Friday, September 12, 2008

Sekali lagi

New journey (wrote on 22/8)

Wah, ambil ms yg lama utk mengalami semula detik2 indah mengandungkan zuriat buah cinta kami. 4 thn, for sure very2 excited. Blm past the menstrual date dah nak wat pregnancy test..ngeh..ngeh. Bukannya apa sbb aku asyik dmm2, takut jg ada effect apa2. Sehari lewat terus wat upt sendiri. Alhamdulillah +ve tp line kabur2. Esoknya g klinik nak sambung ubt dmm. Wat upt lg & hasilnya sama. Dr kata maybe masih terlalu awl. Apapun instinct dah lama kata I’ll be pregnant bi-iznillah.

Hr2 lps tu seemed ok. Cuma masih dmm. Lasak jg travel blk kg dgn doa takde effect apa2. Kat kg siap mkn durian tp 3 ulas saja. Lps tu mkn bubur pisang & durian. Dek mkn tak menentu sudahnya tekeluar sume isi perut. Argh..letih mek. Lain kali kena mkn elok2.

6/8 amik mc sbb letih amat. Wat UPT lg & Alhamdulillah line nya dah terang benderang kata dr.Dah 7 minggu.

Few days lps tu g klinik lg sbb adk dmm. So amik peluang amik ubt angin & tips dr nak ilangkan loya2 spjg hr ni. Dr suggest raisins. Kismis tok guru yg dah lama aku amik dah habih. Kena beli la lps ni. So far asik kulum gula2 nak ilangkan loya tu. Ms mkn beselara, sdp tp lps tu rasa pahit je mulut ni..huhuhu.

Persamaan pnglmn dgn 1st pregnancy :
- Angin satu bdn

Perbezaan :
- oversensitive dgn bau esp. goreng2an, bau wangi yg keras & off course yg busuk2 tu
- boleh mkn pd minggu terawal tp skrg ciput je dpt mkn
- all day sickness, loya, letih dek angin
- teringin dgn asam2 pd minggu terawal tp skrg teringin dgn buah2an

12/8

Skrg asyik lambat je sampai opis. Disamping melayan karenah si’abang’ pagi2, kena melayan karenah sendiri gak. Tahan muntah setiap pg. Biasanya lps sahur aku terpaksa tdo utk elak muntah. Apa yg nak dibuat kena slow2 kalau tak isi perut melompat2 nak kua. Ya Allah…itulah yg sering diucapkan. Siapa lg yg lebih layak utk bermohon supaya memberi kekuatan dlm mengharungi wahnan ‘ala wahnin ni kan… Nampaknya kali ni lebih mencabar dr 1st pregnancy. Masuk 12 weeks ni rasa loya tu makin kuat & nak mkn minum pun dah tak selera. Yg pds sikit mcm kari dll dah sbbkan rasa pns tekak & perut pulak. Tp Alhamdulillah dpt tdo & sng sgt2 tertdo. Kalau mlm2 tu sblm Isya’ dah terlena. Kalau ms Hakimi dulu tak dpt tdo mlm sbb angin satu bdn. Tak taulah macamana pulak bila dah masuk 2nd&3rd trimester nanti.

Berat aku masih 45kg. Masa 1st check-up dr suh bukak puasa kalau tak larat sbb muntah2 tu. Takut effect saiz baby. Tp ms dia cek tu baby ok, besa jgk dia kata compare to berat aku yg bwh prs normal tu..he..he..buah katanya bb tu..aktif sgt berpusing2 tak duk diam..he..he..tu lah ubt hilangkan segala sickness yg dialami. Srnk sgt time nampak bb tu. Abe tak masuk pun, duk layan Hakimi kat lua klinik. Sedih gak, tak excited ke..takpelah byk bln lg kan..

Kali ni krg manja kot sbb lynn tak seistimewa ank sulung ;) Tp abe byk membantu ngurus Hakimi, basuh bj, basuh pinggan, kdg2 msk, mop lantai dapur. Sbb tulah ank no.2 lebih independent kot sbb masa dlm kandungan lg takleh manja2 sgt..he..he..Abah nak kena lyn abang kan. Masa abang dulu he’s the one & only. Takde share dgn sape2 dah. Tatau la yg ni girl or boy. Kalau boy pun ok boleh jd kwn abg Hakimi. Kalau girl teramatla suka ummi ni, ada geng.

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...