Thursday, July 24, 2008

Aku & adik

Jumaat lps dlm dmm2 sampai gak ke nilai 3. Bos ajak beli bunga2an utk opis. Sepatutnya hr tu dr dah offer mc tp rasa gagah nak mai opis lg. Sudahnya mlm sabtu dmm makin kuat. Berselimut je lah..huhuhu. Dlm pd dmm kena gagah jgk msk mihun goreng singapore utk tetamu (ex-opismate abe). Duk g maghi g maghi tu kua peluh sket. Tetamu bwk kfc..yum..yum..tp dek dmm tak lalu la nak perabih. Lps mkn sat kena naik teman anakanda tdo lak.

Sabtu rasa nak melepek kat umah je tp tak dptla sbb sabtu hari ke tesco bersama abe. Sblm tu singgah klinik sambung ubt dmm aku & cek sket. Resultnya…tunggu lg another few weeks. Lps tu singgah bandar kjg nak gunting rambut adk tp adk tanak la pulak. Nak kedai gunting lain. Maybe nak kat masjid kjg tu kot..mcm2 la adk nih. So, abah je la gunting rambut. Lps tu ke tesco tp tak beli byk pun. Aku ngikut dr blkg slow2 sbb dmm melanda lg tambah dgn aircond tesco yg sejuk tu. Blk umah mmg melepek je sptg. Ingat abe nak beli mknn kat psr mlm tp tak de la pulak. Dek krn jumpa 2hr je seminggu, maka gagahla msk yg simple mcm biasa. Kena la rasa air tgn isteri jgk kan.. Mlm tu kwn satu taman yg htr abah ke hentian kjg. Lps abe kua terus masuk tdo dgn adk. Layan demaaam.

Hr Ahad pun hr melepek kat umah. Mmg tak larat sgt. Sempat msk nasik je takut kebulur kami ank brnk. Nak kua beli mknn tak larat, nak msk pun tak larat. Mkn ubt dgn air melo & biskut je. Lupa lak nak beli roti2 ke. Siyan adk. Dia nangis nak kari ayam. Tp aku mmg tak larat sgt nak bgn. Sempat amik nasik dgn serunding ikan je. Dpt la mkn 2 suap, pastu baring lg. Lps nangis adk dtg tersengih2 nak mkn nasik tu. Dia la habihkan nsk aku tu. Siyan sungguh tgk. Pandai lak dia bawa diri ms ummi sakit nih.

Nak ckp masa abe tipon rasa tak larat. Abe kata letihnya napok, pdhal demam je. Takleh lyn sgt dmm tu nanti lagi letih. Eii..jgn main2, kalau nak jd sebab dmm pun leh bwk mat* tau! Tu jwb dlm hati je la. Org lelaki tenaga dia lain. Dmm pun leh ke hulu ke hilir. Aku tak berani nak gagah2 sbb kalu jatuh ke takde sape nak tulon. Nak tipon jiran, kwn pun sapa nak kua bukak gate & pintu yg bermangga tu..huhuhu.. mmg plg tak larat la stkt dmm few months nih. Sampai turun naik tangga pun laju lg si Hakimi tu. Sblh pgg tepi tangga sblh pgg tgn dia. Sambil jln tu dia duk nasihat la mkn la ubt sampai habis nanti mak sihat. Kalau abah tipon terus ckp mak sakit. Dah tak ke taman, tak beli nasik lemak sbb tunggu mak sihat. Terharunya rasa..selalu kan manja je. Ni nampak cam big boy sket. Mlm2 rengek2 nak susu aku tdo je. Last2 dia tetdo sendiri. Ada satu mlm dia byk songeh & aku tgh sakit kepala & ngantuk sgt, marah dia tak bukak mata pun. Seda2 dia dah tdo. Tataula dia muncung ke hape lps kena marah tu. Biasanya dia nangis nak suh aku buat jgk, ni pandai lak tdo diam2. Pg esok cium2 dia minta maaf.

Pg Senin ke klinik lps htr adk ke tadika. Sejam nunggu baru dpt jumpa dr..hadoila..rasa nak baring je kat ats kusi tu. Duk sok sek sok sek, ramai lak org dmm. Dr tuka antibiotic lak. Dpt mc 2 hr. 1st day mmg lepak tgk tb je. Dah tak seteruk Ahad tu. So Selasa dtg keje jgk. Berpeluh sket ke hulu ke hilir kat opis tu. Byk lak keje nak buat nih.

Dah ok dmm tu cover lipat kain yg menggunung kat bilik tu..adeh..sakit pinggang mek. Semalam dah start beli nasik lemak kat gerai balik. Aku asik lapo je skrg tp tatau nak msk ape sbb lauk basah dah habih stok. Mls lak nak g beli sorang2.

Adik lak telah berjaya MINTAK tanak pakai diaper. Aku tak perasan dia tak pakai diaper blk tadika tu. Dia ada ckp aku lupa buh pampers dlm beg sekolah dia. Pastu cikgu tanak bagi pakai pampers. Bila nak mandi ptg tu br perasan, lor dah bejaya tak pakai diaper. Puji2 la sket..dia dah besa..bla..bla..So hr ni tak pakai diaper dah g tadika. Ikutkan mlm pun dia tanak pakai. Tp aku tak larat lg nak kejut dia g toilet. So masih on pampers. Bepesan la jgk kat cikgu takut tekucil dlm kls.Maklumla kut duk bljr,main leka2 tu.

Sabtu ni ummi kena g beli spender la nampaknya kat dia..ngeh..ngeh..dah besa pun ank ummi. Hopefully bejaya la tu off pampers sebnrnya2. Happy ummi walaupun dah lewat berbanding ank2 org lain. Takpelah, lgpun adik takde lg..he..he..

Dah tau aku makin sihat kerap pulak dia bgn mintak susu mlm td. Bkn stkt rengek2 je siap bgn kejut aku pulak. Takleh la ummi ngelat. Lambatnya abah nak duk sama ni…leh abah je yg buat susu..he..he..
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...