Monday, July 6, 2009

Hasil tenusu

Stok susu di awal2 proses ngepam. Time byk cukup utk 4-5 hr tp skrg cukup utk 2-3 hr je. Time nampak merudum gelabah jgk. Sakanla consume mknn/mnmn yg boleh up production. Alhamdulillah cukup utk Adnin. Stok dlm status bahaya gak tu kalau production merudum teruk. Hopefully cukuplah sblm kumpul duit nak beli deep freezer nih.
Adnin pun minum kdg2 sikit kdg2 byk. Atr 5-7 botol kat taska (15-21 oz). Tak tau naik brp kg bln nih. Tp ummi dah trn 2kg kot..huhu..tak normal lg lah brt ku! Maybe sbb ada time skip mkn. Noti2 neh tp nak wat camne..kdg2 letih sgt nak msk, kdg2 sakit 'M' melanda.
Ni stok yg expired time nak defrost freezer. Sedih tau nak buang tp perlu utamakan yg fresh. Jangka hayat kat freezer peti sejuk 1 pintu kan 2 minggu je. Hr tu simpan kat kucing dia takmo minum..he..he..sudahnya wat siram pokok pandan/legkuas je lah. Ada kata buleh wat facial/mandi susu. Lalu ke ek guna susu sendiri?. .ngeee..aku pernah rasa. Mmg lain la dgn susu tepung. Cam santan lemak berkrim..he..he..tp pelik sket. Tp suka tgk Adnin minum cam best sgt. Doa2 sgt dia boleh minum susu ummi sampai 2thn++.
Adnin pun mcm2 stail nyusunyer. Kdg2 ok time let down tu, kdg2 merengus2, sesuka je tarik tau. Ganaz tul! Kdg nak hisap time slow flow je, sambil baring, tanak cradle hold. Tu susah time bjln nak tdo tu. Takkan ummi nak baring sesuka ati je kan. Kalau kat umah takpela. Pakai pouch lak tak mahir2 lg. Kena intai2 ring sling lak. Cdg nak beli kain batik lps & aluminium ring je. Jimat sket.
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...