Tuesday, August 12, 2014

Tip elak rasa tergesa-gesa

Teks : Zaleha Mustapha
Gambar : Carian Google

Assalamu'alaikum & Salam kebahagiaan,
Allahumma salli 'ala sayyidina Muhammad.

 

Pagi ini saya mendapat notifikasi artikel dari email Cik Puan Insyirah Azhar, penulis kerohanian. Saya sangat suka membaca nukilannya dari ebook mahupun blog beliau. Sangat menginspirasikan.

Pagi ini Cik Puan Insyirah Azhar berkongsi tentang cara untuk mengelakkan rasa terkejar-kejar dengan urusan dunia. Mereka yang berkerja di bandar lebih-lebih lagi, sudah biasa dengan kehidupan terkejar-kejar ini. Lambat satu minit sahaja, boleh menjerumuskan diri dalam suasana jem di jalanraya!

Caranya adalah mengamalkan bacaan Surah Yasin setiap pagi sebelum memulakan urusan dunia. Beliau menyatakan setelah diamalkan, beliau tidak lagi rasa terkejar-keja, rasa lebih tersusun dan banyak perkara penting dapat diuruskan dengan lebih baik.

InsyaAllah, kita sama-sama amalkan terutama bagi ibu menyusu, memang rasa terkejar-kejar kan. Mana hendak menyusuakan anak, memerah susu, membasuh semua peralatan penyusuan, menguruskan anak-anak yang lain, suami, berkejar ke tempat kerja, dengan segala tugasan di tempat kerja yang semakin menghambat setiap hari sampai ada yang perlu di bawa pulang ke rumah ...

Sungguh, bila kembali dekat padaNya, rasa lebih tenang dan ringan. Bila menoleh semula ke belakang, rasa seolah tak percaya kita mampu mengharungi cabaran penyusuan selama 2 tahun lebih :) Terima kasih Allah.

Untuk ibu-ibu yang masih rasa kurang yakin, rasa berat, rasa lemah semangat, usah layan perasaan itu lama-lama. Solat hajat, doa berterusan insyaAllah ada jalannya.

Salam ketenangan dan kejayaan penyusuan susu ibu. Chaiyok! Chaiyok!

Sharing with ♥

Zaleha Mustapha
Kaunselor Laktasi
 ------------------------------------
Inginkan konsultasi penyusuan susu ibu PERCUMA?
Maklumkan persoalan ibu di sini >>> Borang Konsultasi Susu Ibu

Mahukah ibu-ibu memiliki baju menyusu Muslimah yang membantu ibu-ibu menyusu dengan mudah, anggun bergaya?
Klik di sini >>> ClothDNZ

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...