yg tkg beli..he..he..

Lps tu g tgk bb kwn abe kat tmn umah kami & mkn t’hari sekali. Comel je bb tu t takleh kacau sbb dia tgh tdo. Geliat2 tdo balik. Mak dia kata siang tdo mlm bejaga.Melelong g keje tak ckp tdo..he..he..biasala tu ado ank kecik, slmt mlm tdo yg lena. Ish..tu yg maleh nak join lg tu…ekekeke..tp tgk bb tu tingin gak nak bb kecit lg. For sure tunggu blk kelate la gamaknya. Delay lg projek mega nih..ngeh..ngeh..ngeh..

Huhuhu..dah masuk bln 5. Hjg bln ni abe akn blk kelate..huwaaa!! Camne nak pujuk kalau adik asyik tanya abah je…org yg nak teman aku pun mcm tak dpt je :( Anak buah abe nak sambung bljr. Adik lak dah keje kilang. Mintak che’ cari, diapun tatau nak cari sape. Abe kata nak dtg KL 2 minggu sekali. Tp kalau aku duk 2brnk je dia kena dtg seminggu sekali la kot.Satu hal lg nak kena tuka keje shift hr jumaat & sabtu je sbb adik sape nak jg. Tgklah sekuat mana nak mengharungi pjj ni…
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...