Wednesday, November 24, 2010

Tips mengatasi masalah CD bocor

Sejak Adnin setahun lebih Cd selalu selalu saja bocor. Malas nak stripwash bagai, just tambah cuka je pada bilasan terakhir. Cuka boleh hilangkan detergent build up yang menjadi salah satu punca cd hilang serapan/ruam.Masa Adnin ruam dulu buat stripwash dgn air suam, sunlight, soda.

Tapi CD masih cepat bocor. Biasa bocor sebab pakai senget (bocor sebelah). Ni kes dia yang susah nak pakai CD sekarang ni.

Sekarang ni masalah dah settle bila buh 2 insert ;) So punca masalah adlh pee yang semakin byk sbb usia dah bertambah..he..he..Ku dah beli 1 set Lunatots bamboo insert (malas nak buh dlm poket). Ikutkan boleh guna insert jenis hemp yg sesuai utk heavy wetter tapi sbb nak letak atas cd je belilah bamboo.

Pada ummi2 yang guna cd tapi bocor jgn cepat putus asa. Setiap masalah ada penyelesaiannya ;)

Kalau baru beli, mungkin cd/insert tak cukup serapan sebab tak prewash sekurang-kurangnya 3kali.

Kalau dah prewash, mungkin pakai terlalu longgar/senget

Kalau dah fit mungkin si kecit jenis heavy wetter, kena tambah insert @ guna insert jenis hemp

Kalau cd dah lama mungkin kesan sabun dah berkumpul pada kain, so boleh buat stripwash

Jika semua dah buat, mungkin boleh cuba cd jenis/brand lain pula ;)

Jom baca tips kat blog/shop CD moms :
Diyaluna.com
Clothdiapermalaysia
Happy-clothdiapering
Ummi2shoppe
Damiapitshop
Hadinaonlinestore
Medaimedai
Mommyandbebe
Borntolove
Diaperpin
Cottonbabies

**************
Cloth diaper section di http://clothdnz.lot.my
FREE GIFT bagi Package of 5 kpd 1 org pembeli bertuah shj ;)
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...