Friday, January 23, 2009

Hakimi ~ Kerja ~ Pregnancy

Ttg Hakimi :

Sehari dua ni takmo bg aku panggil adik, suh panggil abang. Kalau aku tesilap asikla betulkan tp dia sendiri pun selalu jgk tak ingat, duk membahasakan diri dia adik…he..he..agknya adala kat sekolah panggil dia abg kot. Maklumla dah senior, 5thn dah kan..ekeke. Dulu masuk situ umo 3 1/2 thn kan. Tp dgn abah takde la pulak suh panggil abg. Mmg manja amat dgn abahnya. Kalau abah blk keje ‘ccotek’ duk ats riba selaluh. Abah duk wat keje kat pc pun, dia duk ats riba / main kat sblh. Takde lak kacau nak menaip ke apa. Kalau aku dia kacau lak. Aku mudah rimas takleh nak wat keje tp abah cool je melayan. Patutla manja dgn abah.

Ada masa abah dia keje sabtu dr 9pg-8mlm siap ajk g cari abah kat ofis sbb abah blk lambat sgt..he..he..pantang bunyi kete kat lua asikla jenguk kat sliding door ntah brp kali. Siyan lak tgk.

Kat tadika dia dah ok sikit ikut cerita cikgu dia. Cuma aku takleh nak start lg mengajar secara intensif mlm2 tu. Nak bc buku bergambar je. Buku Iqra’ tanak bc. Abah marahla alasan yg dia reka..he..he..Buku tadika yg beli utk revise kat umah pun dia takmo tgk. Duk pilih set buku Grolier tu lah. Hmm..nak kena cari idea kreatif utk tackle dia bc Qur’an nih. Ajr Arab pun tak besungguh2 lg ni. Ummi semangat sikit Ummi!

Selsema berulang-ulang pulak dia. Aku pun dah start terjangkit.

Bila dkt hjg minggu mood nak ke tadika dah mula kureng. Tanak ramai. Asik duk tanya org ramai tak kat sekolah. Sampai kat dpn tadika pun duk hok hek hok hek nak duk umah je, tanak g sekolah tp boleh la dipujuk2 lg. Hr ni tanak pakai bj purple @ hijau (bj sukan @ uniform). Layan je la. Abah lak pakaikan t-shirt dgn seluar pendek. Sib baik boleh dipujuk tuka seluar pjg. Kalau dia asik tanak g sekolah je, ummi pun mulala risau…

Ttg kerja :

Ala2 nak kena rushing la tu. Bos ke Mesir 21-27/1 ni, book fair kat sana. Ada la nak kena tlg settle report2 yg bos kena buat tu. Best jgk dia dpt ke oversea tp bg aku skrg dah tak seghairah ms bjg2 dulu lah bab2 nak outstesen nih. Maklumla dah jrg berenggang dgn ank kesayangan tu. Kalau bb dah kua nanti lg lah mencabar kalau g kusus jauh2 ni. Rinduuu kat sikecit! Pd sape2 yg masih bjg trang tang2 tu enjoylah..he..he..Langkah masih pjg & takde komitmen dgn family lg kan ;) Bnrlah keutamaan tu berubah selaras dgn usia & keadaan kita. Tp ada gak yg suka keje lua ofis kan. Masing2 nyer citarasa lah kan.

Ttg baby/pregnancy :

Alhamdulillah checkup Rabu lps, dr kata uri dah naik walaupun blm sepenuhnya tp dah lps kepala bb kat jln kelahiran tu. Sblm dr scan tu aku duk doa sgt2. Kalau tak dr kena refer ke spital kjg lak. Bb pun Alhamdulillah kepala dah kat bwh. Berat naik 3kg. Wah! 2 minggu naik 3kg tu. Cam ada hrpn nak capai berat ms 1st pregnancy dulu je ;) Maklumla lately pg2 & ptg2 wajib singgah gerai. Nak msk sakit M, beli je kejenya. Kuih 4 hengget mkn 2 brnk je..he..he..Asl ada yg bekenan terus beli.

Rabu tu aku mintak mc sekali. Dah dtg ofis walaupun dah rasa mcm2 bgn tdo tu. Sakit2 bdn, kepala, nak muntah & mcm2 lg tp gagah nak tunggu sampai ptg tp kul 10.30 aku dah surrender. Mmg takleh nak wat keje. Blk umah cari kad antenatal. Punyala lupa ltk kat mana, sakan duk belek2 sana sini rupanya duk bwh seat kete. Penat turun naik tangga cari kat bilik la..huhuhu..

Mkn panadol 2 bijik, then..zzzzz…Sib baik smlm dpt g keje. Br sakan nak minum air masak sbb tekak pun dah sakit. Buah pun jrg mkn kebelakangan nih. Antibodi lak kurang, senang terjangkit dgn ofismate yg selsema gak.

Cuti 4hr ni takde plan lg nak ke mana2. Lepak kat umah je la kot. Nak jln2 dah terasa kepenatannya. Maybe nak kena ‘servis’ umah tu. Lama dah tak mengemas sakan rasanya. Sapu gitu2 mana yg wajib je. Tp larat ke (rajin ke sbnrnya) ...he..he..

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...