Monday, February 23, 2009

Susuibu Gathering


Yg tdg purple kat board tu Pn Nor Kamariah dari Susuibu.com
Wah! Bersemangat update tentu sekali sbb nak cerita psl Gathering Susuibu smlm. Senyum sampai telinga dulu sbb seronot sgt. Tu 1st time aku join gathering ahli forum di alam maya nih. Excited sakan walaupun takde kwn yg kenal di alam reality nih tp rasa close to ibu2 dlm SI sbb masing2 share the same interest & determination on breastfeeding. Siap mimpi2 lg nak bergathering ..hak..hak..

Sjk mlm dah ingatkan Hakimi bgn awl nanti nak jln2 ke tmn br. Sib baik bgn awl tanpa meragam. Pukul 8 dah boleh gerak. Breakfast sebutir baulu dgn Hakimi kat dlm kereta je. Kes “M” nak bwk bekal. Alhamdulillah dpt sampai awl lah jgk kiranya tanpa sesat. Abe dah siap study peta..he..he..Dpt parking dkt jgk dgn tpt gathering tp melilau, pusing2 jgk hala ke lain sbb confuse jumpa ramai yg bj merah tp dkt tasik & duk aerobic/poco2 lak. Pusing2 tmn sambil nelefon penganjur & moderator utk breastfeeding discussion. Dah konpem tpt, lepak2 dulu kat pondok sambil menunggu ahli2 lain.

Byk ilmu yg dpt dr sesi sharing experience dlm discussion tu. Rasa bangga dikelilingi ibu2 yg bwk ank2, bila ank nak susu je terus angkat bj & bg. Takde botol2, termos bagai. Back to nature! Our B must serve its purpose! Senang lak nak tdo ank2 tu, tak payah nak berbuai sakan kan. Biasanya ank2 menyusu bdn ni akn terlena dgn sendiri bila dah kenyang menyusu kan berbanding bb dgn susu botol, sesetghnya akn berbuai sakan sblm lena (Hakimi dulu pun mcm tu..huhuhu).

Atr input yg sempat ingat :
- maternal instinct = biasanya ibu2 akn ada instinct nak menyusu bayi sjk awl kehamilan, bila dah rasa perubahan/keluar kolustrum pd payudara
- buy product = persediaan utk menyusukan bayi dr sg produk breastpump, utk storage, supplement
- educate other people = bgtau org2 sekeliling ttg breastfeeding, yg penting our determination takkan goyah walaupun di’tentang’, penting ada bukti/solution dr mereka yg dah berjaya breastfeeding
- get support = find the right person such as lactation consultant & mereka yg dah berjaya breastfeeding
- penggunaan botol mendedahkan risiko nipple confuse, tersedak (bila bbsitter tak pgg botol tersebut tp just sandal dgn kain dsb.) Better guna spoon/cup feeding
- buat persediaan berdasarkan keperluan bkn sekdr mengikut trend

Lps sesi discussion, sesi mkn2. Bau satay & segala mcm mknn (penuh keliling pondok) dah menusuk idung. 1st aim mustilah satay yg famous kat SI ttg kesedapannya itew..he..he..Hakimi nak mee tp pusing2 tak jumpa lak. Ada pasta goreng tp dia tanak. Just mkn dadih 2 cwn je. Akulah yg ngabihkan. Cpt lak kenyang perut ni. Takleh dah nak masuk roti jala, bubur, agr2, bermcm2 kek dan banyaaak lg.

Sesi diteruskan dgn penerangan ttg cloth diaper (CD) lunatot. Best pakat duk bersila ats tikar ni. Walaupun duk berkalih2 dek lenguh tp gagah gak duduk lama2 tu. Blk br rasa sakit pinggang segala mcm..he..he..

Lps tu sesi babywearing lak. Mcm2 jenih & cara pakai pouch, sling, mae-tai dll. Tp tak dgr sgt. Masa tu pun dah agk pns & dah 12lebih. Aku minat gak dgn pouch tu tp nak tunggu bb kua dulu sbb dulu beli baby carrier pakai sekali je. Pastu simpan sampai naik warna kuning2.

Pastu sesi jual beli lak ;) Sungguhla meroyan tgk CD lunatot yg warna fink tu. Apakan daya aku tgh sengkek sesangat. Kesian lak nak merengek kat hubby...sbb dia nak prepare budget utk blk kg lak ni. Haruslah aku sabaaar sampai hbs pantang ni. Lgpun dah ada 6kpg utk sesi trial.

Mknn sgtlah byk. Tp malu nak tapau sbb balik sblm acara betul2 habih. AJK tak announce lg utk sesi menapau..he..he..amik kuih yg bwk sendiri sbb Hakimi nak, dadih, kek, buah je. Tanya nak mknn lain tak, tanak je. Asik pgg tgn suh aku blk. Maklumla ramai kat pondok tu. Tp bila masuk kete sakan mkn kek yg kwn aku suh tapau. Kes malu tp mahu sbnrnya tu..he..he..mcm ummi dia gak. Blk umah terkenang2 mknn yg tak sempat rasa tu. Kek eskrim tu sdp bangat. Nak kena g cari lah nampaknya ni.

Sampai umah terus prepare utk lunch. Abe mkn sikit je kat gathering tu. Malu gak kot..he..he..Perut ni nak nasik gak. Ptg sesi rehat ank beranak.

Gamba2 gathering ihsan dr ahli SI. Nanti nak copy lg. Ada jualan gamba gak.Abe bwk kamera tp tak amik gamba pun. Katanya nak masuk Pa & Ma. Lehla tgk keluaran next Mei ;)
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...