Tuesday, July 15, 2008

Update stlh sepi seketika

Khamis (10/8) aku terpaksa EL lg sbb adik dmm pns, capai 39.6 dah. Bwk g klinik. Sah tonsil bengkak, telinga pun ada infection lg. Selaput ke gegendang telinga berlubang katanya. Ngeri lak dgr. Bila dah sembuh dr kata dia tertutup sendiri. Mulanya lps g klinik nak htr adik ke tadika sbb nampak dia cergas la jgk. Tp lps kua klinik, walaupun dah beli menan kat kedai sblh dia tanak g pulak. Aku siap berbatik pagai pg tu ingat dpt g ofis. Tp g jgkla kjp sbb nak tempah tiket flight. Ayah suh balik. Rupanya ptg tu adik dmm sakan lg. Risau sungguh dibuatnya…

Jumaat abah lak jaga adik. Aku di ofis meeting seharian. Dpt jadual utk Bengkel Kemahiran Maklumat & E-J Inforace. Nampaknya 2 mlm kena dtg. Dah haru sapa nak jg adik. Nak bwk aku tak jamin boleh bertahan 2jam ½ tu. Dtg ofis aku pun setakat 10minit bolehla. Ingat rumah jgk walaupun boleh tgk katun/games kat pc.

Sabtu ke Tesco beli bj adik & brg dapur. Blk terus masuk dapur prepare nak msk mihun utk abe & kms pakaian utk blk kg. Kul 2 abe htr ke LCCT. Sib baik sempat check-in. Telambat duk pusing2 cr parking. Kul 4 berlepas ke KB. Che & ayah dtg amik. On the way balik singgah mkn kat gerai tepi jln. Boleh thn la supnya tp tak brp lalu lah aku. Gerai tu ats longkang besar, bau longkang la jgk, pastu tisu2 bersepah bwh meja. Kotor sgt nampaknya. Pas makan singgah umah mertua nak amik pampers. Adik terus belari main dgn sepupu2. Sudahnya stay situ sampai lps maghrib. Che & ayah dtg amik lps maghrib tu.

Ahad ke KB uruskan ‘hal’ yg ayah suh balik tu. Che pulak sakit perut silap mkn. Sian dia drive. Aku takut nak bwk kete manual. Dkt zohor baru balik umah. Round sakan sampai adik tetdo keletihan + dmm masih ada lg.

Ptg tu, abah singgah lps blk keje & terus bwk adk g umah mertua. Mcm biasa nak g umah Anis. Lps maghrib abah htr umah che pulak sbb che yg akn htr ke airport. Abah tak htr takut adk nangis suh abah blk KL gak. Mlm tu hjn pulak ms nak naik flight. Kesian adik. Kena la jgk tempias hjn tu. Yg plg tak suka bab naik tangga tu la. Mmg la selesa lg naik MAS, tp duit ler tak brp selesa..ngeh..ngeh. Adk tdo dlm flight. Siyan kejut dia bila sampai tu. Sib baik tak meraung.

Kwn hubby dtg amik. Dkt kul 1pg br sampai umah. Adk dah ngamuk nak tdo dlm kete tp takleh sbb tesekat dgn beg troli tu. Bwk beg besa jgk sbb takde beg kecik yg bertroli. Batuk pun kuat jgk. Lain kali takleh la amik tiket tgh2 mlm mcm tu. Kesian anak. Takpela mahal sikit pun kan. Tu nak murah punya pasal sbb tempah last minute. Dah sampai umah sempat main dgn ultraman baru yg abah beli. 1lebih jgk br tdo.

Sib baik tejaga awl sbb nak muntah dek batuk tu. Mmg mlm tu pun dmm lg. Agaknya kena tempias hjn, angin tgh2 mlm tu. Tp htr ke tadika jgk. Sbb 2minggu ni takleh cuti.Kena bwk student round library.

Letih jiwa raga rasanya. Adik dmm tiap2 minggu pulak tu. Rasa tak nak dah berseorangan kat sini lg. Tak saba nak tunggu hjg bln ni….

Minggu sblmnya :

Hjg minggu lps (4-5/8) mcm biasa abe turun Bangi. Sabtu Abe keluar uruskan 'hal' nya. Sib baik adk tak ngikut sgt. Jumaat tu siap nangis nak ikut abah g masjid. Sblh ptg g Tesco, mcm biasa cari brg dapur. It's so lovely boleh spend time bersama2 camtu. Sume mood ceria je :)

Mlm aku kena htr abe ke stesen bas sbb kwn2 dia ada hal, call teksi yg dia kenal pun tak dpt. Hrp2 adk tak nangis. Alhamdulilah, adk ok. mcm biasa dpt menan lg. Tak tunggu pun bas abe dtg. Takut adk nak ngikut. Balik tu tesilap jln pulak dek gelap tade lampu jln. Adk dah nak nangis. Sib baik sempat u-turn awl2, kalau tak mau sampai bandar kjg..ngeh..ngeh..kes camtu kena cpt2 buat decision. Maklumla bahaya kat jln raya kalau asik melelong tatau nak masuk jln mana. Mlm2 lak tu. Sib baik Allah permudah, ms nak u-turn tu kete motor tak byk sgt. Balik tu adk main robot & tgk cd yg abah br bg tu.

Ahad cam biasa sehari bersama ank tersyg kat rumahku syurga ku. Rasa seronok sgt dpt spend time seharian bersama. Sbb adk tak wat pe'el come la..he..he..kalu mai mood angin lintang dia tu rasa tensi jgk ummi ni.

Isnin tu aku lak kena angin lintang. Adk bangun lambat. nak mandi punyala becinta nak pujuk bagai. Nak pakai bj pun meliuk lintuk. Pastu tekedek2 nak cari cd spiderman la, transformers la nak bwk g sekolah. Kena la geledah kotak dlm store. mmg ala2 nak jd tarzan la jgk ummi ni tp cuba ctrl lg walaupun dah telepas sket aksi2 pongoh aku tu. Sib baik dia tak merajuk. Kalau tak sakan pulak nak mujuk g sekolah. Mood aku nak keje pun spoiled sama. Nak masuk kete & masuk ke tadika pun sama, tekedek2 tanpa rasa besalah. Bape kali dah ckp ummi dah lambat nak g keje. Adoyai!..Saba..saba..sudahnya log in 8.36, merahler jwbnya.

Library lak dah bertukar wajah. Main entrancenya..ceria..lantai oren u!
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...