Tuesday, December 15, 2009

Lamanya tak bercerita

Lamanya tak bercerita in details aktibiti sehari2. Byk n3 contest & gamba2 je. Kes sakit M nak menaip, suka bc blog kwn2 je. Syg gak tak rakamkan pe'el 2 brdk tu. Kalau free aku suka bc balik n3 lama2 :)

Ni n3qadha' bercerita lah ya :)

Anak2
Adnin genap 9 bln 18hb. ni.dah gagah nak berdiri.tpt fav.meja tv.dah slmt tergolek sekali.sib baik tak kuat sgt terantuk kepala kat besi kaki meja tu.dlm tempoh balancing ni mmg asyik jatuh la kan. Kelaka lak tgk tergoyang2 nak berdiri.

Mengengsot mmg laju esp. kalau nak amik brg2 yg menarik perhatian. Merangkak blm lg tp dah nak berdiri.nak jln terus ke..he..he..

Perkembangan emosi pun buleh thn.blk kg hr tu mmg clinging dgn ummi je.tokku boleh amik skjp2 je.1st few days takut dgn tokku soh, asal amik je terus meraung.dah byk hr br boleh dukung. Dah pandai marah kalau sekat dia nak buat something.terus menjerit tu.haih bekeng cam ummi..hak..hak..suara lak nyaring weh. Time htr ke taska blk dr kg hr tu pun mmg nangis lah. Masuk minggu ke-2 br ok. Bila aku babai, siap buat tatau je, merajuk kena tinggal agaknya :P

Blk kg hr tu amik walker abg hakimi ms kecik. Tokku yg beli.Mula2 masuk walker mmg kelaka sbb tak reti nak balance lg kan. Dah byk hr okla. Mula2 asyik mengundur je, skrg dah jln dpn sket.Tp aku mmg ngeri la kalau nak biar je dia dgn walker tu takut terbalik sbb dia suka capai2 brg. Pastu terus gear 5 je, laju je esp.kalau excited nak ikut abg @ nak capai something.Mmg ada potensi dah “tertumuh”=tegolek. Buh dlm walker time lenguh nak dukung & time suap mkn je la.

Menyusu still 5-6 btl kat taska. Alhamdulillah ummi masih mampu supply yg fresh walaupun terkejar2 jgk. Mlm2 siap kunci jam tp still tak leh bgn. Ayok, camne nak wat stok neh??? Dah meroyan nak beli medela freestyle la pulak. Esp. time blk kg & kusus susah nak cr plugpoint. Dah spare i-Spectra yg boleh guna bateri tp single pumping je. Dah biasa double pumping tak besh la single je. Tak oyat lg ko abe nak beli fs ni, beli senyap2 leh tak?..hak..hak..

Bab mkn lak, nampak bertambah sket selera dia walaupun taklah sebyk bb lain kot. Ni ummi smgt nak msk neh. Stkt ni masih blm berjaya mempelbagaikan lg resepi utk Adnin. Apala ummi nih liat sket bab msk..huhuu..tp suka sbb Adnin tak pernah mkn nestum @ sbrg mknn dlm tin lg. Cuma mkn air tgn cikgu kat taska jelah. Ummi masih blm berjaya msk hr2 utk bwk ke taska.

Hakimi


Skrg dah 24.5kg. Mkn masih wajib bertambah. Kdg2 happy nak ke tadika kdg2 tak brp ok. Skrg cuti sekolah, so tak ramai yg dtg. Bbrp org yg mak ayah takde bibik je la. Selalu pesan suh ambik awl. Siyan anakku..

Masih byk yg perlu diambil perhatian & tindakan ttg pelajaran dia. Ummi still tak mampu buat yg terbaik lg tp ummi akn berusaha syg. I promise…huhu..Aku plan for ‘something’ next year, demi yg terbaik utk pembelajaran dia. Semoga dipermudahkan Allah.


Ofis
Hjg thn ni program full jgk. Tp aku ttp cuti sakan ry hr tu..ngee..takde hrpn ler nak dpt anugerah kan. Thn ni pencapaian tak brp ok. Ank kecik jd penyebab? Lain org lain pendapat kan. Tp aku tak mampu nak stay back & cover keje opis yg tak akan habis tu. Sbb takde stok susu. Terkesan bila blk lambat & tgk adnin yg bergenang air mata, cikgu ckp susu dah hbs.

Sbnrnya untung sgt dah tpt keje aku ni. Bos faham misi BF aku ni, takde outstation, kusus dkt2 je, keje pun takdela hectic cam private kan. Sesuai la dgn kemampuan aku ni. Cuma to be the best employee byk lg yg perlu aku buat. Kena korban tenaga & masa. Cuma aku rasa berat nak korbankan masa utk keluarga buat masa ni, bila ank dah besa sket ok lah. Masa ank sorang dulu, umur 3-4thn, time keje byk aku sanggup cover sampai 10mlm & dtg hjg minggu. Susah hati lak bab keje mlm nih. Abah ala2 surrender kot nak jg. Adnin nangis dkt sejam katanya sblm terlena kat bahu, cari ummi nak tdo.Ikutkan keje mlm 1x sebln je, kdg2 2bn sekali, takkan la nak ‘escape’ kan.Tp hati meruntun2 la nak tinggalkan dia meraung gitu sbb dah pandai ngikut :( Nak minta ihsan opismate yg sudi ambik turn ku…

7-8hb.blackout kat opis & lingkungan pertama ukm nih, katanya kabel bwh tnh rosak. Seharian duk opis berpanasan, bergelap gitu.Gigihla patuh blk jam 5.30, big bos bg tutup libr 5.30. Jd bos kena pk apa keje yg boleh buat walaupun blackout, tp jd golongan bwhn pk nak blk umah je..hak..hak..

Keesokannya still blackout. Kusus Virtua terpaksa dibatalkan. Ramai2 duk kat dpn entrance je. Mknn utk kusus dah siap order so, berpiknik je la pg tu. Slps tu ramai2 pakat wat rombongan ke Perpustakaan Undang2 utk siapkan preparation KIK wei.. Lingkungan ke-2 takde mslh blackout.

Aku duk berulang blk umah ngepam. Ikutkan boleh je g surau sana tp sbb lps ngepam nak kena htr susu ke taska, so blk ngepam umah lah. Sib baik umah dkt. Ptg tu dpt bj korporat group kami. Smgt lak. Blk terus cuba & basuh. Tak selesa sbb saiz tak brp ok, maklumla last minute tempah.Tp sbb pakai sekali sekala halal lah.

Sib baik sehr sblm pertandingan elektrik dah ok. So bolehlah parktis habis2an. Aku bg moral support je. 2thn lps dah jd presenter. Thn ni mmg persiapan sakan ler, siap dgn mikrofon lg.


Hr pertandingan mmg meriah, dgn baju2 kumpulan mcm2 warna. Ketua juri aka KP pun puji byk peningkatan dr segi persembahan. Yela, dah berbengkel, kusus, konsultasi bagai compared to last 2years. wat dokumen pun main tgk2 cth2 group KMK sblm ni je. Byk yg confuse.



Ni gamba copy dr FB ofismate. Gamba penuh group blm di copy dr pelbagai sumber :)






~ bersambung ...


Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...