Wednesday, December 4, 2013

Marmet Technique

Teks: Zaleha Mustapha
Foto: Koleksi peribadi

Pada masa kini, penggunaan pam sudah menjadi kebiasaan bagi ibu-ibu untuk memerah susu terutama ibu bekerja. Pam pula sudah ada pelbagai pilihan dengan bentuk yang comel dan pelbagai fungsi seperti pam berganda (boleh perah kedua-dua payudara dalam masa yang sama) serta freestyle (tidak perlu pegang corong pam semasa memerah susu dan boleh membuat kerja-kerja lain).

Namun, cara yang semulajadi dengan menggunakan tangan sebenarnya lebih berkesan jika betul tekniknya. Hal ini diakui oleh ramai Kaunselor Laktasi.

Teknik perahan tangan sangat membantu bagi ibu yang baru bersalin (untuk memerah kolustrum) dan semasa ibu menghadapi bengkak susu atau crack/sore niple.

Berikut pengalaman saya belajar memerah susu dengan teknik Marmet 3 tahun yang lepas :D
 


































Alhamdulillah Sabtu, 18/12/2010 - 3 PM di Chantek Fitness & Beauty Centre, Bangi Perdana, (dekat rumah je, best! best!) dapat juga sertai gathering belajar teknik Marmet = memerah susu menggunakan tangan.

Dah lama nak belajar secara praktikal ni, tengok Youtube, tengok gambar macam tak berapa nak faham. Dah lama nak buat gathering kat ofis tak jadi-jadi (kurang bakat jadi event manager betul..he..he..). Akhirnya Dr. Miza yang buat.

Elok sangatla waktunya sebab tengah kena sore nipple dek softfit Medela baru rasanya. Dekat 2 minggu baru serasi. Adnin pun suka sangatla tarik-tarik sesuka hati bila nyusu. Ouch! tangan sebelah lagi suka mencubit jua, haih! nak pukul tangan tu merajuk pula nanti :P

Pn. Rashlina siap guna projector bagai. Mantap! ;) Tengok demo & praktikal sekali.

Mula-mula tiup belon & lukis anatomi cik b dulu. Belon tu juga untuk belajar cara perah yg betul, tekan ke dalam baru picit. Membongkok ke bawah sedikit untuk pengaliran susu yang lebih lancar.

Hasil tenusu secara manual..he..he.., ku yg sikit sekali tu ler.
Nak motivasi guna psikologi, beli botol kecil, jadi susu nampak banyak ;)

Na & anak, Dr. Miza & anak, saya & Cikgu Ila
Gambar dari FB Pn Rashlina@ Norhaslina


How to Manually Express Breastmilk - The Marmet Technique
Draining the Milk Reservoirs
1. Position the thumb (above the nipple) and first two fingers (below the nipple) about 1” to 1–1/2” from the nipple, though not necessarily at the outer edges of the areola. Use this measurement as a guide, since breasts and areolas vary in size from one woman to another. Be sure the hand forms the letter “C” and the finger pads are at 6 and 12 o’clock in line with the nipple. Note the fingers are positioned so that the milk reservoirs lie beneath them.

• Avoid cupping the breast
2. Push straight into the chest wall

• Avoid spreading the fingers apart.
• For large breasts, first lift and then push into the chest wall

3. Roll thumb and fingers forward at the same time. This rolling motion compresses and empties milk reservoirs without injuring sensitive breast tissue.
Note the position of thumb and fingernails during the finish roll as shown in the illustration.

4. Repeat rhythmically to completely drain reservoirs.
• Position, push, roll...
• Position, push, roll...

5. Rotate the thumb and fingers to milk other reservoirs, using both hands on each breast.
Avoid These Motions
1. Do not squeeze the breast, as this can cause bruising.

2. Sliding hands over the breast may cause painful skin burns.

3. Avoid pulling the nipple which may result in tissue damage.
Marmet Technique copyright 1978, revised 1979, 1981 and 1988. Used with permission of Chele Marmet and the Lactation Institute, 1616 Ventura Blvd., Suite 223, Encino, California 91436
Source : Medelabreastfeedingus.com



Antara tips/petua yang dapat dari susuibu.com & internet untuk atasi sore nipple:
- sapu breastmilk
- sapu krim medela purelan, krim Bepanthen
- kurangkan suction pam
- sapu marjerin, biar sehari (baby hisap sebelah lagi)
- anginkan (tak pakai bra)

Zaleha Mustapha
Kaunselor Laktasi
Sharing with ♥

------------------------------------
Ingin bertanya tentang penyusuan susu ibu?
Maklumkan persoalan ibu di sini >>>Borang Konsultasi Susu Ibu
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...