Sunday, December 28, 2008

Cerita blk kg & raya

Cerita blk kg
5/12 JumaatOff ptg cdg nak kms2 tp end up with shopping sket. Amik bj yg tlh ditempah hr tu. Abe dtg amik sbb kete dia blm siap bekki. Sambil dia g solat jumaat, aku g butik my dreams. Dpt dress & bj maternity. Takeh nak beli lebih sbb budget terhad..huhuhu..sbb masih byk ms sblm abe siap solat, aku menapak ke Manja ku. Lenguh jgk rasanya tp nak window shopping punya psl, gagahkan jgk la. Kat manjaku tu tak beli apa pun. Nak cari botol MAM utk bb tp tak jupe lak kat situ. Just survey harga brgn bayi & keperluan lps bersalin nanti. Sms suh abe amik kat situ. Tunggu2 tak dtg lg, sempat masuk kedai bj&tdg. Abe miss call pun tak dgr..he..he..tak sempat nak pilih btl2 so tak jd la beli. Slmt la duit sbb ada ckp2 je utk bwk blk kg.

Kul 4lebih g amik kete abe sbb nak byr guna kad htg aku. Hjn lbt la pulak.Aku blk dgn Hakimi. Abe tgk2 kete dulu. Sib baik kami slmt sbb kete nak tebabas sket. Agknya laju sket masa lalu lopak air. Berdebar dibuatnya sbb Hakimi ada kat sblh tak pakai seat belt lak tu, sib baik dia duk pgg dashboard.

Abe testing kete sambil beli bkln utk blk kg tp ada bunyi break pulak. So kena baiki lg esoknya. Tak dptla nak bertolak dinihari sabtu tu.

6/12 SabtuPg2 kemas lg baju2 yg blm siap. Rs mls pulak nak blk bila bertolak lewat ni. Bertolak kul 11 pg. Dah merangkak2 kat h.way krk, katanya ada lori rosak. Nak berhenti kat petronas karak pun penuh semacam. So abe decide nak berenti raub utk lunch & solat zohor. Rupanya slow sampai bentong, raub. Decide nak berenti kat masjid sg koyan lak. Duk thn lpr. Sib baik bkln roti byk jgk tp tak sama dgn nsk. Lenguh sungguh dibuatnya. Patutla rs mls nak blk, nak merangkak dlm jem rupanya. Solat asar kat masjid sg koyan & solat maghrib + mkn mlm kat g.muse. Org punyala ramai. Yg boring mkn kat restoran ni, amik order lambat, nak byr pun lambat. Pastu byk pencemaran udara dgn asp rokok. Eii..hangin tul. Tepaksa la tutup idung je bila org sblh duk menghembus asap dgn megahnya. Mmg time blk kg sentiasa bwk bkl. Tak pernah mkn kat restoran.

Bila gerak lps abe & ank buah dia solat, rupanya jem lg dr g.muse sampai la nak msk k.krai. Hadoila! Dah la mlm + hjn makinla merangkak2. Abe pun dah pecah tradisi mandu berhemah tu, siap lalu la jgk kat emergency lane. Lane menghala ke KB dr 1 line jd 2,3 line sampai kete dr opposite direction pun stuck jgk & kena lalu tepi je. Ingatkan ada jln tutup sbb banjir ke, tnh runtuh ke..rupanya ada accident & kete rosak + mmg kete byk nak blk kg walaupun ry hj.

Ei, serik dah rasanya nak blk dkt2 ry nih. Nak wat camne abe kena g function bos dia tu. Tp berbaloila sbb bos dia mng kategori usahawan br (Anugerah usahawan wanita). Abe yg buat skrip & berlakon utk video company dia tu ..he..he..& masukla dlm berita pagi tv3.

Sampai kat kg dkt kul 2pg. Abe mcm nak tdo umah dia tp hon2 kakak dia tak bgn bkk pintu terus je aku ckp nak tdo umah che…he..he..mmg dah jd tradisi musti tdo umah che dulu sbb singgah umah abe dulu time sampai tu. Thn ni pecah rekod lg tak tdo umah mertua pun tp kira fair la sbb t’hari mmg abe & hakimi spend masa kat sana seharian. Dah time nak tdo br blk umah che.

Dgn keadaan aku ni rasa selesa duk umah che. Bab plg siksa kalau time msk tandas..huhu..kat kg mana ada tandas duduk kan. Kalau kat umah che ada la satu kalau takde yg menyewa umah seblh tu. Tepaksa la guna bilik kecit time takleh thn dah. Mmg rasa nak terduduk & sakit tlg punggung bila guna tandas mencangkung tu.

Cerita hari raya
Sbb aku korban hr raya ke-2, so bolehla ikut abe ke umah mertua pg raya 1st tu. Hakimi lak wat perangai tanak pakai baju melayu. Pakai bj ultraman la pulak. Lyn je la sbb member dah meragam kena bgn & mandi awl. Aku g masjid dgn abe. Masa solat sunat aidil adha tu termenangis lak sbb rasa terharu & syukur dan mcm2 rasa lg lah. Maybe sbb aku dah lama tak semayang raya, tak solat jemaah kat masjid. Kalau dulu2 mmg wajib ke masjid ikut che solat jemaah & dgr org ‘ngaja’.

Lps solat raya duk umah mertua sampai mlm. Kak ipa wat nsk dgg so takdela kena prepare bhn2 utk msk dgg korban tu. Org yg korban lembu mertua aku tu just mkn nsk dgg tu. Biasa tuan rumah akn msk dgg singgang, dgg goreng utk org2 yg amik bhgn & siang lembu tu.

Lembu mertua. kuat sungguh lembu tu. Lps sembelih siap nak bgn lg. Lama jgk duk tecongok cam tu sblm baring. Agk lambat jgk nak habih nyawa dia. Siyan sungguh tgk...Yg berkopiah tu hubby kak ipa. Sakan duk tarik ekor lembu..hak..hak..
Tu Hakimi & sepupu kamceng duk tgk org siang lembu dpn tangga je sbb hjn, takleh nak siang bwh pokok. Berbaju ultraman di pg raya. Seblh Hakimi tu abang ipa. Tu Hakimi & Anis mkn nsk dgg sampai 3kali mkn. Kjp2 mkn mkn nsk dgg..he..he..mmg sdp kak ipa aku msk. Aku je yg mls nak blaja..huhuhu
Aktiviti biasa kalau blk kg. Spend all the time dgn sepupu kamceng ;)
Ry ke-2, ayah korban biri2 dia utk jamuan naik umah sewa br dia. Aku & che amik 2 bhgn lembu kwn che. Sempat la mkn roti cicah gulai biri2 tp tak puas btl2 sbb bkln roti dah habih. Mkn nsk dgn dgg korban je la lps tu. Penat gak duk tlg che & jiran2 urus jamuan tu. Sampai blh ptg jln tesenget2 sakit tlg punggung..huhuhu..Abe & Hakimi tunggu sampai org sembelih lembu je pastu blk umah mertua. Mlm br blk umah. Ry yg lps tak jln umah sdr mara pun. Just ke kenduri ank buah biras, umah mek & kenduri arwah mak sepupu. Tupun g dgn che. Abe bz g KB nak bekki pc lah, beli brg lah. Sabtu tu g KBMC. Ingat nak buat checkup terus utk besalin kat situ nanti tp kena g klinik dr yg aku nak tu pulak. Abe nak g tesco, so just tgk2 je klinik tu sambil lalu. Jumpa la klinik & kedai bb murah yg Bie ckp.

Kat tesco lak aku teremos. Mmg laju je abe soping kat situ. Tak de can nak merewang2. Ingat nak beli buah tgn byk sket utk bwk g ziarah tokku, mak2 sedara tp abe tokse g. Mls nak betekak, aku senyaap je tp geram thp cipan sampai menangis dibuatnya. Tp aku thn2 air mata yg begenang tu. Sampai sakit kepala dibuatnya. Seharian mood tak ok. Duk umah mertua pun muncung je. Teruk btl tp aku takleh nak thn perasaan tu. Cuba la jgk ckp2 dgn kak ipa sambil tlg dia bungkus ketupat. Tp 2,3 butir buat tak jd2 aku give up. Kalau bab msk2 ni kena mood ceria okeh. Tak kisahla kak ipa nak ckp aku mls nak tlg ke..

Lunch pun dah kul 3. Ingatkan nak mogok lpr..he..he..tp watpe siksa diri & bb kan. Mcm biasa terapi dgn tdo je. Tgk muka abe pun aku rs tanak tau. Ckp yg penting2 je. Abe pun tau aku moody kot. Dia ingat psl nak g tgk bb kwn baik aku je kot sbb 2 kali gak dia tanya nak g ke tak tp tak dpt g sbb kwn aku duk umah mertua dia. Frust tul! Boring tul kalau duk merap umah je time blk kg…grrr..aku pun naik sgn dgn mak sedara & sepupu2. Nampak sgt susah nak dtg walaupun dorang selalu ajk dtg umah. Ntahla aku takleh nak heart to heart dgn abe lg sbb aku jd sebak. Masa arwah mak mertua ada dulu dia mcm che jgk, mmg duk nasihat sokmo kena ziarah umah sedara2 dkt ni. Tp ayah mertua tak kisah pun, sesetgh org lelaki tak kisah sgt kot bab2 ni.

14/12 Ahad
tu bertolak ke KL jam 6.30 pg Seronok sgt sbb perjlnn lancar. Kul 1.30 dah sampai umah. Kira rekod plg awl la sampai dr kg.
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...