Thursday, December 31, 2009

Semak azam & terus usaha utk laksanakan

Ku semak azam 2009. Kebanyakan blm terlaksana..takyah buat azam baru..tunaikan yg ni je..huhuhu..

Qur’an:

Baca Qur’an 1 juzuk seminggu

Hafal surah2 yg pernah dihafal masa sekolah dulu + surah2 utama

Ajar ank Iqra’

Check bacaan hubby

Solat:

Solat awal waktu

Amalkan solat2 sunat mcm solat dhuha, qabliyah, ba’diyah dll

Solat tahajjud 1x seminggu/sebln

Solat jama’ah

Puasa:

Habiskan puasa qadha’ sblm Rejab

Amalkan puasa2 sunat

Sedekah:

Rajin2 / konsisten menyumbang kpd sesiapa yg memerlukan secara biasa/online

Mak, ayah, sedara-mara:

Tabung duit khas utk hadiah time balik kg

Anak:

Prepare fun / educational activities

Belajar teknik phonics, Iqra’, mental arithmetic

Sentiasa follow up dgn cikgu tadika

Beli buku / educational toys

Tambah anak (muahahaha) - azam nak bbgirl thn 2009 dah tercapai tp utk thn seterusnya delay ke 2011 ke ats..he..he..(I dream for twins then tutup kedai..hohoho ;))

Hubby:

Rajin2 masak, cuba resepi2 br

Jd isteri solehah (details tuan empunya diri yg simpan ye..he..he..)

Mcm nak make over dr sg penampilan tp tgh pk2 detailsnye

Management diri & umah:

Siap2 bhn nak msk waktu mlm lg

Bgn 5.30 pg - dah ada bb ni mmg bgn awl pg

Iron baju seminggu sekali

Dusting / mopping / menyentaling (istilah sendiri) sekali seminggu. Hopefully umah shining2 selalu…krg2kan peel pejam mata je bila tgk sepah2 tu ya

Jual / sedekah brg2/pakaian yg tak dipakai tu

Hidupkan suasana rumah kasi ceria & colorful sket such as :

- kids corner utk Hakimi,

- ‘wedding gallery’ in master bedroom (nak gantung gambo kawin je maknanya..heh..heh..)

- tempek poster2 yg menarik & gambo2 lain kat ruang2 yg bersesuaian

- tanam byk pokok sket kat tepi dapur tu

Beli cd aerobic, rajin2kan bersenam utk tambah berat & therapy for my scoliosis. Minat berenang gak tp tatau bila nak join

Capai berat ideal dgn pemakanan yg sihat

Celik money management sket – menuntut lg dgn abe

Kareer:

Target kasi up sket

Lebih menonjol

Cari pendapatan sambilan (online ke..minat gak nak menulih ni..) - online biz coming soon, InsyaAllah

Mahirkan komunikasi English & Arabic – amik kusus pendek ke - kursus English dah g, kena practice & go for advance level
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...